Belgiumban is szenzorok figyelik a pilótákat

írta: M4Sport
2016. augusztus 26. 10:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Belga Nagydíj előtt a spái pálya két pontjára is elektronikus érzékelőket telepítettek, hogy a versenybíróság ezekkel figyelje, elhagyják-e a pilóták az aszfaltcsíkot a kijelölt helyeken.

Az elmúlt időszakban a pályaelhagyás jelentette a Forma–1-es versenyhétvégék egyik állandó vitatémáját. A csapatok nemrég azt próbálták elérni, hogy az FIA lazítson a jelenlegi szabályokon, a testület azonban ragaszkodik az előírásokhoz, így egyelőre nem történt komolyabb változás, igaz, az alakulatok képviselői jelezték, lesznek még tárgyalások a témával kapcsolatban.

Az FIA eközben egy új eszközzel próbálja figyelni a „rendetlenkedő versenyzőket”: a Magyar Nagydíj óta elektronikus érzékelőket telepítenek azokra a pontokra, melyeken feltehetően sok vitatott pályaelhagyást látunk. A szenzorok egyébéként Németországban több mint száz pályaelhagyást regisztráltak az első kanyarban – csak a pénteki napon.

A szövetség a klasszikus spái pályán a Raidillonba (a négyes kanyar) és a Blanchimont-ba (tizenhatos és tizenhetes kanyar) telepített elektronikus érzékelőket. Ezen felül egyébként nem történt komolyabb módosítás az aszfaltcsíkon, vagyis a rázókövek „kiosztása” olyan lesz, mint 2015-ben.

A szenzoros rendszer egyébként már most megosztja a versenyzőket: Sebastian Vettel és Danyiil Kvjat például komoly kritikát fogalmazott meg a változtatással és az FIA munkájával kapcsolatban; szerintük nekik kellene „természetesebb” pályahatárokat alkotniuk. Ezzel szemben Fernando Alonso és Jenson Button például jelezte, támogatja a rendszert, hiszen valamit mindenképpen tenni kell a pályalevágásokkal, ebben az ötletben pedig van fantázia.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#1 qwerm 2016. augusztus 26. 11:20  

szánalmas. természetes pályahatárokat, aztán nem lesz pályalevágás

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt