Bemutatkozott Newey szuperautója (képekkel)

írta: M4Sport
2016. július 05. 15:55
FOTÓ: ©Red Bull

Az Aston Martin kedd délután bemutatta az Adrian Newey által tervezett AM-RB 001-es szuperautót, ami a Red Bull-lal való együttműködés első igazán látványos „terméke” – a gép a bikások korábbi ígérete szerint egyes pályákon még az F1-eseket is felülmúlhatja!

A Red Bull az Ausztrál Nagydíj előtt jelentette be, szerződést kötött az Aston Martinnal, majd közölte, együttműködésük túlmutat az egyszerű szponzoráción (a márka logói a szezonnyitó óta megtalálhatók a csapat F1-es autóin), technikai központjuk vezetője ugyanis egy új szuperautó megalkotásán dolgozik az britek főtervezőjével Marek Reichmann-nal.

Az AM-RB 001-est – ami a készítők reményei szerint egyes pályákon még a Forma–1-es autókat is lepipálhatja gyorsaság tekintetében – ma leplezték le az Aston Martin főhadiszállásán. A technikai részletek egyelőre nem ismertek, az viszont már biztos, hogy a gépet egy V12-es szívómotor hajtja majd, „radikális aerodinamikai megoldásainak” köszönhetően pedig jóval több leszorítóerőt termel majd, mint „az utcára készült sportautók bármelyike”.

A jelenlegi tervek szerint 99 darab készül az autóból, ára pedig valahol két és hárommillió font körül lesz. A tesztelés várhatóan 2017 vége felé veszi kezdetét, a végleges megjelenés pedig 2018-ra várható; ekkor egyébként már nem az AM-RM 001 nevet viseli majd. Az új kódjelet egy későbbi bemutatón ismertetik. Jelenleg a gép versenyváltozata is fejlesztés alatt áll – ez az Aston Martin állítása szerint teljesítmény tekintetében valahol ott helyezkedik majd el, mint a Hosszútávú Sportautó-világbajnokság (WEC) királykategóriájának (LM1) autói.

„Régóta álmodoztam arról, hogy tervezzek egy utcai sportautót” – nyilatkozta Newey a leleplezés kapcsán. „A Red Bull technológiai központja révén közelebb kerültem a megvalósításhoz, de még szükség volt egy autógyártóra is. Az Aston Martin mindig is a listám élén szerepelt. Az együttműködésünk tökéletes. Tudtam, hogy a Red Bull képes kezelni a tiszta teljesítményt, az Aston Martin tapasztalata pedig, amit a szép, gyors és kényelmes GT-autók építése során szerzett hatalmas plusz volt a projekt számára” – tette hozzá.

„Mindig is azon voltunk, hogy az AM-RB 001-es igazi utcai autó legyen, ami a pályán is képes extra teljesítményt nyújtani, vagyis két különböző karaktert egyesítsen. Ez a titok, amit mindenképpen be akartunk építeni ebbe az autóba: a technológia, ami lehetővé teszi, hogy a gép engedelmes és kényelmes legyen, miközben hihetetlen képességekkel rendelkezik” – folytatta lelkesen.

Az autó egyébként F1-es körökben roppant pozitív fogadtatásban részesült: sokan egyből „beleszerettek” a szakértők nem győzték hangsúlyozni, a gép tökéletes megtestesülése a mérnöki kreativitásnak (a készítők szinte szabad kezet kaptak készítése során). A Red Bull ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo pedig jelezte, szívesen részt venne a tesztelésben. „Most láttam először. Korábban mutattak pár vázlatot, de az a közelében sem volt annak, amit ma láttam. Izgatott vagyok, ha tehetném, szeretnék részt venni a fejlesztési fázisban. Nem tudom elhinni, hogy ez az autó az utcákon közlekedik majd. Úgy néz ki, mint egy különleges versenygép” – nyilatkozta.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

csoppeer
#12 csoppeer 2016. július 06. 06:31  

De miért egy v12es szívómotort kell belerakni egy versenyautóba? Hát az 1.6 turbo nem elég?

kispinky
#11 kispinky 2016. július 06. 02:14  
trialboj:
Vicces hogy csak ilyen gagyi rajzok vannak belőle, és nem tettek közé egy komolyabb 3ds bemutatót sem. Ezt akár az első meetingen is rajzolhatták, nem sokat árul el róla, a végleges autó lehet nem is hasonlít majd.

https://www.youtube.com/watch?v=37AjQ1_EKn4 Tessék, itt van videó :D

Nonohari
#10 Nonohari 2016. július 05. 21:46  

Lecsapott orrú LaFerrarira emlékeztet, azzal a különbséggel h aferrari gyönyörű, ez meg bűn ronda..

trialboj
#9 trialboj 2016. július 05. 21:05  

Vicces hogy csak ilyen gagyi rajzok vannak belőle, és nem tettek közé egy komolyabb 3ds bemutatót sem. Ezt akár az első meetingen is rajzolhatták, nem sokat árul el róla, a végleges autó lehet nem is hasonlít majd.

szabolch
#8 szabolch 2016. július 05. 20:56  

iszonyat ronda :)

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. július 05. 20:52  

Newey soha nem mondta azt, hogy ez akár csak megközelít majd egy F1-es autót. Ezt csak Palmer hordta össze, de lám, máris lazítani kellett rajta és már ’csak’ a P1-nél tartunk.

Ha nem kap 5 körön kettőt Silverstoneban egy P2-től, akkor megeszem a kalapom.

Lehetséges, hogy a leggyorsabb utcai autó lesz ever, de azért a versenysport más szint.

f1 the best
#6 f1 the best 2016. július 05. 20:16  

Azért egy utcai sportkocsinak nem kell megvernie egy F1-es kocsit és nyilván nem is fogja (súly, gumi, beállításbeli hátrányok). Az amúgy is az F1-re nézve lenne nagyon kínos. Bőven elég ha a leggyorsabb utcai kocsi lesz nagy leszorítóerővel, nagy lóerővel. Én hiányolok egy komolyabb aktív hátsó szárnyat. De Newey-t a világért se kérdőjelezném meg csak nekem furcsa így.

khristiank
#5 khristiank 2016. július 05. 19:44  
VettelFactor:
Elég durva, hogy gyakorlatilag az autó teljes alja üres, mint a F1-eseknél, ahol a legtöbb levegőt kell a diffúzorhoz juttatni. Ezzel azért már szépen összetörheti magát 1-2 milliárdos.

egy szar dodge viper-be hamarabb halnak bele, csak olyat nem vesz a milliárdos :D

szaki
#4 szaki 2016. július 05. 18:11  

Akkor lecserelik a mercis safety car-t? vicces lenne, ha a F1-es kocsi nem birna tartani a lepest vele. Vegre nem sirhatnanak, hogy safety car alatt nem jo a hutes, mert lassu!

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. július 05. 16:25  

Nem rossz, de majd a köridőre leszek kíváncsi :D

VettelFactor
#2 VettelFactor 2016. július 05. 16:20  

Elég durva, hogy gyakorlatilag az autó teljes alja üres, mint a F1-eseknél, ahol a legtöbb levegőt kell a diffúzorhoz juttatni. Ezzel azért már szépen összetörheti magát 1-2 milliárdos.

vacsad
#1 vacsad 2016. július 05. 16:17  

ez pontosan úgy néz ki, mint egy kacsa

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt