Beperli az F1 irányítóit és a Marussiát a Bianchi család

írta: M4Sport
2016. május 26. 11:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jules Bianchi családja bejelentette, pert indít a Formula One Group, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a korábbi Marussia-csapat ellen a versenyző 2014-es balesete és tavalyi halála ügyében.

A két évvel ezelőtti Japán Nagydíjon szerzett súlyos fejsérülése következtében tavaly nyáron elhunyt versenyző szülei már többször is jelezték, nem elégedettek azon vizsgálat eredményével, melyet az FIA a baleset után egy általa felállított bizottság segítségével végzett el. Ezen jelentésben az szerepelt, hogy sem a szervezőket, sem a csapatot nem terheli felelősség a tragikus baleset ügyében, ahhoz számos tényező balszerencsés láncolata vezetett, s a valódi kiváltó okot az jelentette, hogy Jules Bianchi a kettős sárga zászlós jelzés ellenére sem lassított kellő mértékben a szuzukai pálya első szektorában.

Az édesapa, Philippe Bianchi ugyanakkor nehezen tartja elfogadhatónak, hogy a sokat emlegetett egyéb tényezők, így a sötétedés és a túl kései rajt, a bukótérbe hajtó darus kocsi, valamint a heves esőzés miatt lehetetlenné váló körülmények kapcsán mindenféle felelősséget elhárítottak az érintettek. „Szeretnénk igazságot szolgáltatni Jules-nek, és szeretnénk kideríteni az igazságot azon döntések kapcsán, melyek a fiunk balesetéhez vezettek” – jelentette be az édesapa a Monacói Nagydíj nyitónapján. „A családunknak sok megválaszolatlan kérdése van, és hisszük, hogy elkerülhető lett volna Jules balesete és halála, ha nem követték volna el a hibák láncolatát.”

A bírósági eljárás megindításáról egy brit ügyvédi iroda értesítette levélben a Formula One Groupot (a sportágat irányító cégek csoportja), az FIA-t, valamint a baleset idején még Marussiaként működő Manort. A vizsgálatot Nagy-Britanniában fogják lefolytatni.

A család ügyvédje, Julian Chamberlayne elmondta: „Jules Bianchi halála elkerülhető lett volna. Az FIA baleseti bizottsága számos javaslatot tett e baleset kapcsán a Forma–1 biztonságának növelése érdekében, de azt nem állapította meg, milyen hibák vezettek Jules halálához. A Bianchi család számára meglepő és elkeserítő volt, hogy az FIA bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy Jules volt a hibás, miközben számos más tényező is közrejátszott. A Bianchi családnak eltökélt szándéka, hogy a bírósági eljárás során az érintettek válaszokkal szolgáljanak, és felelősséget vállaljanak a hibáikért. Ez azért is fontos, hogy a versenyzők a jövőben elhiggyék, valóban a biztonság áll mindenek felett. Ha ez lett volna a helyzet Szuzukában is, Jules Bianchi vélhetően még ma is életben lenne, és abban a sportágban versenyezhetne, amelyet annyira szeretett.”

Az FIA szakértői bizottsága 2014 decemberében zárta le a Bianchi-balesettel kapcsolatos vizsgálatát, melynek következményeként az FIA már a következő évre számos változtatást hajtott végre. Bevezették a virtuális biztonsági autó intézményét, szigorúbban járnak el, ha a pálya személyzetének a pályára vagy annak bukóterébe kell lépnie, javítottak a pályák vízelvezető rendszerein, a biztonsági szoftvereken, továbbá elősegítették az esőgumik fejlesztését és meghatározták, hogy az egyes helyszíneken mely időpontban lehet legkésőbb elrajtoltatni versenyeket, s ennek következtében számos Európán kívüli futam rajtját korábbra tették.

FIA
Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#14 GreenHonda 2016. május 27. 11:58  
stonefly:
Kettős sárga zászló, felkészülés az esetleges megállásra is..... ennyi. Nagyon szomorú ez az eset, a konzekvenciákat mindenki levonta.

Fel kell készülni jah... de eddig is mindenki száguldozott ilyen nesze semmi fogd meg jól szabályozással sok mindent el lehet érni...

zenon
#13 zenon 2016. május 27. 07:01  
vandr:
A szülőknek meg kéne érteniük, hogy a Formula 1 nem egy 22 fős gyermekmegőrző, a FIA pedig nem az óvóbácsi. Persze amit csak lehet, megtesznek a biztonságért, de alapvetően a versenyzők saját szakállukra vesznek részt a sorozatban és száguldoznak 300-zal. Ez azt jelenti, hogy ha még valamit hibázott is a FIA, jogi felelősség akkor sem terheli őket Bianchi miatt. Ez csak ordító szándékosság vagy hanyagság esetén merülhet fel. Pl ha Charlie lemegy a pálya szélére és rakétavetővel leszedegeti az autókat. Az ügyvéd indoklása kissé nevetséges, hiszen a bírók dupla sárgát lengettek, tehát a szervezők a maguk részéről figyelmeztették a versenyzőket.

Valahogy így. Attól a ponttól kezdve, hogy a gyereküket kiskorában elkezdték támogatni autóversenyzői álmaiban, tisztában kellett lenniük vele, hogy az autósport veszélyes.(Ráadásul hasonlítsuk össze a F1 biztonságát mondjuk az Indycar biztonságával és azzal, hogy ott hány halálos és súlyos baleset volt az elmúlt húsz évben.)

stonefly
#12 stonefly 2016. május 26. 21:30  

Kettős sárga zászló, felkészülés az esetleges megállásra is..... ennyi. Nagyon szomorú ez az eset, a konzekvenciákat mindenki levonta.

vandr
#11 vandr 2016. május 26. 20:45  

A szülőknek meg kéne érteniük, hogy a Formula 1 nem egy 22 fős gyermekmegőrző, a FIA pedig nem az óvóbácsi. Persze amit csak lehet, megtesznek a biztonságért, de alapvetően a versenyzők saját szakállukra vesznek részt a sorozatban és száguldoznak 300-zal. Ez azt jelenti, hogy ha még valamit hibázott is a FIA, jogi felelősség akkor sem terheli őket Bianchi miatt. Ez csak ordító szándékosság vagy hanyagság esetén merülhet fel. Pl ha Charlie lemegy a pálya szélére és rakétavetővel leszedegeti az autókat. Az ügyvéd indoklása kissé nevetséges, hiszen a bírók dupla sárgát lengettek, tehát a szervezők a maguk részéről figyelmeztették a versenyzőket.

speed2006
#10 speed2006 2016. május 26. 19:40  

Idáig azt mondták, ők elfogadják hogy a fiúk hibás volt, nem keresnek bűnbakot. Most még is. Aztán majd jön az anyagi része. Mert ha itt, rájuk nézve kedvező döntés születik, akkor borítékolható hogy az jön. A csapatot meg azért kell perelni, mert nem volt az autóban vizenúszásgátló. Ismertebb nevén VUG.

GreenHonda
#9 GreenHonda 2016. május 26. 16:35  

A Marrussiat viszont nem értem, miért perlik, meg egyébként ez esetben kiket vonnának felelősségre? Mert az a csapat abban a formában már nem megtalálható.

Utoljára módosítva: 2016. május 26. 16:35

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. május 26. 16:30  
BrettShaw:
"(eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség)" - Azért elég durva sarkítás azt mondani, hogy csak az utolsó az ő felelőssége ebben az esetben. -Az eső önmagában egy olyan tényező, amit a pilótának kezelnie kell, mint a változó körülmények egyikét. Egyébként az FIA esőben a saját lehetőségeinek és az adott szituációnak megfelelően döntéseket hoz a kockázat mérséklésére, pl. megtiltják a DRS használatát, vagy megállítják a versenyt. -A daru kikerülhetetlen abban az esetben, ha nem akarják megállítani a versenyt. Ostobábnál ostobább elméletek születtek gigantikus darukról, amik a védőkorláton kívülről majd jól benyúlnak és kiveszik a kocsit, de a realitás az, hogy általánosan nagy kockázatot jelent a pályán lévő roncs, annak eltávolítása létfontosságú. -A dupla sárga alapvetően súlyos figyelmeztetés, a jelentése egyértelmű minden pilóta számára: olyan jelentős veszélyforrás van a pályán, ami miatt ’fel kell készülni megállásra is’. Sajnálatos módon azt a helyzetet nem tudta az akkori szabályrendszer kezelni, ha ezt az egyik pilóta egyszerűen ignorálja. Ezzel egyébként egy bíróság sem fog tudni majd mit kezdeni, mert nem bizonyítható, hogy ha lett volna retorzió erre a fajta szabályszegésre, akkor nem ment volna ugyanilyen gyorsan. A baleset közvetlen kiváltó oka nem a büntetés hiánya volt, hanem a nem biztonságos sebesség. -A sebesség pedig nem volt megfelelő, a sebességet pedig a pilóta választotta meg. A halálát közvetlenül ez okozta. Azért bántó egyébként ez az eset, mert az még csak egy dolog, hogy kockáztatja az életét, hiszen az övé, de nem rajta múlt, hogy nem csapott el két pályabírót, akik darabokra szakadtak volna a gázolástól. És mennyiben különbözne az a helyzet ettől? Semennyiben. Azonban a következményeit tekintve szinte biztos, hogy Bianchit karóba húzták volna érte. A VSC pedig ugyanígy megvalósult volna, mert ez az eset is tökéletes bizonyítéka annak, hogy a pilóta alkalmatlan arra, hogy felelős döntéseket hozzon a versenye kárára. Mindent alárendel az eredménynek, bármekkora kockázatot hajlandó vállalni, ami persze nem gond, csak nem kell neki megengedni.

Én máshonnan fognám meg ezt az egészet picit. A pilóta valóban kockázatot vállal azzal, hogy mit tesz, s ennek fényében lehet mérlegelni, viszont ahogy mondtad is, sohasem fogja alárendelni magát az eredménynek és az esélyei csökkentésének. Ebből következik a kockázatvállalás.

A sárga zászlós eset is teljesen így működik, nem tudja kezelni megfelelően a helyzetet. Egy kérdésem lenne az FIA-hoz, hogy azt mégis hogy gondolták, hogy ez a megoldás rá?

Még ha ebben az esetben helyesen (azokban viszont amit leírtam nem gondolom, hogy megfelelően) jártak el az esetben, abból a szempontból terheli őket inkább felelősség, hogy ezeket a szabályokat már rég megváltoztathatták volna, rég más szisztémát dolgozhattak volna ki a különféle hiányosságok pótlására. Mert ez előrelátható volt.

Bianchi a szbaályokhoz igazodott, és azt tette, amit egy versenyzőnek tennie kell. Nevetséges, amikor "lassíts vseszély van a pályán de úgy hogy ne is szenvedj hátrányt mert amúgy verseny van csak nem kell nagy kovkázatot vállalni" típusú szabályozások vannak érvényben. Mi ez, könyörgöm? Ez hol van az egzakt minősítéstől? Fényévekre! Csak hát megint beleestünk abba a hibába, mint 94 előtt.

A nagy mítoszok és legendák, a nagy marketing, a nosztalgia is mind a pilóták köré épülve szépíti a sportot, csak az a baj, hogy itt Bianchi pályamunkásai is veszélyben voltak, a nem megfelelő szabályozásnak köszönhetően. Ahogy annak idején 2001-ben Villeneuve kereke megölt egy pályabírót, és Frentzen Monzában 2000-ben, elmondhatjuk, hogy ők is az életüket teszikkockára ezzel, ergo ők is lehetnek hősök, mint Csernobil likvidátorai. Ez így túlzónak hangozhat, de akkor emlékezzünk Jensen van Buurenre, akit Tom Price ütött el és a kamerák előtt halt szörnyet majdhogynem cafatokra hullva. Gondolkozzunk el, hogy ők is a rendszer hibája miatt tehették meg azt, amiben hibázhattak, de ők csak szerették volna tenni a feladatukat mind!

Na de visszatérve, az FIA-nak nem szabadott volna megengednie, hogy a pályamunkások ilyenkor odalépjenek, ráadásul esőben, sötétedésben és egy olyan kanyarban, mint az 130R. Tűpontos bizonyítéka a megfontolatlanságnak! Emellett óriási felelősség azért terhelhetné őket, mert elkerülhető lett volna egy előre gondolkodó szabályozással, melyre fittyet hánytak. Summa summarum így őket is elég vétkesnek vélem az esetben. A politika és a szakértői ferdítések (ők is miért érvelnek amellett, érdekből...) mind majd nyugalomra fognak inteni természetesen. Én nem hibáztatok emberöléssel senkit, de igenis nem gondolkodnak még mindig előre, és nem szabad csodálkozniuk azon, hogy ez megtörtént!

Utoljára módosítva: 2016. május 26. 16:33

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. május 26. 14:09  
andrea1:
Szerintem igazuk van. Egyrészt ők ezzel semmi kárpótlást nem akarnak, nem tudják ezért őket kárpótolni, igazságot akarnak. Nem jókedvúkben teszik azt azért elmondhatjuk és nem hülyék. Létrehoztak egy bizottságot (ismert F1-es szakemberekkel), lefolytattak egy vizsgálatot és egyedüli felelősnek kihozták Bianchit. A saját álláspontját ő nem tudta elmondani, lehet vállalja azt de így? Itt a lényeg: hisszük, hogy elkerülhető lett volna Jules balesete és halála, ha nem követték volna el a hibák láncolatát. Ahogy írod :(eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség) nah erre a láncolatra gondolnak, ebből csak az utolsó tényező Bianchi felelőssége, a többi: az időjárási viszony lereagálása mert valljuk be akkor már nagyon nehéz körülmények voltak, Sutil kicsúszása annak biztonságos mentése ezek már olyan tényezők amik a versenybírákat terhelik. Az meg hogy utána bevezették a vsc-t ennek a szükségességét is már régen felismerhették volna. Ezt indokolja az ügyvéd is: az FIA bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy Jules volt a hibás, miközben számos más tényező is közrejátszott. Meglátjuk mi lesz ebből, de helyesen teszik és igazuk lehet

"(eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség)" - Azért elég durva sarkítás azt mondani, hogy csak az utolsó az ő felelőssége ebben az esetben.

-Az eső önmagában egy olyan tényező, amit a pilótának kezelnie kell, mint a változó körülmények egyikét. Egyébként az FIA esőben a saját lehetőségeinek és az adott szituációnak megfelelően döntéseket hoz a kockázat mérséklésére, pl. megtiltják a DRS használatát, vagy megállítják a versenyt.

-A daru kikerülhetetlen abban az esetben, ha nem akarják megállítani a versenyt. Ostobábnál ostobább elméletek születtek gigantikus darukról, amik a védőkorláton kívülről majd jól benyúlnak és kiveszik a kocsit, de a realitás az, hogy általánosan nagy kockázatot jelent a pályán lévő roncs, annak eltávolítása létfontosságú.

-A dupla sárga alapvetően súlyos figyelmeztetés, a jelentése egyértelmű minden pilóta számára: olyan jelentős veszélyforrás van a pályán, ami miatt ’fel kell készülni megállásra is’. Sajnálatos módon azt a helyzetet nem tudta az akkori szabályrendszer kezelni, ha ezt az egyik pilóta egyszerűen ignorálja. Ezzel egyébként egy bíróság sem fog tudni majd mit kezdeni, mert nem bizonyítható, hogy ha lett volna retorzió erre a fajta szabályszegésre, akkor nem ment volna ugyanilyen gyorsan. A baleset közvetlen kiváltó oka nem a büntetés hiánya volt, hanem a nem biztonságos sebesség.

-A sebesség pedig nem volt megfelelő, a sebességet pedig a pilóta választotta meg. A halálát közvetlenül ez okozta. Azért bántó egyébként ez az eset, mert az még csak egy dolog, hogy kockáztatja az életét, hiszen az övé, de nem rajta múlt, hogy nem csapott el két pályabírót, akik darabokra szakadtak volna a gázolástól. És mennyiben különbözne az a helyzet ettől? Semennyiben. Azonban a következményeit tekintve szinte biztos, hogy Bianchit karóba húzták volna érte.

A VSC pedig ugyanígy megvalósult volna, mert ez az eset is tökéletes bizonyítéka annak, hogy a pilóta alkalmatlan arra, hogy felelős döntéseket hozzon a versenye kárára. Mindent alárendel az eredménynek, bármekkora kockázatot hajlandó vállalni, ami persze nem gond, csak nem kell neki megengedni.

Utoljára módosítva: 2016. május 26. 15:00

Toti
#6 Toti 2016. május 26. 13:59  
andrea1:
itt nem arról van szó, hogy Bianchi nem hibás. Nem is ez a kérdés, bár egy versenyzőről beszélünk akit nem korlátoztak le, nem volt sebesség limit. De nem is ez a lényeg itt. Ezek a tényezők amikről beszéltünk,a mit a család is kifogásol,nincs-e közöttük oylan tényező amit ha a versenybírák jobban lereagálhattak volna nem írja-e felül a pilóta hibáját. Ebben van lehetőség. Ui.: már eleve a bizottságban szereplő szakértők személyei,a kik lefolytatták a vizsgálatot is támadóvá teszik az ítéletet.

Szerintem az akkor meghozott döntések a szabályoknak megfelelőek voltak. Valahol ugyanúgy hibás Bianchi is, aki nem ment csak egy kicsit lassabban, illetve a versenybírók is ítélhettek volna úgy, hogy SC kell, nem elég a dupla sárga. Ezek emberi tényezők, nagyon határeset mindkettő.
Ellenben az FIA változtatott az eset után, bevezette a virtuális SC-t, érezhetően körültekintőbb a hasonló eseteknél.

andrea1
#5 andrea1 2016. május 26. 13:37  
Zasalamel:
Nem értek egyet, Bianchi sokkal nagyobb tempóval csúszott ki mint Sutil, ha kellően lassított volna akkor az ütközés sem lett volna végzetes.

itt nem arról van szó, hogy Bianchi nem hibás. Nem is ez a kérdés, bár egy versenyzőről beszélünk akit nem korlátoztak le, nem volt sebesség limit. De nem is ez a lényeg itt. Ezek a tényezők amikről beszéltünk,a mit a család is kifogásol,nincs-e közöttük oylan tényező amit ha a versenybírák jobban lereagálhattak volna nem írja-e felül a pilóta hibáját. Ebben van lehetőség.

Ui.: már eleve a bizottságban szereplő szakértők személyei,a kik lefolytatták a vizsgálatot is támadóvá teszik az ítéletet.

Utoljára módosítva: 2016. május 26. 13:51

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. május 26. 13:29  
andrea1:
Szerintem igazuk van. Egyrészt ők ezzel semmi kárpótlást nem akarnak, nem tudják ezért őket kárpótolni, igazságot akarnak. Nem jókedvúkben teszik azt azért elmondhatjuk és nem hülyék. Létrehoztak egy bizottságot (ismert F1-es szakemberekkel), lefolytattak egy vizsgálatot és egyedüli felelősnek kihozták Bianchit. A saját álláspontját ő nem tudta elmondani, lehet vállalja azt de így? Itt a lényeg: hisszük, hogy elkerülhető lett volna Jules balesete és halála, ha nem követték volna el a hibák láncolatát. Ahogy írod :(eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség) nah erre a láncolatra gondolnak, ebből csak az utolsó tényező Bianchi felelőssége, a többi: az időjárási viszony lereagálása mert valljuk be akkor már nagyon nehéz körülmények voltak, Sutil kicsúszása annak biztonságos mentése ezek már olyan tényezők amik a versenybírákat terhelik. Az meg hogy utána bevezették a vsc-t ennek a szükségességét is már régen felismerhették volna. Ezt indokolja az ügyvéd is: az FIA bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy Jules volt a hibás, miközben számos más tényező is közrejátszott. Meglátjuk mi lesz ebből, de helyesen teszik és igazuk lehet

Nem értek egyet, Bianchi sokkal nagyobb tempóval csúszott ki mint Sutil, ha kellően lassított volna akkor az ütközés sem lett volna végzetes.

andrea1
#3 andrea1 2016. május 26. 13:27  
Zasalamel:
Részvétem a családnak, de tisztában kellett volna lenniük h amint Bianchi beleült a versenyautóba az életét kockáztatta bármilyen biztonságos volt az autó. Sajnos sok minden közrejátszott abban a percben (eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség), sztem egyáltalán nem kéne ezért az FIA-t okolni, továbbá a hiba okáért döntő részben szvsz Bianchi volt a felelős, mert kettős sárgázás ellenére is 200-zal hajtott. Az FIA bevezette a virtuális SC-t, továbbá a szélvédőt is fontolgatják, nem tudom mit akarnak még, ezzel nem fogják visszakapni a fiút. Kezd már erőltetett lenni ez a dolog.

Szerintem igazuk van. Egyrészt ők ezzel semmi kárpótlást nem akarnak, nem tudják ezért őket kárpótolni, igazságot akarnak. Nem jókedvúkben teszik azt azért elmondhatjuk és nem hülyék. Létrehoztak egy bizottságot (ismert F1-es szakemberekkel), lefolytattak egy vizsgálatot és egyedüli felelősnek kihozták Bianchit. A saját álláspontját ő nem tudta elmondani, lehet vállalja azt de így? Itt a lényeg: hisszük, hogy elkerülhető lett volna Jules balesete és halála, ha nem követték volna el a hibák láncolatát. Ahogy írod :(eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség) nah erre a láncolatra gondolnak, ebből csak az utolsó tényező Bianchi felelőssége, a többi: az időjárási viszony lereagálása mert valljuk be akkor már nagyon nehéz körülmények voltak, Sutil kicsúszása annak biztonságos mentése ezek már olyan tényezők amik a versenybírákat terhelik. Az meg hogy utána bevezették a vsc-t ennek a szükségességét is már régen felismerhették volna.

Ezt indokolja az ügyvéd is: az FIA bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy Jules volt a hibás, miközben számos más tényező is közrejátszott.

Meglátjuk mi lesz ebből, de helyesen teszik és igazuk lehet

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. május 26. 13:00  

Részvétem a családnak, de tisztában kellett volna lenniük h amint Bianchi beleült a versenyautóba az életét kockáztatta bármilyen biztonságos volt az autó. Sajnos sok minden közrejátszott abban a percben (eső+sutil kicsúszása+daru+nagyobb sebesség), sztem egyáltalán nem kéne ezért az FIA-t okolni, továbbá a hiba okáért döntő részben szvsz Bianchi volt a felelős, mert kettős sárgázás ellenére is 200-zal hajtott.

Az FIA bevezette a virtuális SC-t, továbbá a szélvédőt is fontolgatják, nem tudom mit akarnak még, ezzel nem fogják visszakapni a fiút. Kezd már erőltetett lenni ez a dolog.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. május 26. 12:50  

Igazuk van, nyomják!

Tavaly is Szocsiban a pályabírónak rohadtul nem kellett volna befutnia, tragédia lehetett volna belőle, aztán ott van a Brazil eset szintén 2015-től.

Csak a politikai szintéren játszó, mocskos banda az egész, akik akkor képesek valamit komolyan venni, ha konkrétan azzal kapcsolatban történik tragédia. Ha mondjuk valaki eltalálná az általam sokat emlegetett kamerát Japánban a vissazfordító kanyarban, betiltanák az összes ilyet, holott puszta logiával lehetne számítani rá, hogy egyszer akármikor eltaláhatja valaki, ha nincs mellette oly módon a fortuna. Elkerülhető baleseteket nem vesznek észre.

Sajnos alapjában véve az embereknek is vannak ilyen hibái, nem csak e téren szemlélhetjük, de tanulni illene az esetekből a biztonsági kérdésekkel foglalkozó csoportnak. Csak az a baj, az érdek, s a kényelem amíg engedi, nem tesznek ellene, pedig lehetne mit!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája