Bizarr: A csapatok és az FIA tudta nélkül változtatott a Pirelli?

írta: M4Sport
2016. március 18. 05:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Furcsa történet látott napvilágot: az Auto Motor und Sport megtudta, a Pirelli a csapatok tudta nélkül változtatott gumijain a 2015-ös Brazil Nagydíj hétvégjén…

Új, két különböző rétegből álló gumikat gyártott 2016-ra a Pirelli. Az újítás célja az volt, hogy a felső réteg lekoptatásával a drámaian csökkenjen a gumik tapadása, ami gyakoribbá teszi a boxkiállásokat. Az elgondolás, mint kiderült, nem működik a gyakorlatban: a csapatok és versenyzőik már a teszteken jelezték, nem érzik az ígért drámai romlást, a gumik ugyanúgy fokozatosan veszítenek teljesítményükből, mint elődeik.

Tán ennek is köszönhető, hogy csak most derült ki, a Pirelli az új típusú abroncsát valójában már a múlt évi interlagosi hétvégén a csapatok rendelkezésére bocsátotta – méghozzá azok tudta nélkül. Sőt, az FIA-t sem avatták be. Az Auto Motor und Sport (AMuS) arról számolt be, hogy mindez véletlenül derült ki: a Pirelli egyik, a Lotus-csapatnál dolgozó mérnöke tévedésből elküldte e-mailben az új gumikról szóló információkat Enstone-ba is.

És nem ez az első furcsaság a gumigyártó részéről az új fejlesztések kapcsán. A múlt télen csak a szezonzárót követő abu-dzabi gumiteszt után derült ki a csapatok számára, hogy a gyakorláson az idén is használt kétrétegű gumikat próbálgattak – vagyis a Pirelli azt sem jelezte nekik előre, hogy ilyen jellegű módosításokra készül. „Már azt sem tudjuk biztosan, egyáltalán mit teszteltünk Abu-Dzabiban” – idézte az egyik csapat technikai igazgatóját az AMuS.

A brazíliai „titkos” módosításnak végül nem volt hatása a csapatok közötti erőviszonyokra, sem az autók teljesítményére. Ám ha igazak a német szakportál hírei, elgondolkodtató esetről van szó, hiszen a gumibeszállítónak minden körülmények között kötelező beavatnia az FIA-t, ha bármiféle technikai módosítást végrehajt gumijain. Arról nincs információ, hogy a szövetség tervez-e bármit is lépni az ügyben, ám az AMuS megjegyzi, talán nem véletlen, hogy év elején a Pirelli egy rendkívül konstruktívnak mondott találkozóra hívta meg a csapatokat és a versenyzőket, s készségesen ígéretet tett nekik arra, hogy 2017-től a kívánalmaiknak megfelelően kevésbé drasztikusan kopó gumikkal áll elő, melyeken egyúttal az idő nagy részében a határon lehet majd autózni.

A résztvevők emellett azt is szeretnék elérni, hogy a tavalyi belgiumi defektek óta szigorított guminyomásértékek újra lecsökkenjenek a korábban jellemző szintre. Az egyenletesebb és kevésbé drámai kopás kapcsán pedig azt is fontosnak tartják, hogy – szemben a jelenlegi helyzettel – a gumik ne veszítsék el végleg teljesítményüket, ha egy autó turbulens légáramlatokban haladva többet csúszkál és tönkreteszi azokat. Ha a pillanatnyi teljesítményromlást követően még lenne visszaút, az az előzéseket is megkönnyítené.

„Az egyes gumikeverékek közötti különbségeknek a következőképpen kellene alakulnia: a lágy guminak gyorsabbnak kell lennie, de jobban is kell kopnia. El kell érni, hogy a kemény gumi kerékcsere nélkül ugyanolyan gyors legyen, mint a lágy egy kiállással. Ezzel változatosabbak lennének a stratégiák” – magyarázta az egyik csapat mérnöke.

A Pirelli egyébként a hírek szerint továbbra sem kapott hivatalos beszállítói szerződést az FIA-tól a 2017-től 2019-ig terjedő időszakra – annak ellenére, hogy Bernie Ecclestone továbbra is az olaszokkal képzeli el a jövőt. Állítólag a szövetségnél és egyes csapatoknál is kétkedve viszonyulnak a gyártó munkájához, és olyan hírek is szárnyra kaptak már, miszerint az FIA az aláírás késleltetésével próbál nyomást gyakorolni a milánóiakra, s mielőtt véglegesíti a hosszabbítást, látni akarja, milyen irányt vesznek fejlesztéseikkel.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

42016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa