Biztató adatok, rég látott magabiztosság – jól muzsikál az új Renault-motor!

írta: M4Sport
2016. május 19. 11:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Elégedett versenyzők, magabiztos mérnökök – kedvezőek az előjelek a Renault továbbfejlesztett erőforrásának első tesztje után. De a franciák nem szeretnék elkövetni a 2015-ös hibájukat.

A barcelonai teszt két napján a Red Bull és a gyári Renault versenyzői is először tehették próbára a Renault továbbfejlesztett, a hírek szerint 35 lóerővel erősebb erőforrását. Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Max Verstappen és Kevin Magnussen is rendkívül bizakodva nyilatkozott az újításokról: elmondásuk szerint az hajtóegység nemcsak erősebb, de jobban vezethető is. Éppen ezért valamennyien hangozgatták, szívesen versenyeznének már Monacóban ezzel a motorral – a végső szót azonban a gyűjtött adatokat kiértékelő mérnökök fogják kimondani.

De mi a véleményük nekik az újításokról? „A motorok azt hozták, amit vártunk tőlük. Úgy tűnik, beváltották a reményeket, és valójában meg is lepődtünk volna azon, ha nem így történik. Minden jel arra utal, hogy a motorfejlesztésünk azt hozza, amit hoznia kell” – erősítette meg a versenyzők véleményét a Motorsportnak Bob Bell, a Renault-csapat általános technikai igazgatója.

Jó előjel: az elmúlt két évben ritkán hallhattunk ennyire optimista és magabiztos nyilatkozatokat a gyártó részéről.

Az Auto Motor und Sport korábban azt írta, az új hajtóegység átlagban 0,450 másodpercet hoz körönként, és további biztató jel, hogy Bell is hasonló mértékű tempójavulásról beszélt. „Igen. Több tizedet fog hozni. És őszintén szólva ennél kisebb előrelépés nem is lenne túl sok” – magyarázta.

Mindkét csapatnak jól jönne egy ilyen mértékű előrelépés. A Renault további aerodinamikai fejlesztéseivel ezáltal állandó esélyes lehetne a pontszerzésre, míg a már így is egyre jobb formában lévő Red Bull még közelebb léphetne a Ferrarihoz. Christian Horner szerint annyira, hogy egyes pályákon még gyorsabbak is lehetnek az olaszoknál.

Ha csak az időmérő edzéseket nézzük, a Red Bull Ausztráliában 0,9, Bahreinben 0,8, Oroszországban 1 másodperccel maradt el a Ferraritól, ám Kínában és Spanyolországban is le tudta győzni a vörösöket (igaz, a Scuderia mindkétszer alulteljesített önmagához képest). Egy közel fél másodperces javulás mindenképpen szorosabbá tenné a küzdelmet – főleg annak ismeretében, hogy az erősebb motorral a Red Bull már nem kényszerülne olyan kompromisszumokra a beállítások terén, amelyek miatt eddig nem tudták maximálisan kihasználni legfőbb erősségüket, a nagy leszorítóerőjüket. A javuló vezethetőség és a jobb fogyasztás ráadásul nem csak tizedekben kifejezhető előnyöket von maga után.

Daiel Ricciardo

Tavalyi hibájukat ezúttal mindenképp elkerülnék

Most már csak az a kérdés, mikor debütál élesben is az új motor. A Renault egyelőre nem döntött. Bell kiemelte, nem lesz könnyű megfelelően felkészülniük Monacóra. „Mindent tökéletesen elő kell készíteni, és a műveleti oldalra is vonatkozik mindez, hiszen ezeknek a V6-osoknak számos körülmény mellet kell megfelelően üzemelniük, tehát biztosra kell menni a motor hangolásánál is. Monaco például máris egy rendkívüli helyszín: nagyon alacsony fordulatszámot használunk, erre fel kell készíteni a motorokat. El kell érnünk, hogy tökéletesen azt hozza a motor, amit elvárunk tőle.”

Bell szerint óvatosságuk erősen indokolt. 2015-ben a Renault nem volt a helyzet magaslatán a fejlesztés terén. Az év elején a Red Bull nyomására többször is olyan megoldásokat vetettek be élesben, melyek tesztelésére nem hagytak elegendő időt – és jöttek a nem várt problémák, megbízhatósági gondok. A szezon végén pedig hiába használták fel egy kivételével az összes módosító pontjukat, az új fejlesztések egy részét végül be sem vetették, miközben a többi csalódást keltően vizsgázott Interlagosban.

„A múlt év végén sok galibát okozott, hogy a Renault bevetette az új specifikációját. Bíráltak minket, mert az nem hozta, amit előzetesen mondtak, és most szeretnénk elkerülni ugyanezt a gyári csapatunkkal – de persze a Red Bull-lal is. Szeretnénk azt mondani, hogy a fejlesztések azt hozták, amit vártunk tőlük. Emiatt inkább egy kicsit több időt hagyunk rá, hogy mindenről tökéletesen meggyőződjünk. Egyszerűen kell egy bizonyos mennyiségű idő ahhoz, hogy minden munkát elvégezzünk. De optimisták vagyunk a mostani teszt után, mert a motorunk jól muzsikált. Akkor fogjuk bevetni, amikor úgy érezzük, elérkezett az ideje” – zárta gondolatát a technikai igazgató.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#6 kayassine 2016. május 19. 22:02  
ddb:
Még a végén a télen még lesajnált Red Bull fogja elkapni a Mercedest, mert a Renault motor is felér a többiek szintjére. Komoly csapás ez a Ferrarinak, ahol kezd látszani a növekvő feszültség.

Nehéz idők járnak arra.
Addig amíg egyértelmű második erő volt a Ferrari, még lehetett azt mondani, hogy a Mercedesnek óriási előnye van, időbe telik behozni.
Ha Renault-Red Bull párosnak, ami nem tűnt túl harmonikusnak, sikerül átvenni a második helyet, netán megközelíteni a Mercedest, akkor nehéz lesz megmagyarázni a Ferrari bizonyítványát.
Majd meglátjuk. Korai még temetni a Ferrarit.

csaby_massa
#5 csaby_massa 2016. május 19. 13:52  
Zasalamel:
Sztem szezon felétől átfogják lépni a ferrarit, nemcsak a renault motor lesz jobb, de a RB konstrukciója is egyre jobb.

miért kellene olyan sok idő nekik? ahogy bevetik az új motort, már előrébb lesznek szerintem, aeroban nem lehet versenyezni a rebullal.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. május 19. 12:45  
Thibczy:
Szerintem is. A Ferrarinál a mostani helyzet az előző érára emlékeztet. A nyomás óriási, a várt eredmények elmaradnak, és mintha nem is igazán tudják, hogy mit csinálnak, vagy mit akarnak csinálni. Marchionne türelmetlensége nagyban fogja rontani az esélyüket.

Bár múlt hét végén Marchionne tagadott mindent amit lenyilatkozott korábban, nem tom h az olasz média is közrejátszhatott a kavarásban. Mindenesetre nagy tanuló év lesz az új elnök számára.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. május 19. 12:40  
Zasalamel:
Sztem szezon felétől átfogják lépni a ferrarit, nemcsak a renault motor lesz jobb, de a RB konstrukciója is egyre jobb.

Szerintem is.

A Ferrarinál a mostani helyzet az előző érára emlékeztet. A nyomás óriási, a várt eredmények elmaradnak, és mintha nem is igazán tudják, hogy mit csinálnak, vagy mit akarnak csinálni. Marchionne türelmetlensége nagyban fogja rontani az esélyüket.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. május 19. 12:18  

Sztem szezon felétől átfogják lépni a ferrarit, nemcsak a renault motor lesz jobb, de a RB konstrukciója is egyre jobb.

ddb
#1 ddb 2016. május 19. 12:07  

Még a végén a télen még lesajnált Red Bull fogja elkapni a Mercedest, mert a Renault motor is felér a többiek szintjére. Komoly csapás ez a Ferrarinak, ahol kezd látszani a növekvő feszültség.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt