Biztató eredmények, bizonytalan Honda – mikor jön az új motor?

írta: M4Sport
2016. június 03. 13:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

A McLaren már-már tényként kezeli, hogy Kanadában megkapja a Honda legújabb erőforrását, ám a japánok sportigazgatója még mindig nem tud biztosat. A tesztpados tesztekről viszont ígéretes eredményeket kapott.

A hosszú egyenesekkel teli montreali igazi erőpályának számít. Tán ennek is köszönhető, hogy a gyártók többsége épp a Kanadai Nagydíj hétvégéjére időzíti az erőforrás terén kidolgozott új fejlesztései bevetését. A Ferrarinál Maurizio Arrivabene már Monaco után jelezte, mindenképpen jön az új motorjuk, csak még az a kérdés, a változtatásokhoz kell-e módosító pontokat használniuk, vagy a megbízhatóság javítására hivatkozva is végrehajthatják azokat. A Renault eközben olyannyira elkészült új erőforrásával, hogy abból két példányt (Daniel Ricciardónál és Kevin Magnussennél) már a tervezettnél egy futammal előbb, Monacóban bevetett.

Nagy kérdés, mire készül a Honda. Fernando Alonso a hercegségben megszerzett ötödik helyezése után azt mondta, számít az újításokra. „Kanadában lesz pár fejlesztésünk – főleg a motor terén” – fogalmazott. Ron Dennis, a McLaren első embere hozzátette: „A következő versenyeken jelentős javulásra számítunk a Hondától. Talán túl optimista kijelentés lenne, ha azt mondanám, győzelmeket eredményeznek majd, de a célunk végül is ez lenne.” Éric Boullier versenyigazgató nem lovallta magát álmokba. „Igen, érkezik az új motor, de szó sincs forradalmi változásokról” – vetítette előre.

Woking tehát már nagyon várja az újabb előrelépést. Haszegava Juszuke korábban jelezte, készen állnak fejlesztéseik, de mivel módosító pontjaikat ésszerűen kell beosztaniuk, még nem tudják, Kanadában bevessék-e őket. Most viszont már arról beszélt, a megbízhatóságot szeretnék megfelelő szintre fejleszteni, s ezért a végsőkig kivárnak döntésükkel.

„Kétség sem fér hozzá, hogy Kanadában fontos a motorerő. Ez a pálya a fékezésről és kigyorsításról szól, és a fogyasztás is fontos szempont rajta. Szeretnénk bevetni a fejlesztéseket, de még mindig nem erősíthetem meg az érkezésüket. A tervezett újítások már a szakurai tesztpadon vannak, és nagyon jó eredményeket láttam. Most már csak azt kell biztosítanunk, hogy a technológia is teljesen rendben van” – idézte a japán szakembert az Autosport.

Miközben a legutóbb három módosító pontot elhasználó Renault-nál arról beszélnek, hogy a hírek szerint 30 lóerővel nagyobb teljesítményű motorjuk a montreali pályán közel fél másodperces javulást is hozhat, érthető, ha a McLaren is már a következő hétvégén pályára vinné az új motort. Haszagava ugyanakkor csodálkozik azon, hogy a franciák újítása valóban ekkora fejlődést eredményezett.

„Igen, meglepődnék. Mindössze három módosító pontot használtak fel. Ha igaz mindaz, amit az égési folyamatuk megváltoztatásáról beszélnek, én nehezen tudom elképzelni, hogy ahhoz három módosító pont elegendő volt. A valós számokat persze nem láttam, csak a pletykákat értékelem” – magyarázta a szakember.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

athos777
#7 athos777 2016. június 04. 01:18  

egyáltalán nem olyan rossz a Honda projekt, mint amilyennek első látásra tűnik. Hajlamosak az emberek elfelejteni, hogy egy év késéssel érkeztek. És ezt figyelembe véve nem állnak olyan rosszul, kb a tavalyi ferrari szintjén vannak. egy két év, és kiforrja magát a tecnológia, és eltűnik a Mercedes PU előnye. És ennek vannak már okai, pl a Williamsek visszaesése.

Go.Michael
#6 Go.Michael 2016. június 04. 00:00  

Imádom ezt a honda-meki kapcsolatot. Jön egy fejlesztés jönnek a hatalmas mondatok vele, kanadában már mennek a győzelemért.. ja, 1-2 kör hátrányban.. :)) Nagy múltja van ennek a két márkanévnek együtt, de itt 16-ban eléggé gúnyt űznek már belőle azt érzem.

Wrrmmm
#5 Wrrmmm 2016. június 03. 20:22  

Pedig a kérdésetekre egyszerű a válasz, le van írva a cikkben.
A fejlesztett motor teljesítményét és fogyasztását már ismerik a tesztpadon, de ezt össze kell hangolniuk a teljes rendszerrel, Haszagava szavaival élve " most már csak azt kell biztosítanunk, hogy a technológia is teljesen rendben legyen". A rendszer nem csak a motorból áll. Ha bevetik a fejlesztett motort, felhasználva a pontokat, majd kiderül, hogy a megbízhatósághoz olyan módosítás szükséges, melyhez további pontok kellenek, akkor hiába volt az egész. Hát ez az oka annak, hogy még nem tudják mikor jön az új motor. Még folynak az összehangolások. Persze az idő közben fogy, ahogy a versenyhétvégék is.

Utoljára módosítva: 2016. június 03. 20:23

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. június 03. 16:26  

elcseszik az egesz evet, mint a Renault tavaly. Nem lehet jovore atvinni a pontokat, vagy penzre valtani, ha nem hasznaljak fel, akkor meg mi a tokomre varnak? Minel elobb, annal jobb.

vandr
#3 vandr 2016. június 03. 16:04  

Érzi a Honda, hogy ha bármit fejlesztenek, feltekernek a motorjukon, akkor a már a boxutcában elfüstölnek.

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. június 03. 14:25  
HannaLill:
készen állnak fejlesztéseik, de mivel módosító pontjaikat ésszerűen kell beosztaniuk, még nem tudják, Kanadában bevessék-e őket. Jövőre teljesen új motort akarnak építeni amit aztán korlátlanul lehet majd tuningolni akkor most mi a picsát kell szarakodni a módosító pontokkal?????????

Ugyan ezt akartam írni ..szerintem várják meg braziliát... ekkora gyökereket...

HannaLill
#1 HannaLill 2016. június 03. 13:35  

készen állnak fejlesztéseik, de mivel módosító pontjaikat ésszerűen kell beosztaniuk, még nem tudják, Kanadában bevessék-e őket.
Jövőre teljesen új motort akarnak építeni amit aztán korlátlanul lehet majd tuningolni akkor most mi a picsát kell szarakodni a módosító pontokkal?????????

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa