Biztató hírek a Ferrari motorjáról – már egy szinten a Mercedesszel?

írta: M4Sport
2016. február 09. 09:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Idén végre a Mercedesével egyenrangú erőforrással rukkol elő a Ferrari – állítja a csapat eddigi sportigazgatója. A motor fejlesztése mellett ugyanakkor az aerodinamika terén is komoly előrelépésre lesz szükségük, ha le akarják győzni a németeket. A csata már rég elkezdődött a két élcsapat között!

Összejön-e az utolsó nagy ugrás a Ferrarinak, s harcba szállhatnak-e az olaszok végre a két éve egyeduralkodónak számító Mercedesszel? Alighanem ez jelenti az egyik legfontosabb kérdést a 2016-os Forma–1-es szezon kezdete előtt. Maranello komoly átalakuláson ment keresztül a múlt télen, melynek eredménye a pályán is látható volt: a csapat három futamot is nyert, s magabiztosan szerezte meg a konstruktőri második helyet a német rivális mögött.

Előrelépésüket leginkább annak köszönhették, hogy kijavították 2014-ben megalkotott új erőforrásuk legnagyobb hibáit. „Úgy vélem, a Ferrari a hátránya csökkentését jórészt a motorja fejlődésének köszönhette. Ezen a téren a Mercedes 2014 elején mindenkit lepipált” – alkotott véleményt Gary Anderson, az Autosport szakértője.

A volt F1-es tervező ugyanakkor kiemelte, az olaszok leginkább csak télen tudtak faragni hátrányukból. „A 2015-ös év során a Ferrari nem igazán tudott aztán közelebb kerülni a Mercedeshez. Egyes pályák jobban feküdtek a karosszériájuknak, de a legjobb köridőket alapul véve még mindig nagyjából 0,8%-os tempókülönbség volt közöttük, ami egy 90 másodperces kör esetén 0,72 másodperces lemaradásnak felel meg.”

A volt versenyző, Martin Brundle úgy látja, a Ferrari 2016-os újabb előrelépését most az aerodinamika fejlődése határozhatja meg. „Túlságosan leegyszerűsítenénk a kérdést, ha azt állítanánk, a Mercedes fölénye kizárólag a motornak köszönhető. Kiváló karosszériára is szükség van ahhoz, hogy ilyen győzelmi sorozatot érj el. És puszta szemmel is láthattuk a versenypályán, mennyire jól tapad az autójuk” – fogalmazott a brit.

Vélhetően tudják ezt Maranellóban is, ahol a hírek szerint a technikai igazgató, James Allison vezetésével a tervezők teljesen tiszta lappal indították az idei versenygép projektjét, és számos téren komolyabb változtatás mellett határozták el magukat. Pletykák szerint lemondanak az évek óta használt vonórudas első felfüggesztésről, rövidebb, a Mercedes és a Toro Rosso megoldását vegyítő orrkúppal rukkolnak elő, miközben autójuk hátsó részét is lekarcsúsítják, hatékonyabbá teszik a motor részegységeinek újrarendezésével.

Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel

Biztató hírek az új Ferrari-erőforrásról

Az Auto Motor und Sport (AMuS) szerint mindez azonban nem jelenti azt, hogy az olaszoknak ezúttal már leginkább az aerodinamikára kell összpontosítaniuk, a Mercedes ugyanis továbbra is rendkívül hatékonynak tűnik a motorfejlesztés terén. Kiemelték, a címvédő csapat a múlt év utolsó harmadában vélhetően nem adott ki mindent magából. A Monzában bemutatott C-specifikációjú erőforrásuk nagy előrelépést jelentett, de a benne rejlő lehetőségeket még korántsem aknázták ki teljesen. És ha 7 módosító pontot ennyire jól tudtak felhasználni, vélhetően a most rendelkezésükre álló 32-vel is hatékonyan gazdálkodnak majd. Andy Cowell mindenesetre már elhintette, 2016-ra legalább akkorát javul V6-osuk, mint a múlt év kezdetére.

A Mercedes erőforrása terén 2015-ben nemcsak erősebbnek, megbízhatóbbnak és hatékonyabbnak is bizonyult a Scuderiáénál. Hiába ugyanis a teljesítménybeli közeledés, a Ferrari motorjai összesen négy-négy versenyhétvégét teljesítettek, Sebastian Vetteléknél egy alkalommal büntetést érő cserét is végre kellett hajtani. A Mercedesnél mindeközben volt, hogy egy erőforrás hét versenyhétvégét is kibírt. Az olaszok számára némi segítséget jelent majd, hogy miután 21 verseny lesz idén, a büntetlenül használható motorok számát négyről ötre emelik, ami úgy 400 kilométerrel csökkenti az erőforrások „kötelező” élettartamát. De így is tovább kell javítaniuk megbízhatóságukon és hatékonyságukon is.

A csapat korábbi sportigazgatója, Massimo Rivola szerint ez sikerülhet is. A 44 éves szakember ugyan nemrég elhagyta a versenycsapatot, s a Ferrari Akadémia vezetője lett, ettől még képben van a Maranellóban folyó munkáról – és biztató információkkal szolgált róla. „A múlt évben összehoztunk pár szép eredményt, és a projekt úgy tűnik, egészségesen születet. Mindenki elvárja a Ferraritól, hogy jó bajnokságot fusson. Ami a motort illeti, a csapat ezen részlege komoly erőfeszítéseket tett, és olyan erőforrást gyártott, amely teljesítmény tekintetében már a Mercedes szintjén áll. Most reménykedünk, hogy a karosszéria terén is behozzuk, ami a múlt évben még hiányzott” – nyilatkozta egy olaszországi eseményen.

Lewis Hamilton, Ferrari

Támadásra támadással válaszolhat a Mercedes

Hogy mindez az aerodinamikai koncepcióváltásokkal kiegészülve mire lehet elég a Mercedesszel szemben, nagy kérdés. Az AMuS mindenesetre türelemre inti az optimistákat, mert közben a Mercedes háza tájáról is pozitív hírek érkeznek. Toto Wolffék már a múlt év végén tettek utalást arra, hogy egyszerű továbbfejlesztés helyett agresszív megoldásokkal is előrukkolhatnak – az aerodinamika terén is. „A W06-os karosszéria a Red Bull RB11-esével együtt a mezőny legjobbja volt” – állapította meg az Auto Motor und Sport. „De a Mercedes nem ül a babérjain. Az új autó egy radikális továbbfejlesztése lesz az előzőnek, egy magasabb orral. Aldo Costa tervezőirodája így próbál reagálni a gyanúra, miszerint a Ferrari a Haasszal való együttműködése révén plusz szélcsatornaidőhöz jutott, és ezzel jelentős előrelépést tett a karosszériája terén.”

Bár még a tesztidőszak sem indult el, a verseny láthatóan már javában zajlik. Kíváncsian várjuk az első, pályán megmutatkozó eredményeit!

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#3 albutr 2016. február 09. 17:50  

én még megvárnám a téli teszteket.

sfdrake
#2 sfdrake 2016. február 09. 14:45  
Thibczy:
Tavaly azért nagyon durván vert mindenkit a Merci, még a Ferrarit is (igaz, a többieket még jobban, de ezt most hagyjuk). Mivel nem változtak a szabályok, a Mercinek pedig továbbra is a rendelkezésére áll ugyanaz az anyagi és humán erőforrás, ugyanaz az infrastruktúra, így nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is utolérje őket ebben az érában. Azt esetleg igen, hogy csökken az előnyük (bár ebben se vagyok feltétlenül biztos).

Idővel folyamatosan csökken a technológiában rejlő fejlesztési tér, lassul a Merci fejlődési tempója, és így utol érhetik őket.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. február 09. 11:51  

Tavaly azért nagyon durván vert mindenkit a Merci, még a Ferrarit is (igaz, a többieket még jobban, de ezt most hagyjuk). Mivel nem változtak a szabályok, a Mercinek pedig továbbra is a rendelkezésére áll ugyanaz az anyagi és humán erőforrás, ugyanaz az infrastruktúra, így nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is utolérje őket ebben az érában. Azt esetleg igen, hogy csökken az előnyük (bár ebben se vagyok feltétlenül biztos).

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt, Japán

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

32016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze