Biztató hosszú etapok: A Red Bull elkaphatja a Mercedest?

írta: M4Sport
2016. október 07. 12:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ismét megkeserítheti a Red Bull a Mercedes életét? Bár az időmérőn aligha lesznek a kihívóik, hosszú etapjaikra Nico Rosbergék is felfigyeltek.

Mindkét pénteki edzés mercedeses kettős sikert hozott – csak a szokásos sorrend, gondolhatnánk. Bár a címvédő csapat a leggyorsabb köröket tekintve valóban magabiztos előnyben volt, a délutáni hosszú etapok arra engednek következtetni, hogy ha nem lesz jelentős változás a csapatok formájában, Malajziához hasonlóan most sem lesz sétagalopp a németek versenye.

Lewis Hamilton nem aggódott túlságosan formájuk miatt. „Egész jó volt, nem voltak problémák az autóval. Hasonló péntek volt ez, mint legutóbb Sepangban: egy erős nap. Főként a beállításokon dolgoztunk, sok adatunk van, ezeket most ki kell elemezni, de a kezdés jó volt” – állapította meg. Majd a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy a pole-ban legyen szombaton, elmondta: „Az autóm nagyon jó. Szóval azt mondanám, én kellek hozzá.”

Rosberg az elmúlt két alkalommal megszerezte az első rajtkockát Szuzukában. Szerinte a legfontosabb a helyes egyensúlyi beállítás. „Rendbe kell tenni az egyensúlyt. Ez meghatározó az S-kanyarokban. Ott az egyik kanyar vezet a másikba, és ha az elsőt kicsit is elrontod, már a többi sem lesz jó. Ezt tehát muszáj rendbe tennünk.”

Ez egyelőre nem teljesen sikerült neki. „Próbáltam megtalálni a helyes utat. Reggel erős alulkormányzással kezdtünk, sokat dolgoztunk a beállításokon, hogy jobb egyensúlyt találjunk. Délután a közepes keverék nem tűnt olyan jónak, mint Malajziában. Egy körön az egyensúly jó, az idők rendben vannak. A versenytempónk is jónak tűnik, de a Red Bull közelebb van. Kicsit hasonló a helyzet, mint Malajziában.”

A Mercedes fölénye a hosszú etapokon valóban eltűnt. Hasonlóan Malajziához, a Red Bullok egy szinten voltak ezen a téren, Max Verstappen pedig nem megalapozatlanul jelentette ki, hogy mindegyik keveréken versenyben vannak.

A lágy gumikat tekintve Hamilton volt a jobb. 11 kört teljesített, 1:37,817-es átlagideje Rosberg és Verstappen eredményénél 0,2 másodperccel, Ricciardóénál 0,4 másodperccel volt jobb. A kemény keveréken viszont már az ausztrál bizonyult a legjobbnak: 1:37,905-ös átlagidőt ért el 11 kör alatt, mögötte Verstappen (1:38,040) és Hamilton (1:38,126) következett. Érdemes hozzátenni, hogy Kimi Räikkönen a lágy és a kemény gumin is gyorsabb volt náluk, ám ő mindkétszer kevesebb kört teljesített náluk, ami a gumikopás miatt jelentősen javíthatja az átlagidőt.

Délután egyébként az is kiderült, hogy a közepes gumi lassabb, mint a kemény: az edzés elején Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is gyorsabb körre volt képes vele, mint a közepesen köröző csapattársa. Ebből pedig az következhet, hogy a csapatok inkább a narancs oldalfalú abroncsokat preferálhatják majd vasárnap. Már ha száraz lesz az idő.

Bár a Mercedesnél állítják, a sepangi motorproblémák utáni óvintézkedéseik legfeljebb 0,1 másodpercükbe kerülnek, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko abban bízik, hogy a jelenleg nagyjából 0,4 másodperces egykörös hátrányukat tovább ragadhatják. „A motorhibájuk után az időmérőn nem fogják úgy föltekerni a motort, mint szokták” – vélekedett.

Versenytempójuk terén pedig még bizakodóbb. „Még tudunk javítani a finombeállításokon, valamint a motor vezethetőségén is, pedig már most a Mercedes szintjén vagyunk. Az első szektorban még hiányzik egy kevés idő, pedig általában ez a mi szektorunk” – mutatott rá

A Mercedes mérnökei is elismerték: ez valóban egyenlő küzdelemnek ígérkezik.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jtfan
#2 jtfan 2016. október 07. 13:48  
F1890:
" Mercedes mérnökei is elismerték: ez valóban egyenlő küzdelemnek ígérkezik." xd

Most mééér? Totoék nem hazudnak soha!

F1890
#1 F1890 2016. október 07. 13:32  

" Mercedes mérnökei is elismerték: ez valóban egyenlő küzdelemnek ígérkezik."

xdFORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája