Bottas elmondta, miért veszített fontos pontokat a Williams

írta: M4Sport
2016. szeptember 27. 09:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat finn versenyzője, Valtteri Bottas biztosra veszi, hogy a Williams azért veszített fontos pontokat a szezon során, mert nem tudta kiismerni az idei gumik viselkedését. A teljesítménymérnök most új szakemberük segítségében bízik.

Sir Frank Williams csapata 2014-ben és 2015-ben is a 3. helyen végzett a gyártók bajnokságában, idén viszont a 4. pozíció megszerzéséért is vért kell izzadnia, az év közepén ugyanis lemaradt a fejlesztési versenyben, a Force India pedig nemcsak lecsökkentette hátrányát, hanem „előzött” is. Igaz, hat futammal a szezon vége előtt előnyük csak egy pont a britekkel szemben.

Bottas korábban sem csinált titkot abból, milyen tényezők hátráltatták csapatát – a nyáron terelés nélkül beszélt arról, nem váltak be a Williams fejlesztései –, és most is őszintén válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésre: elmondta, szerinte teljesen egyértelmű, hogy gondjaik vannak a gumikezeléssel, ami ráadásul a Force India egyik legnagyobb erőssége. „Volt pár futam, ahol rosszul mértük fel a gumik várható élettartamát” – kezdte a finn.

„Ha az abroncsok viselkedésének megértését vesszük, biztosan nem vagyunk ott a legjobb négy között, márpedig minden területen a legjobbak között kell lennünk, ha ebben a pozícióban akarjuk zárni a szezont. Néhány csapat sokkal jobb ebben, és emiatt sok pontot veszítettünk a szezon során. De nagyon jól tudjuk, hogy ez a probléma, és dolgozunk a megoldásán” – magyarázta.

Amikor megkérdezték, hogy a Force Indiával folytatott küzdelem világított-e rá erre a problémára, Bottas a következőképpen válaszolt. „Azt hiszem, igen. Volt néhány futam, melyen úgy éreztük, az autóink egyformák a tempó tekintetében, vagy talán mi egy kicsit még gyorsabbak is vagyunk, mégis nekik valahogy sikerült jobb eredményt elérniük. Hockenheim egy jó példa erre. Ott a számítások, amiket a stratégiával kapcsolatban végeztünk végül nem fedték a valóságot.”

A csapat részben a Bottas által említett problémák miatt igazolta le a Ferrari korábbi mérnökét, a „gumispecialistának” tartott Antonio Spagnolót. A szakember feladatai azonban nem csak az abroncsok viselkedésének kiismerésére korlátozódnak majd – a teljesítménymérnök, Rob Smedley legalábbis kiemelte, új kollégája más területeken is az istálló segítségére lehet.

„A gumikezelés egy olyan terület, melyen valóban vannak hiányosságaink” – nyilatkozta a brit. „Egy egész csoportot szerveztünk Antonio köré, akinek megvannak a saját elképzelései is. Egy nagyon okos fickóról beszélünk, aki már most sokat segített a hétvégi teendőkkel kapcsolatban, ám ezen kívül is vannak dolgok, melyekben számíthatunk rá, például a kutatás-fejlesztési tevékenységek során is. Ez az egész nemcsak a hétvégékről szól, hanem arról is, miként javíthatunk közép és hosszútávon, hogy felérjünk a következő szintre. Segíteni fog a teljesítmény maximalizálásában” – tette hozzá.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják