Bottast megbüntették – módosult a rajtrács

írta: M4Sport
2016. március 20. 05:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az Ausztrál Nagydíj startja előtt öt rajthelyes büntetést kapott a Williams finn versenyzője, Valtteri Bottas, ám nem a Williams figyelmetlensége miatt, hanem azért, mert versenygépén váltót cseréltek.

Nem indult túl jól a 2016-os szezon Bottas számára, az első időmérő edzésen ugyanis csak a 11. rajthelyet tudta megszerezni (miközben csapattársa, Felipe Massa 6. lett), később pedig felmerült, megbüntethetik, amiért a Williams nem adta le időben autója pontos felfüggesztés-beállítási adatait, megsértve ezzel a 34.1-es pontot.

Ez pontja kimondja, a Parc Fermé-szabály betartatásához minden csapatnak még az előtt el kell juttatnia az FIA-hoz autói pontos beállítási adatait (amin az időmérő után már nem változtathatnak), hogy versenyzőik először pályára hajtanak az időmérőn. Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója elárulta, a problémát egy késői módosításuk idézte elő: csak 11 perccel a kezdés előtt vették észre, hogy egy információ még hiányzik, és már nem volt idejük intézni a szükséges papírmunkát.

„Modernizáltuk a beállítási űrlapunkat, amit az FIA-nak az időmérő előtt le kell adnunk. Változtattunk a digitális segédleten a versenymérnökségen, és ez egy automata rendszer. Volt egy hiányzó információ, amit Jo Bauer (az FIA technikai delegáltja – a szerk.) közölt velünk közvetlenül az időmérő előtt. Az egyik autóra sikerült új formulát készítenünk, a másikra már nem. Egyszerűen nem lett kész időben” – adott magyarázatot a szakember, jelezve, tisztában van vele, hogy ez kizárást is jelenthet számukra a kvalifikációról.

Az FIA végül belátta, túl későn adta a figyelmeztetést ahhoz, hogy a grove-iak időben pótolni tudjanak. A csapat vétségéért végül „csak” figyelmeztetésben részesült, Bottas azonban így is elveszítette a 11. rajthelyet, hiszen a Williams úgy döntött, váltót cserél versenygépében. Ezért pedig a jelenlegi szabályok szerint öt rajthelyes büntetés jár (így értelemszerűen a 16. helyről startolhat).

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"