Briatore: A Ferrarinak Angliában is nyitnia kéne egy bázist!

írta: M4Sport
2016. június 21. 11:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Túlságosan elszigetelt a Ferrari a Forma–1 technológiai középpontját jelentő Angliától, ezért fontolóra kellene vennie, hogy megvesse lábát a szigetországban – véli a korábbi csapatfőnök, Flavio Briatore.

Miben bízhat még a Ferrari? Hiába kerültek közelebb a Mercedeshez Kanadában, hiába dicsérték új turbójukat és fejlesztéseiket, hiába kezdtek ismét a hátrányuk olvadásáról beszélni, Azerbajdzsánban a németek távolabb voltak tőlük, mint eddig bármikor. Persze az erőviszonyok pályáról pályára változnak – és azt sem szabad elfelejteni, hogy a kanadai kör az egyik legrövidebb, míg a bakui az egyik leghosszabb a naptárban, és ez a mért különbségekre is hatással van.

Az olaszok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy idei szezonjuk még nem úszott el, még mindig van remény a Mercedes utolérésére – e hullámzás láttán ugyanakkor bizonyára sokakban fölmerül a kérdés: mégis hogyan tervezik elérni céljukat?

Timo Glock szerint egyértelmű, hogy a Mercedes olyan fölénnyel rendelkezik, amit aligha tudnak behozni. „Nico úgy játszott az ellenfelekkel, ahogy csak akart. Kiautózott egy hatalmas előnyt, ami még arra is elegendő lett volna, hogy még egy extra kiállást közbeiktasson” – fogalmazott a bakui verseny kapcsán.

Majd rámutatott arra, miért látja szélmalomharcnak a vörösök próbálkozását. „Ha a Mercedes hibázik, ha olyan pálya jön, amelyen nehézséget okoz számukra például a gumik fölmelegítése – mint történt a Ferrarival is –, akkor bármi megtörténhet. Azonban a Mercedes érezhetően nagyon sokat tanult az elmúlt években arról, mely pályákon nehéz működésre bírni a gumikat. Most tökéletesen felkészülten érkeznek meg a helyszínekre, és már a legelső körökben is kiemelkednek.”

„A Mercedes előnyben van. Nico egy másodpercet adott körönként a Ferrarinak, és a futam hátralévő részét már úgy oszthatta be, ahogy akarta. Sosem kerülnek nyomás alá, pedig erre lenne szükség. Egyszerűen mindig vannak még tartalékaik, hogy még egy fokozattal feljebb kapcsoljanak. A Ferrarinak emiatt lesz olyan nehéz csökkenteni a hátrányát a szezon végére.”

Sebastian Vettel

Perifériára szorítva, túlzó nyomás alá helyezve?

Maurizio Arrivabene csapatfőnök Bakuban elismerte, autójuk aerodinamikai és mechanikai szempontból sem veszi föl a versenyt a Mercedesszel. Ez pedig egy olyan terület, amelyen a vörösök már a korábbi, Red Bull által uralt időszakban sem álltak a helyzet magaslatán.

A Benetton és a Renault korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore szerint a probléma mélyebben gyökeredzik, mint gondolnánk. Az olasz úgy látja, a Ferrarinak a valódi áttöréshez le kéne küzdenie a földrajzi gátakat, és közelebb kellene kerülnie az F1 technológiai középpontját jelentő Angliához. „A Ferrarinak sikerült előrelépnie, Vettel nagyszerűen vezet. Viszont Sergio Marchionne tudja, hogy a technikai stábját meg kéne erősítenie. És ebben nem segít, hogy a csapat székhelye Maranellóban van” – állapította meg a korábbi csapatfőnök a Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva.

„Bajnokságokat nem szavakkal nyernek, hanem olyan munkával, amilyet a Mercedes végez. A Ferrarinak jelenleg még arra is ügyelnie kell, hogy ne veszítse el a második helyét. Köszönetet mondhattak Lewis Hamiltonnak, amiért nem tudta eltalálni a helyes gombot, mert máskülönben ő lett volna a második.”

„A Forma–1-ben nyerni nehéz. A Ferrarinak nem irányt kell váltania, mivel már számos irányt kipróbáltak. Nemzetközibbé kell válniuk, és egyszerűen nyitniuk kellene egy angliai technikai központot. Ha pezsgőt gyártasz, jobb, ha Franciaországban teszed. Ha sonkát, akkor Parmában. Ha pedig a Forma–1-ben vagy, Angliában a helyed. De nem könnyű az embereket Olaszországba csábítani. Maranello nem épp az a hely, amely az angolok álmainak otthona lenne. Az F1-ben nincsenek csodák. Kreativitásra van szükség, ötletekre, képzett emberekre. Angliában hatvan kilométeren belül található kilenc istálló bázisa. Maranello nagyon messze van ettől a helytől, és ennek fizeti meg az árát.”

Briatore nem először veti föl ezt a problémát. Más kérdés, hogy a Scuderiát már évtizedekkel korábban is foglalkoztatta a kérdés, és bár aA 90-es évek elején John Barnard technikai igazgató nyitott egy angliai tervezőirodát, hamar kiderült, hogy a két központ képtelen hatékonyan dolgozni. A hatalmi harcok, a politika és a szervezetlenség ellehetetlenítette a helyileg megosztott munkavégzést.

Flavio BriatoreŐk, a Toro Rosso és a Sauber is kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy a királykategória szakembereinek jelentős része a szigetországban él és dolgozik, és bár a vörösök nem egy kulcsemberüket csábították már el Angliából (Ross Brawn és Rory Byrne korábban a Benettonnál dolgozott, míg James Allison vagy Jock Clear szintén britek), volt, hogy éppen a földrajzi távolság szabott gátat a legjobb szakemberek megszerzésének – például Adrian Newey esetében.

Briatore ugyanakkor nemcsak ebben látja a Ferrari problémáját. Ő is csatlakozott azok táborához, akik szerint az elnök, Sergio Marchionne üzleti szemléletmódja és F1-es tapasztalatának hiánya inkább hátráltatja, nem pedig segíti a vörösök fejlődését. „Marchionne lelkes, ezt már bizonyította nekünk. Azt gondolja, hogy ha látják, mennyire eltökélt, a többiek is jobban, motiváltabban fognak dolgozni, csak mert az elnök beszélt. Azonban ő nem szakértő az F1 terén. Én is nagy szólamokkal kezdtem a Benettonnál, de csakis azt követően jelentettem ki, hogy kizárólag a bajnoki cím az elfogadható eredmény, miután már nyertünk bajnokságot” – magyarázta a divatiparból érkezve F1-es csapatfőnökké váló olasz.

S hogy mi a véleménye a Ferrari angolosításáról az elnöknek? Marchionne a múltban határozott állást foglalt. „A Ferrari maga Olaszország, az exkluzivitását érintetlenül kell hagyni. A Ferrarit Olaszországban kell gyártani, minden más istenkáromlás lenne!”

Oszd meg!

23 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#23 kayassine 2016. június 21. 23:13  
Nigel:
Newey esetében például sokat segített volna, ha a Ferrari Angliába teszi át a székhelyét. Az olaszok ugyanis megkörnyékezték a zseniális tervezőt. Nem is az anyagiak miatt hiúsult meg végül a kontraktus, hanem egyszerűen azért, mert AN nem akart Olaszországba költözni. Szóval ebben az esetben igenis előny lett volna, ha Angliában is van bázisuk.

úgy tudom Newey felesége nem akart költözni :)

cyberpunk999
#22 cyberpunk999 2016. június 21. 19:53  
Nigel:
Newey esetében például sokat segített volna, ha a Ferrari Angliába teszi át a székhelyét. Az olaszok ugyanis megkörnyékezték a zseniális tervezőt. Nem is az anyagiak miatt hiúsult meg végül a kontraktus, hanem egyszerűen azért, mert AN nem akart Olaszországba költözni. Szóval ebben az esetben igenis előny lett volna, ha Angliában is van bázisuk.

Tudom, nézd meg, hogy mire válaszoltam, hátha úgy lesik.
Nem azért kell oda menni, hogy angol mérnököket fogjanak, hanem hogy bármilyet, ami nem olasz...

Zasalamel
#21 Zasalamel 2016. június 21. 18:27  
Nigel:
Newey esetében például sokat segített volna, ha a Ferrari Angliába teszi át a székhelyét. Az olaszok ugyanis megkörnyékezték a zseniális tervezőt. Nem is az anyagiak miatt hiúsult meg végül a kontraktus, hanem egyszerűen azért, mert AN nem akart Olaszországba költözni. Szóval ebben az esetben igenis előny lett volna, ha Angliában is van bázisuk.

6

elzee
#20 elzee 2016. június 21. 18:07  

Egyetlen dolog újra az élre emelné a Ferrarit: ha megszüntetnék a tesztkorlátozást.

elzee
#19 elzee 2016. június 21. 18:03  
cyberpunk999:
Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen kiélezett és határidőkkel kötött fejlesztési tempónak jót tenne a földrajzi széttagoltság. Sajnos az f1 ehhez túl gyors, a ferrarinak meg túlságosan fontosak a hagyományok, így nem tudják elhagyni olaszországot. De közben tényleg az egyik legnagyobb gát az egészben, hogy nem tudnak angliába menni. Egy mérnöknek elég angolul beszélni és angliában élni is tud ezzel a nyelvvel. Olaszország messze van, nem elég az angol és még a lehetőségek is korlátozottabbak ott. Miért is menne bárki oda, a ferrari legendája az egyetlen csábító erő, amit meg a család általában leszar, így marad anglia.

azért a klíma, a környezet sem megvetendő szempont, ha valaki az olasz vidéket válassza... :)

Nigel
#18 Nigel 2016. június 21. 17:02  
cyberpunk999:
facepalm. szerinted azért kell angliába menniük, hogy angol mérnököket fogjanak? :D

Newey esetében például sokat segített volna, ha a Ferrari Angliába teszi át a székhelyét. Az olaszok ugyanis megkörnyékezték a zseniális tervezőt.

Nem is az anyagiak miatt hiúsult meg végül a kontraktus, hanem egyszerűen azért, mert AN nem akart Olaszországba költözni. Szóval ebben az esetben igenis előny lett volna, ha Angliában is van bázisuk.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 17:03

cyberpunk999
#17 cyberpunk999 2016. június 21. 14:59  
Promeboi:
Birom ezt az angol mernökök egekbe emelését, mintha más nemzetiségű mérnökök nem is léteznének. Meg mindenki más nem ért az F1-hez csak ők.

facepalm.
szerinted azért kell angliába menniük, hogy angol mérnököket fogjanak? :D

sztárvorsz
#16 sztárvorsz 2016. június 21. 14:11  

Szerintem kar ezen agyalni, mert ahogy Marchionne is mondja, a Ferrari Olaszorszagban keszul. Pont. Ez tul nagy reklamertek, a vonzero resze. Szerintem az ambiciozus mernokok elmennek Olaszorszagba ha arrol van szo (ahogy a pilotak is), es azert annyra nem is megy rosszul az olaszoknak, ha nem is nyernek 1 ideje. Itt a fo gond szerintem a turelmetlenseg, hogy azt hajtogatjak "eve elejetol erosnek kell lenni", "csak a gyozelem elfogadhato" stb. Ez szerintem ma mar nem igy van, a vereseg is elfogadhato. A Mercedes is alairta h gyengebbek lesznek egy ideig, de ez azt a celt szolgalta h felkeszultek az uj erara. Mindig van par csapat aki komolyabban rakeszul bizonyos szabalyvaltozasokra. A Ferrari komolyan elcseszte az uj motorerat. Ott lett volna a fegyver, hogy naluk hazon belul keszul a motor - kasztni. Ebben meg elonyben volnanak Mercedes-el szemben, akik ugye 2 kulon gyaron menedzselik ezt le. Ennek a levet isszak most Vettelek meg mindig.

Promeboi
#15 Promeboi 2016. június 21. 13:21  

Birom ezt az angol mernökök egekbe emelését, mintha más nemzetiségű mérnökök nem is léteznének. Meg mindenki más nem ért az F1-hez csak ők.

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. június 21. 13:05  
plman:
Pontosan és tegyük fel hogy valami zavar miatt akadozik vagy szünetel az internet az egyik félnél, amit ki tudja mikorra tudnak megjavítani. Megeshet ilyen is. közben pedig közeleg egy futam vagy nyakukon egy szezon előtti teszt amikor minden másodperc számít.

Internet mellékes, de amikor ahogy írtad korábban valami gáz van bizonyos alkatrésszel, akkor a probléma felderítését h oldják meg? Levideózzák? Vagy online-n felveszik? Vagy postázzák? :D Ilyen dolgok miatt csúszhat az egész. Teljesen lelassítaná a folyamatot.

Először jó ötletnek tűnik ez az opció és ez is lenne a legjobb megoldás, de ha jobban belegondolunk ez kb lehetetlen és semmi értelme a ferkának. Ez van jobban meg kell fizetniük a jobb mérnököket a távolság miatt.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 13:07

cyberpunk999
#13 cyberpunk999 2016. június 21. 13:04  
plman:
Pontosan és tegyük fel hogy valami zavar miatt akadozik vagy szünetel az internet az egyik félnél, amit ki tudja mikorra tudnak megjavítani. Megeshet ilyen is. közben pedig közeleg egy futam vagy nyakukon egy szezon előtti teszt amikor minden másodperc számít.

Azért nem ennyire triviális dolgok fogják megroppantani, mert az informatikai infrastruktúrára most is szükség van, még akkor is ha mindenki egy helyen dolgozik, ahogy az internetre is.

A probléma, hogy rengeteg időt elvisz az egymástól elszigetelt csoportok menedzselése.

Egy sima átlagos fejlesztésen ez nem gond, mert az előnyök bőven behozzák ezt, nem számít az a kevés, a több ember már önmagában is gyorsít a dolgon, de egy f1-es projekt határidejei egészen mások, szerintem nem képes hatékonyan működni egy széttagolt csapat ilyen körülmények mellett.

plman
#12 plman 2016. június 21. 13:00  
Zasalamel:
Csak h ezek a mérnökök gépeket terveznek, ezek olyan dolgok amiket kb lehetetlen neten vagy telefonon átbeszélni, ez csak akkor mükszik hatékonyan ha ott vannak együtt és látják is az alkotást. Hiába építenének egy bázist angliában, így is úgy is utazgatniuk kellene olaszba, főleg egy technikai igazgatónak.

Pontosan és tegyük fel hogy valami zavar miatt akadozik vagy szünetel az internet az egyik félnél, amit ki tudja mikorra tudnak megjavítani. Megeshet ilyen is. közben pedig közeleg egy futam vagy nyakukon egy szezon előtti teszt amikor minden másodperc számít.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 13:01

Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. június 21. 12:56  
Hombre B:
Nem hiszem, hogy azt megteszik, pláne, hogy most építettek egy új épületet a tervező csapatnak, hogy egy helyen legyenek. #6 Zasalamel Egyébként szerintem nem kellene utazgatni, videó konferencián simán meg lehetne beszélni a dolgokat, illetve az adatok is könnyen megoszthatóak egymással. A hírek szerint a Ferrari-nak is hasonló szimulátorra van. Nem a technikai háttérrel van szerintem a gond a Ferrari-nál.

Csak h ezek a mérnökök gépeket terveznek, ezek olyan dolgok amiket kb lehetetlen neten vagy telefonon átbeszélni, ez csak akkor mükszik hatékonyan ha ott vannak együtt és látják is az alkotást. Hiába építenének egy bázist angliában, így is úgy is utazgatniuk kellene olaszba, főleg egy technikai igazgatónak.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 12:58

cyberpunk999
#10 cyberpunk999 2016. június 21. 12:53  

Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen kiélezett és határidőkkel kötött fejlesztési tempónak jót tenne a földrajzi széttagoltság.
Sajnos az f1 ehhez túl gyors, a ferrarinak meg túlságosan fontosak a hagyományok, így nem tudják elhagyni olaszországot. De közben tényleg az egyik legnagyobb gát az egészben, hogy nem tudnak angliába menni.

Egy mérnöknek elég angolul beszélni és angliában élni is tud ezzel a nyelvvel. Olaszország messze van, nem elég az angol és még a lehetőségek is korlátozottabbak ott. Miért is menne bárki oda, a ferrari legendája az egyetlen csábító erő, amit meg a család általában leszar, így marad anglia.

plman
#9 plman 2016. június 21. 12:49  

Szerintem Zsalamelnek igaza van. Hiába lennének folyamatos videokonferenciák, e-mailezgetés, telefonálgatás, az még se ugyanolyan, mintha felszólnak az üzemből az irodába, hogy gond van és lesétál személyesen megnézni. Vagy mondjuk az irodából szeretnének valamit szemügyre venni. Néha úgy is kellene utazgatni egyik központból a másikba. nem véletlen, hogy minden csapat arra törekszik, hogy minél közelebb vagy egy tető alatt legyen minden részleg.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 12:52

Hombre B
#8 Hombre B 2016. június 21. 12:33  
Zasalamel:
Mondjuk az még egy opció lehet, h csak az F1-es bázisukat költöztetné Angliába (bár még ez is kb a gyár fele).

Nem hiszem, hogy azt megteszik, pláne, hogy most építettek egy új épületet a tervező csapatnak, hogy egy helyen legyenek.

#6 Zasalamel

Egyébként szerintem nem kellene utazgatni, videó konferencián simán meg lehetne beszélni a dolgokat, illetve az adatok is könnyen megoszthatóak egymással.

A hírek szerint a Ferrari-nak is hasonló szimulátorra van. Nem a technikai háttérrel van szerintem a gond a Ferrari-nál.

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. június 21. 12:22  

Mondjuk az még egy opció lehet, h csak az F1-es bázisukat költöztetné Angliába (bár még ez is kb a gyár fele).

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. június 21. 12:08  
Lewisthebest:
Pedig lehet, hogy érdemes lenne mert pl Newey-t is azért nem tudták megszerezni mert ő nem akar Olaszországba menni hiszen Angliába van a családja és akkor vagy fel kéne forgassa mindannyiuk életét vagy nem látja őket az év 90%-ban.

Attól h a bázisuk angliában lenne, még ugyanúgy olaszba is kell utazgatnia mivel ott van a központ, kellene a kapcsolat h együttműködjenek. Ezért is mondtam h ez csak akkor lenne hatékony ha a központjuk is átköltözne angliába és az nem fog megtörténni.

5
Tesztkorlátozást engedjék lejjebb és akkor a ferrari is tudja azt a hatékonyságot amit a RB tud szimulátorral.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 12:10

ernike
#5 ernike 2016. június 21. 12:05  

És mivel foglalkoznának Angliában? Mert gondolom nem fognának oda is felhúzni egy szélcsatornát meg próbapadokat párhuzamosan az otthoniakkal. Ha nekem ajánlana állást a Ferrari én már aznap repülnék Olaszországba :D Nem mellesleg nem csak angol mérnökök tudnak jól teljesíteni. Lehet nem kellett volna Aldo Costát elkergetni és még mindig lenne mechanikai tapadása a Ferrarinak.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 12:07

Hombre B
#4 Hombre B 2016. június 21. 12:03  
Zasalamel:
Az a baj h ez csak úgy működne ha a központjuk is Angliában lenne, nehéz úgy dolgozni, hogy egyik fele ott másik fele meg a másik végén van. Maranellot meg nem fogják tudni otthagyni, 100 éve ott van mindenük.

Szerintem meg lehetne oldani, csak szervezés kérdése.Viszont az igaz, hogy úgy nem nagyon menne, hogy egy adott részleg egyik fele Angliában másik Olaszországban van.

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. június 21. 11:51  
Zasalamel:
Az a baj h ez csak úgy működne ha a központjuk is Angliában lenne, nehéz úgy dolgozni, hogy egyik fele ott másik fele meg a másik végén van. Maranellot meg nem fogják tudni otthagyni, 100 éve ott van mindenük.

Pedig lehet, hogy érdemes lenne mert pl Newey-t is azért nem tudták megszerezni mert ő nem akar Olaszországba menni hiszen Angliába van a családja és akkor vagy fel kéne forgassa mindannyiuk életét vagy nem látja őket az év 90%-ban.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. június 21. 11:37  

Az a baj h ez csak úgy működne ha a központjuk is Angliában lenne, nehéz úgy dolgozni, hogy egyik fele ott másik fele meg a másik végén van. Maranellot meg nem fogják tudni otthagyni, 100 éve ott van mindenük.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. június 21. 11:30  

A 21. században már egyik megoldás se lenne probléma szerintem, mármint ha a mérnökök Olaszországba dolgoznának vagy a Ferrari nyitna egy bázist Angliában, lehet egyébként tényleg utóbbi lenne a jó megoldás, mert a frissen végzett mérnök hallgatókat könnyebben meg tudnák szerezni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája