Briatore: Túl erős volt a Renault – ezért az eltiltás

írta: M4Sport
2016. február 08. 10:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Flavio Briatore úgy véli, az FIA félelemből tiltotta el őt a sportágtól a szingapúri ütközésbotrányt követően; Michael Schumachert és Fernando Alonsót is félénknek tartotta első találkozásukkor – és arról is beszélt, mit hiányol leginkább a mai F1-ből.

Az olasz a divatmárkát létrehozó Luciano Benettonnal való barátságának köszönheti Forma–1-be kerülését. Pályafutását síoktatóként, házaló ügynökként kezdte, majd a tőzsde világával is kapcsolatba került. Az 1980-as években hazájában két ízben is börtönbüntetésre ítélték, ami elől a tengerentúlra menekült, s miután amnesztiát kapott, előbb a Benetton amerikai üzletvezetője, majd a Forma–1-es csapat első embere lett.

„Amikor a Benettonnal bemutatkoztunk a Forma–1-ben, mindenki kinevetett minket, mert a Benetton csak egy pólógyártó volt. Mérnökzsenik között, nagyon technikai közegbe érkeztünk, de jóval később már egyáltalán nem nevettek, mert elkezdtünk nyerni” – emlékezett a kezdetekre Briatore az Arabian Businessnek.

A gárda a legnagyobb sikereit Michael Schumacherrel érte el, aki két világbajnoki címet is nyert nekik, később pedig – immáron Renault-ként – Fernando Alonso is megismételte ugyanezt. „Remek csapatot építettünk fel, Egy jó versenyzőnk is volt, Michael Schumacher. Aztán ugyanez megismétlődött Fernando Alonsóval is. Ugyanaz a film volt, csak mások voltak a szereplői” – magyarázta az olasz.

S hogy mi volt a titka? „Az érzés” – felelte. „Amikor először láttam Michaelt, egy igazán morcos, félénk fiút láttam. Emlékszem, Londonban találkoztunk először. És Fernandóval is Londonban találkoztunk, ő is túl félénk volt ahhoz, hogy jó reggelt vagy jó estét kívánjon. De az ilyesmit akkor is érzed. Látsz valamit legbelül, amikor ezekkel az emberekkel beszélsz a vezetésről, a sebességről. Azonnal érzed a belül lobogó tüzet, az ott lakozó vadállatot, a tehetségüket.”

Briatore harmadszor már nem vezethette sikerre Enstone-t, hiszen 2009-ben az FIA a 2008-as szingapúri ütközésbotrány miatt egy időre eltiltotta őt az F1-es szerepvállalástól – s még ha ezen eltiltást végül törölték, ő végleg eltávolodott a sportágtól. Elmondása szerint eltávolítását ugyanakkor politikai okok vezérelték. „Az FIA nem örült annak, hogy a Renault túlságosan erős volt akkoriban. Én képviseltem a csapatot, én és Luciano (Benetton; ti. a csapat előző korszakában – a szerk.) túl erőssé váltunk. De állítom, e nélkül az erő nélkül a Forma–1 megmaradt volna ugyanolyannak, amilyen előtte volt. Már nem vagyok eltiltva, ha akarok akár már holnap reggel visszatérhetek. De nem hiányzik. Nekem csak a régi Forma–1 hiányzik” – jegyezte meg.

És ezzel máris áttért az F1 aktuális helyzetének témájára, melyről már sokszor elmondta kritikus véleményét. Briatore úgy látja, a sportág mára „a mérnökök Playstationévé vált, és elfeledte a szurkolóit és a show-t. Ez a mérnökök játéka, már nem elég szexi. Nincs benne csillogás. A tévében azt látod, ahogy a mérnökök elmagyarázzák a kuplung működését, ami senkit sem érdekel. Az embereket a versenyzők izgatják, a sztárok. Ahhoz, hogy ma gyors legyél, sok pénzre van szükséged. Gyakorlatilag pénzt tesznek az autóba. És minden túl szőrszálhasogató. Ha megcsípsz egy fehér vonalat, megbüntetnek. Ha nem jó a motorod, megbüntetnek. Ez egy büntetősdi” – bírált.

Majd hozzátette, hamarosan talán bekövetkezik a szükséges változás. „Előbb vagy utóbb ez megváltozik, mert ez így sehová sem vezet. Az emberek nem találják érdekesnek. Hiányolják a gladiátortényezőt. A versenyzőknek harcolniuk kell, szükség van a Senna és Prost, Mansell és Schumacher közti rivalizálásokra. Az emberek erre kíváncsiak” – vélekedett.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#10 qwerm 2016. február 09. 12:50  

mondjuk 2007 óta pont sehol nem volt a renault.

Jack Bauer
#9 Jack Bauer 2016. február 09. 09:15  

közületek egysem igazi forma 1 fan. tisztelet a kivételnek.

F1890
#8 F1890 2016. február 08. 20:21  
lönczi:
Pont ettől izgalmas, hogy mekkora genyók voltak ezek. Ezek olyan dolgok, amikre az emberek később is emlékeznek. Hol ott persze én is a tiszta verseny híve vagyok, de a motorsportban mindig voltak, akik a rövidebb utat keresték.

tényleg növelte az izgalmat a bundázás, malajziai bajnokságban előszeretettel szeretnek pont ezért fogadni mert ksizámíthatatlanok a focimeccsek

Agressor
#7 Agressor 2016. február 08. 19:58  

Egy undorító sunyi patkány volt. Elképesztően hiányzik a Forma1-ből...
A csalás mellesleg attól még csalás!! Nem kellett volna lebukni. Ha mások ezer genyóságot megúsztak, neki is illett volna...

cybergyerek
#6 cybergyerek 2016. február 08. 18:37  
lönczi:
Pont ettől izgalmas, hogy mekkora genyók voltak ezek. Ezek olyan dolgok, amikre az emberek később is emlékeznek. Hol ott persze én is a tiszta verseny híve vagyok, de a motorsportban mindig voltak, akik a rövidebb utat keresték.

briatore nem szimplán genyó volt, hanem egy mocskos féreg. ha valakit nem hiányolok régebbről, akkor az ő. remélem soha nem is tér vissza semmilyen munkakörben.

mb c124
#5 mb c124 2016. február 08. 12:55  
TFS500:
Én csaló szemétnek hívnám. Benzinszűrő kiszedése a csőből (1994), Crashgate, és még amikről nem is tudunk... Mansell és Schumacher mikor is csatáztak? Ez be van szívva?

Pontosan...
Egy felszínes, hányinger pali...
Nem tetszik neki a régi idők Forma1-e, se az újkori. Csak az a jó, amiben ő is részt vett.

"Ha megcsípsz egy fehér vonalat, megbüntetnek. Ha nem jó a motorod, megbüntetnek."

Ezeket hívják szabályoknak, amiknek a betartása már akkor se jött össze neki, pedig akkor még nem volt ennyire "bonyolult". Ezek a szabályok a világ talán legjobb és legkreatívabb mérnökeinek a kordában tartására születnek, nem Flavio csökött agyához vannak optimalizálva. Nem azt mondom hogy tökéletesek, de olyan szabálykönyv ebben a sportban sose lesz, ami mindenkinek megfelelne... És igen én szeretem ha a konstruktőrök is összecsapnak nem csak a pilóták. Pont ezért nézek Forma1-et, Le Mans-t, és GT3-at, DTM-et. Márkakupákat, Gp2-t, stb. pedig szinte soha ...

Utoljára módosítva: 2016. február 08. 13:01

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. február 08. 12:51  

Mert régen nem a mérnökök játéka volt nem? A pilótákon múlt mennyire erős egy autó. Megmondom én mikor múlt a pilótákon sok az F1-ben! 2009, 2012. Csak hát ugye akkor meg az nem tetszett hogy túl sok győztes van meg hogy nem lehet követni, ja, bocs.

lönczi
#3 lönczi 2016. február 08. 12:18  

Pont ettől izgalmas, hogy mekkora genyók voltak ezek. Ezek olyan dolgok, amikre az emberek később is emlékeznek. Hol ott persze én is a tiszta verseny híve vagyok, de a motorsportban mindig voltak, akik a rövidebb utat keresték.

TFS500
#2 TFS500 2016. február 08. 12:11  
lönczi:
Kezdenek kikopni a vén szélhámos rókák is a F1ből. Kár értük.

Én csaló szemétnek hívnám. Benzinszűrő kiszedése a csőből (1994), Crashgate, és még amikről nem is tudunk...

Mansell és Schumacher mikor is csatáztak? Ez be van szívva?

lönczi
#1 lönczi 2016. február 08. 11:12  

Kezdenek kikopni a vén szélhámos rókák is a F1ből. Kár értük.

Utoljára módosítva: 2016. február 08. 11:14

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt