Buktatók, csapások és reflektorfény – így mászta meg Hamilton a saját Mount Everestjét

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 19. 15:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Tíz éve élete első Forma–1-es szezonjára készült, és bár ígéretes fiatalként tartották számon, nevét alig ismerték a motorsportok világán kívül, 49 futamgyőzelemmel és 3 bajnoki címmel később viszont Lewis Hamilton igazi „világsztárnak” számít. A címvédő nemrég pályafutása első éveiről mesélt, és arról, mi változott a sikerekkel és a rá irányuló figyelem növekedésével.

A többi fiatal gokartoshoz hasonlóan az ifjú Hamilton is arról álmodott, hogy egy nap a bajnokok nyomába lép; számára Ayrton Senna volt a követendő példa, aki pályafutása során három világbajnoki címet szerzett. A korai években viszont maga a Forma–1 is elérhetetlennek tűnt számára, nemhogy a brazil eredményeinek lemásolása. 31 éves korában viszont elmondhatja, valóra váltotta gyermekkori álmát, miközben milliókat keresett, beutazta a világot és igazi világsztárrá vált.

„Sohasem gondoltam, hogy ilyen életem lesz” – jelentette ki még a Japán Nagydíj előtt egy, az ESPN-nek adott interjúban. „A TV-ben néztem a versenyeket, és elképzeltem, milyen lenne, ha én is ott lehetnék abban a garázsban, amelyikben Ayrton Senna volt. Megpróbáltam elképzelni, de a legvadabb álmaiban sem gondoltam arra, hogy ilyen lesz. Minden sokkal nagyobb és jobb, viszont az elképzeléseimhez képest más is. Amikor versenyző akartam lenni, nem gondoltam azokra a dolgokra, melyek ezzel járnak. Akkoriban csak be akartam ülni egy Forma–1-es autóba, ki akartam hajtani a pályára és vezetni” – folytatta visszaemlékezését.

Az F1-ben való szereplés azonban nemcsak erről szól, a versenyzők ugyanis folyamatosan a figyelem középpontjában vannak, rengeteg sajtóeseményen és szponzori rendezvényen kell részt venniük, Hamilton pedig villámgyorsan került be ebbe a világba, hiszen már első évében a világbajnoki címért harcolt. Ezzel megsokszorozódott a rá irányuló figyelem. „Ezek a dolgok meg sem fordultak a fejemben. Talán nem volt elég okos akkoriban, de nem is gondoltam ezekre. Eléggé meglepő volt, amikor ezekkel is szembesültem” – ismerte el őszintén.

Lewis Hamilton

„Az életem sokat változott. Egy ismeretlen stevenage-i gyerek voltam, most pedig az emberek megismernek az utcán. Tényleg sokat változtak a dolgok. Akkoriban nagyon félénk és ideges voltam. Erről a pontról jutottam el a mai, magabiztosabb és sikeresebb énemhez. Sokat változtam, másrészt viszont, még mindig az a kölyök vagyok, aki akkor voltam. Ma már csak mosolygom azokon az embereken, akik azt mondták, nem vagyok elég jó. Néha eszembe jut mit akartak, hogyan érezzem magam, csak azért, hogy ők jól érezzék magukat. Most már csak mosolygom ezen és békével gondolok vissza rájuk, bármilyen negatív dolgot is mondtak” – magyarázta.

Hamilton idővel nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye miatt került reflektorfénybe, hanem „egyedi életvitele” és a közösségi oldalakon való aktív ténykedése miatt is. Kapcsolata a különböző „ügyek” miatt sosem volt felhőtlen a sajtóval: a „felek” legutóbb a Japán Nagydíj helyszínén feszültek egymásnak. Most erről a témáról is beszélt. „Nem egyszerű a nyilvánosság előtt felnőni. Van egy csomó csapda. Vannak nagyszerű emberek körülöttem, akik próbálnak megvédeni tőlük, de néha még így is beléjük esem. Viszont most már ez kevésbé érdekel” – jelezte.

Többször amiatt is „bajba” került, hogy meg sem próbálta „elfedni” érzelmeit egy-egy rosszul sikerült futam után. Malajziában például – ahol egy motorhiba miatt esett ki az első helyről – azt mondta, „valaki vagy valami” nem akarja, hogy idén bajnok legyen. Ebből sokan arra következtettek, összeesküvést gyanít a háttérben, noha ő csak „egy felsőbb hatalomra” célzott. Ez onnan derült ki, hogy az eset után magyarázkodnia kellett. „Időnként látom, hogyan vélekednek az emberek az érzelmeimről. Azt mondják, boldogabbnak kellene lennem, amikor veszítek. De azt hiszem, akik ezt mondják, elfelejtik mennyit tettem azért, hogy idejussak, ahol most vagyok. 23 éve űzöm már, és nemcsak az eszemmel versenyzek, hanem a szívemmel is. Lehet ez az oka mindennek” – mondta.

Lewis Hamilton„Nyolcéves korom óta ez az életem. Furcsa, de így érzem. Azt hiszem, ezrét vagyok jó abban, amit csinálok. Azért, mert nemcsak a fejemmel versenyzem, hanem érzem ezt az egészet a szívemben, a mellkasomban, a nyakamban, a fenekemben, mindenhol. Ezért szeretem ezt csinálni, mert nincs más, amit ilyen szenvedéllyel tudok űzni, és amitől ilyen érzéseket kapok” – magyarázta a címvédő, aki még mindig hátrányban van csapattársával szemben, a szezon során azonban már láthattuk, kettejük között folyamatosan változnak az erőviszonyok.

„Az emberek mindig a lendületről beszélnek és a formáról, és kétségtelen, hogy igazuk van, viszont az autóban nem gondolsz ezekre. Folyamatosan a pozitívumokra próbálsz építeni. Olyan ez, mint a sziklamászás. Amikor sikeresen veszed az akadályt és megteszed a következő lépést az önbizalmad javul és egyre magasabb szintre fejlődik. Néha azonban hibázol, és nem jut tovább a falon. De ilyenkor az a lényeg, hogy újra próbálkozol. Amikor mászok fel a falon és is mindig ezt teszem. Megrázom magam, és újra próbálkozom” – élt sajátos hasonlattal.

Az elmúlt 10 évben Hamilton győzelmeket, bajnoki címeket és dollármilliókat szerzett, miközben átírta a rekordok könyvét, saját elmondása szerint azonban nem az eredmények, hanem az út volt a legértékesebb, melyen eljutott erre a pontra. „Élete során mindenkit érnek csapások, és szerintem az a legfontosabb, hogyan tud felállni ezekből. Ez számít igazán. Azok az emberek, akik most kezdik követi az F1-et, vagy engem talán nem is tudnak semmit a pályafutásom kezdetéről. Azt látják, hogy egy élcsapatnál vagyok, és nagyszerű autóval versenyzem, lehet, nem ismerik ennek az egésznek az alapját. De tényleg, amit most csinálok, az szinte eltörpül ahhoz az utazáshoz képest, mely során idáig jutottam. Ez volt a Mount Everest. Most vagyok a csúcsán” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

027
#1 027 2016. október 19. 21:48  

Hamilton gyönyörűen megfogalmazta azt amit anno Senna is..a legfontosabb dolgokat ami ahhoz kell hogy bajnokká válj: elhatározás,akarat,tapasztalat és a legfontosabb az ösztön.
Akár Hamilton nyer idén akár nem.. ő mindent megtett eddig idén. Rosbergnek az idén mutatott teljesítménye elött pedig kalapot lehet emelni. Döntő pillanatokban ott volt ..és kihaszbálta az ellenfele hibáit..2015 után egy webber ,barichello ,massa kategória volt számomra..ebben az évben azonban bebizonyította hogy sokkal magasabb szintet képvisel.
De még várjuk ki a végét a 4 futam nagyon sok..voltak már drámák 1 kanyar alatt is nem hogy 4 futam alatt

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra