Büszkeségből a szakadékba: Hogy kaphatott még egy esélyt a megbukott időmérő?

írta: M4Sport
2016. március 31. 10:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mark Webbert sokkolta, hogy Bahreinben is a két hete megbukott szisztéma szerint rendezik meg az időmérő edzést. Az ausztrál szerint e rendszer balekká teszi a versenyzőket. S hogy miként jutottunk el idáig? Főszerepben az érintettek makacssága és büszkesége…

Bahreinben ismét kap egy esélyt az új időmérős rendszer. Bár Ausztráliában a szurkolók és résztvevők is egyöntetűen kudarcnak minősítették az újítást, miután a döntéshozásban érintettek képtelenek voltak egyezségre jutni a kérdésben, végül minden maradt a régiben. A hivatalos indokolás szerint nem akartak elhamarkodott döntést hozni a régi rendszerre történő azonnali visszaállással – a történtek ugyanakkor sokkal inkább a sportág (a közelmúltban a versenyzők által is bírált) döntéshozási rendszerének alapvető hibáira mutatnak rá.

A Forma–1-ben 12 szezont lehúzó Mark Webber sem számított arra, hogy bekövetkezik még ez a fordulat. „Igen, sokkolt. Azt hittem, jó formában hagyjuk el Melbourne-t, visszatérve egy olyan rendszerhez, amely jól működött a múltban. De nem így lett, visszatértünk a melbourne-i forgatókönyvhöz, ami még legjobb esetben is messze elmarad attól, amire vágyunk” – jelentette ki a brit Channel 4 csatorna szakértője.

De hogy jutottunk el idáig?

Sebastian Vettel

Önként a szakadékba – avagy a hatalmi harcok mindent fölülírnak

Már az is szokatlan lépés volt, hogy az F1 Bizottság 26 nappal az évadnyitó Ausztrál Nagydíj előtt döntött az időmérő edzés menetének megváltoztatásáról. Sokan már ekkor sem értették, mi szükség a változtatásra, ám hamar kiderült, hogy a háttérben most is a Bernie Ecclestone, az FIA és a nagycsapatok közötti állandó hatalmi viaskodás áll. Ecclestone a Mercedes-uralom ellen fellépve mindenképp változást akart, s mivel az időballasztos elképzelését valamennyi résztvevő képtelen ötletnek tartotta, inkább megszavazták az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting által kidolgozott kompromisszumos megoldást, a 90 másodpercenkénti kiesés rendszerét.

Aztán egy hét sem telt el a változtatás bejelentése után, a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne máris jelezte, ők nem szeretnének módosítani jól bevált kvalifikáción – annak ellenére, hogy a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene az F1 Bizottság ülésén igennel szavazott az újításra. Már ekkor fölvetődött, hogy módosítsanak az eredeti terven, csak a Q1-ben és a Q2-ben vezessék be a 90 másodpercenkénti kiesést, a Q3-as szakaszt pedig hagyják érintetlenül. Az FIA elnöke, Jean Todt és Bernie Ecclestone viszont hallani sem akartak a kompromisszumról – elvégre ezzel engedniük kéne a csapatok nyomásának…

Ami Ausztráliában a pályán történt jól ismert. Ami a színfalak mögött, már annál furcsább volt. A vasárnapi verseny előtt a nagycsapatok képviselői bejelentették, az istállók egyhangú döntése után Bahreinben visszatér a régi időmérő. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a Renault már e félórás egyeztetésen fölvetette, hogy csak a Q3-as szakaszban kellene visszatérni az eredeti lebonyolításhoz, ám a többiek az újabb fiaskótól tartva elutasították ezt.

Aztán eltelt három nap, az ügy ismét az F1 Bizottság elé került, s a határozott döntésből szerteágazó vélemények halmaza lett. Voltak, akik a „hibrid” időmérő mellett érveltek, és voltak, akik továbbra is a régi rendszert akarták. Hogy végül nem változott semmi Bahreinre, az Auto Motor und Sport szerint ismét csak az érintettek büszkeségének és a háttérben zajló hatalmi birkózásnak köszönhető. A Red Bull, a McLaren, a Toro Rosso és a Williams azért vétózta meg az újabb módosítást, mert az FIA egyszerűen nem tette a választási lehetőségek közé azt, amire ők szavaztak volna, s amiről Melbourne-ben egyhangúan megállapodtak: a 2015-ös rendszer visszahozatalát. Csak két választási lehetőség volt: vagy elfogadják a 8-8 perces, 90 másodpercenkénti kiesést hozó Q1 és Q2, valamint a régi rendszer szerinti Q3 forgatókönyvét, vagy semmi sem változik.

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója azzal indokolta „makacsságukat”, hogy az új szisztémán már csak módosítani lehet. „A Stratégiai Csoport, a Forma–1 Bizottság és a Világtanács a szezon előtt egy új rendszer bevezetését hagyta jóvá. minden, amit a döntéshozatali úton keresztülvihetünk, csak ezen rendszer módosítása. A régi szabályhoz viszont nem lehet visszatérni” – magyarázta.

Legyen szó hatalmi harcokról, érdekellentétekről vagy egyszerű jogi csapdáról, a történtek rámutattak: a versenyzők nem alaptalanul írták meg nyílt levelüket, melyben a sportág döntéshozási folyamatának sürgős megváltoztatását és rendbe tételét követelték.

Charlie Whiting

„A versenyzők balekká váltak”

A ma a WEC-ben versenyző, s emellett tévés szakértőként is dolgozó Mark Webber a maga szókimondó stílusában hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy huzavonában mindeközben éppen a legfontosabb kérdések, a sportszempontok szorultak a lista legvégére. Szerinte mostanra az időmérő éppen „időmérőségének” lényegét veszítette el. „Engem az zavar leginkább az új rendszerben, hogy ezzel a lassú versenyzőkre kell figyelnünk, azokra, akik próbálnak továbbjutni a következő szakaszba. Minden tiszteletem az övék, de nem Nico Hülkenbergre, Sergio Pérezre vagy a fiatal Esteban Gutiérrezre kéne figyelnünk, hanem a nagyfiúkra, akik az első sorokért vívnak.”

„A versenyzők számára legjobb időmérő edzés nem mindig az, ami a kereskedelmi jogok tulajdonosának a legjobb. Szerintem a legjobb rendszer az volt, amikor volt négy garnitúra gumink és egy óránk, és ezeket a gumikat nem volt kötelező használni a versenyen is. Azóta nagyon sok minden megváltozott. És most folyamatosan magyarázhatjuk a sportágat, hogy vannak bizonyos hatásai az időmérőnek, amelyek a másnapi versenyen mutatkoznak be. De ez csak beszéd. Ha bekapcsoljuk a tévét, az időmérőt kéne látnunk, amelynek arról kell szólnia, hogy ki éri el a legjobb köridőt, miközben a versenyzők elszántan nyomják, és elképesztő köröket autóznak. Valamint arról, hogy képesek-e még egy tizedet találni, újra kimenni és válaszolni a riválisnak.”

„Melbourne-ben ez volt a gond: a versenyzőknek nem volt esélyük válaszolni, mert nem volt elég gumijuk és elég idejük. Túl messzire mentünk, a versenyzők balekká váltak, meg van kötve a kezük. A Q1-es, Q2-es, Q3-as formátumnál a nagyfiúknak mindig muszáj volt jó időt autózniuk, és az elmúlt években a rendszer jól működött” – összegezte a helyzet visszásságát az ausztrál.

Bahreintől aligha várhatunk változást ezen a téren. Már csak az a kérdés, merre tovább az előre garantálható újabb fiaskó után…

FIA
Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

opamisi
#10 opamisi 2016. március 31. 21:45  

Nem értem én ezt. Úgy tűnik mintha télleg mindenki mellédumálna folyamatosan. Úgy tudom Bernienek semmi köze a szabályalkotáshoz. Ő kezdett mindenáron pattogni (Hogy miért sztem senki sem tudja), a csapatok jelezték, hogy baromság és ezért inkább megszavaztak egy másik baromságot. ???!!!
Aztán elkezdik támadni azt amit tkp. bő 1 hónapja megszavaztak. Akkor minek is szavazták meg? Azután a kudarc után mindenki jelzi vissza a régi rszt, majd 2 hét múlva megint a banda fele mást akar. Ki tudja ezt követni? Azt meg végképp nem értem miért ne lehetne visszahozni a régebbi rszt amikor a szezonnyitó előtt 3 héttel váltották le.
Nekem úgy tűnik azóta áll a bál mióta Bernie rájött, hogy túl sok hatalom van a csapatok kezében és jött az alternatív motor és az egyéb agyasságok.

schimi
#9 schimi 2016. március 31. 21:35  

"hallani sem akartak a kompromisszumról"...
"A régi szabályhoz viszont nem lehet visszatérni”

Kicsit déja vu érzés....
"ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig"

Az ilyen nárcisztikus, akarnok, "a végeredmény mindegy mi lesz, de én akkkor is megmutatom!!!" hozzáállással garantálható, hogy érdemi megoldás helyett valami középsz@r szülessen, valamelyik "de ugye hogy nekem volt igazam" résztvevő nagy örömére. A kisvasutas bácsi nehéz ügy, de az F1-et illetően már "szavaztam", amikor 2014 után úgy döntöttem, hogy 9 év ring-látogatás elég volt, az új időmérő-szerűség szintén kuka, előbb-utóbb felszabadulnak a hétvégék. Lehet, hogy ezt is hirtelen kell letenni, ciginél se szokott bejönni a "holnaptól egy szállal kevesebbet szívok". Szóval... please disperse, nothing to see here.

fist1
#8 fist1 2016. március 31. 18:10  
sába:
Egy megoldás van, maradjon mindenki a fenekén a garázsban. Aztán ha a tv csatornák ismét az üres pályát fogják közvetíteni az FIA is kénytelen lesz átgondolni a helyzetet, mert hatalmuk nekik van, a showt viszont mégiscsak a csapatok illetve a versenyzők biztosítják.

Van egy másik, sokkal hatékonyabb megoldás erre az egészre: nem kell leülni szombaton a TV elé F1-et nézni. Ha lehet, még vasárnap sem. Majd a csökkenő nézőszám rádöbbenti őket 1-2 dologra, hogy nem lehet a nézőkre és a sportértékre magasról szarni, nem lehet a rajongókat hülyének nézni, ahogy műizgalmakat próbálnak becsempészni, az érdemi változtatásokat meg halogatják, vagy soha meg sem lépik.

Agressor
#7 Agressor 2016. március 31. 14:49  

Idézet Farkas Pétertől, egy általam nagyon nagyra tartott F1-es szakértőtől!!
(egy konkurens, általam meg nem nevezett oldalról bemásolva)

"A csapatok természetesen előre kidolgozták a haditervüket az időmérőre, úgyhogy pontosan látták, mi lesz a forgatókönyv. Állítólag az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting is egyetértett velük abban, hogy a Q3 a folyamatos kieséses rendszerben nem működhet – valakik mégis hagyták, hogy az év első versenyhétvégéjén, amikor egyébként is fokozott figyelem irányul rá, a Forma-1 fejest ugorjon egy ekkora blamázsba.

De mégis kik? Ja kérem, hát pontosan itt van a kutya elásva. A sport döntési mechanizmusai jelenleg eleve olyanok, hogy senki nem felelős semmiért. Az időmérő kudarca után mindenki ártatlanul széttárta a karját, és bőszen azt magyarázta, hogy ő bezzeg megmondta előre – beleértve a csapatokat is, amelyek pedig a Stratégiai Munkacsoport tagjaként egyhangúlag megszavazták a rendszer bevezetését, ráadásul kétszer. Csak éppen az nem derült ki, hogy ki ragaszkodott hozzá az előre ismert aggályok ellenére.

A csapatok akarva-akaratlanul cinikusan kihasználják, hogy mivel nem lát bele a döntési folyamatokba, a közvélemény úgyis automatikusan az FIA-t okolja a szabályok kudarcáért. Ez még a régi idők öröksége, amikor Max Mosley és Bernie Ecclestone, mint Darth Vader és Palpatine császár, tényleg diktatórikusan jelölték ki az irányokat. Utálták is őket miatta, de legalább egyértelmű volt, hogy kinek kell elvinnie a balhét, ha valami félresiklik.

Papíron szép és jó, hogy most a résztvevők is beleszólhatnak a szabályalkotásba, csak éppen működésképtelen. A Forma-1 lassan belefullad a nagy demokráciába; mivel mindenki értelemszerűen a saját érdekeit képviseli, és a döntésekhez túl nagy (rövid határidő esetén száz százalékos) többségre van szükség, a ezerfelé húzó erőktől, amelyeknek az eredőjét nem a célszerűség, hanem a hatalmi viszonyok határozzák meg, a sport legfeljebb szétszakad, de előre nem mozdul. Pofonegyszerű a képlet.

Ennek véget kell vetni."

trialboj
#6 trialboj 2016. március 31. 14:15  

"C.W: A régi szabályhoz viszont nem lehet visszatérni” – magyarázta."

Mi a francért ne lehetne? Ha mindig salátát eszem, és egyszer kipróbálom a húst, de nem ízlik akkor b@szódjak meg és egyem tovább annak ellenér hogy szar?

Semmilyen következménye nem lenne ha visszaállnának, max annyi hogy egy jelentéktelen összeget eltapsoltak az új algoritmus/szoftver elkészítésesre.

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. március 31. 13:09  

Webberrel nem értek egyet, pont alig figyelünk a kiscsapatokra mert kb idejük sincs 1-2 körnél többre, amire meg mutatnák őket már rég kiestek és a boxban vannak. Engem meg speciel érdekelnek ugyanúgy a közepesek, kicsik is, mint mindenki, kedves Mark. Rád is figyeltek, amikor a Minardival meg Jaguarral mentél, én legalább is igen.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 13:10

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. március 31. 12:37  

Ilyen baromságokon bezzeg keménykedni akar az FIA, de amikor kellene akkor Todttal az élen kimaradnak a konfliktusból, nagyén érik az FIA belül is rendszerváltás, mert amíg ezek a vén f*szopók vannak addig szopóágon lesz ez a sport.

sába
#3 sába 2016. március 31. 11:27  

Egy megoldás van, maradjon mindenki a fenekén a garázsban. Aztán ha a tv csatornák ismét az üres pályát fogják közvetíteni az FIA is kénytelen lesz átgondolni a helyzetet, mert hatalmuk nekik van, a showt viszont mégiscsak a csapatok illetve a versenyzők biztosítják.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 11:29

Raikkönen
#2 Raikkönen 2016. március 31. 11:19  

"Az FIA elnöke, Jean Todt és Bernie Ecclestone viszont hallani sem akartak a kompromisszumról – elvégre ezzel engedniük kéne a csapatok nyomásának…"

Szánalmas.Ismét nézhetünk egy hulladék időmérőt, ahol ugyanaz meg fog ismétlődni, mint Melbourne-ben.
Nagyon bízok benne, hogy a csapatok egyértelműen jelezni fogják az álláspontjukat, és alig lesz autó a pályán...

Bruum
#1 Bruum 2016. március 31. 11:09  

"A régi szabályhoz viszont nem lehet visszatérni” vajon miért ne lehetne? mert azzal beismernék, hogy mennyire inkompetensek?

Erről a "meg kell adni az esélyt az új időmérőnek" dumáról az oltás elleni vicces GIF jut eszembe http://giphy.com/gifs/funny-vaccines-autism-wzRO5n5jvHH1u megvárják ameddig a 21 időmérőből lesz 1, amikor összeállnak a csillagok és egy izgalmas időmérőt láthatunk, és akkor majd büszkén verik a mellüket, hogy ők megmondták, milyen jó ez az új rendszer.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 11:10

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa