Button – valódi szünet vagy késleltetett visszavonulás?

írta: M4Sport
2016. szeptember 03. 18:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Felipe Massa után a mezőny egy másik veteránja is bejelentette, 2017-ben nem lesz ott az F1-es rajtrácson. De láthatjuk-e még Jenson Buttont a Forma–1-ben? Ő és főnöke a döntés hátteréről és a jövőről beszéltek.

„Hogy világos legyen: nem vonulok vissza” – fogalmazott Jenson Button a McLaren által a mai bejelentés kapcsán kiadott közleményben. A brit versenyző hivatalosan csak szünetet tart a következő évben, ezzel pedig lehetőséget biztosít a McLaren reménysége, Stoffel Vandoorne számára, aki a közelmúltban kijelentette: ha a csapat nem ad neki állandó ülést, talál magának máshol.

Úgy tűnhet, Button választását félig a kényszer szülte. Ő azonban a monzai bejelentésen hangsúlyozta, szüksége van a pihenésre – és azt is elárulta, hogy már a nyári szünet idején meghozta döntését. „A nyári szünet idején döntöttem el, hogy nem folytatom a versenyzést. Beszélni akartam Ronnal Spában, ami meg is történt. Azóta megállás nélkül a jövőről egyeztettünk. Elárulhatom, hogy kétéves szerződésem van, ami a következő szezonnal kezdődik, csak kicsit más lesz, mint elsőre tűnhet. Amolyan nagykövet leszek a csapat számára, együtt dolgozom velük minden nap, amíg nem válnak jobb csapattá” – mondta a brit.

„Szimulátorozni fogok, képen leszek, a belemet is kidolgozom az edzéseken, ott leszek sok versenyen is, ellenőrzöm, hogy minden jól megy, és próbálok annyit segíteni a csapatnak, amennyit csak lehet. Közben olyasmiket is csinálok majd, amiket tizenhét éve nem tehettem. Több időt fogok tölteni a családommal, a barátaimmal, és a saját menetrendem szerint fogom élni az életem. Akkor fogok fölkelni, az év sok napján csinálom azt, amit akarok. Nagy triatlonrajongó is vagyok, és még sok más dolog is van, amit csinálhatok majd, de eddig az F1 miatt nem tehettem. Izgatott vagyok” – tekintett előre.

„Nem csak addig vagy versenyző, amíg az F1-ben vezetsz, ha ezt csinálod, ez az egész életed. Nekem pedig már szükségem van erre a 2017-es szünetre. 2017-ben tehát ez lesz, 2018-ra pedig a csapatnak lehetősége van újra autóba ültetni, ami hihetetlen. Ez még messze van. Az elmúlt hét nagyon érdekes volt Ronnal, sokat beszéltünk telefonon, Spában, és ez a megoldás igazán kedvező számomra. Örülök a megállapodásnak, és annak, hogy két évig együtt dolgozunk még.”

Jenson Button

Szünet vagy elnapolt visszavonulás?

De vajon lehet-e visszaút 2009 bajnoka számára? Nem ő az első McLaren-versenyző, aki hasonló lépésre szánja el magát. 2001-ben az egyre kevésbé motivált Mika Häkkinen sem beszélt visszavonulásról, csupán egyéves szünetről – végül mégsem láthattuk már újra versenyezni. Ahogy Buttont, úgy akkor őt is egy ifjú tehetség váltotta, Kimi Räikkönen – Ron Dennis szerint azonban a két bajnok helyzete között lényeges különbségek vannak.

A McLaren első embere a mai bejelentésen hangsúlyozta, Button visszatérése ezúttal nagyon is valós lehetőség. „Más versenyzők, akik szünetet tartottak, sosem rendelkeztek szerződéssel. Jenson képes futamokat és világbajnoki címeket nyerni, de fizikailag nagyon megterhelő az F1. Jenson most próbál feltöltődni. Ez egy kreatív szerződés, amely mindkét fél számára jó. Tökéletes megoldás a csapatunk számára a körülmények ismeretében.”

Fernando Alonso szerint a McLaren a lehető legjobb megoldást választotta Button és Vandoorne megtartásával. „A legfontosabb, hogy Jenson a csapatnál marad. Ő a valaha volt legjobb csapattársam a teljesítményt és a visszajelzéseket tekintve. Stoffel pedig frissességet hoz majd, hajtani fogja a csapatot, miközben Jenson továbbra is nálunk marad” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok.

Button sorsa mostantól kicsit az ő kezében is van. Alonso szerződése 2017-ben jár le, és a közelmúltban többször is elmondta, a McLaren teljesítménye mellett az új szabályokon, az új autókon is múlik, akarja-e majd folytatni ezen időszak után. Amennyiben nem, Button újra opció lehet Woking számára – ha még ő is akarja. Ha viszont mégis, a britnek vélhetően már csak akkor maradna ülés, ha Vandoorne alulteljesítene.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. szeptember 03. 21:22  

Csak ha szar lesz a Meki jövöre de akkor minek jönne vissza? Valószinű ennyi volt ! 1 esélyt látok ha háttérben már megbeszélték hogy 2018-ban 3 autót lehet inditani ....

albutr
#1 albutr 2016. szeptember 03. 18:29  

nem hiszem hogy ez saját dönése volt.

HairHungary