Button: Hamilton talán a valaha volt leggyorsabb F1-es versenyző

írta: M4Sport
2016. szeptember 01. 09:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem látott még Lewis Hamiltonnál gyorsabb versenyzőt a Forma–1-ben a mezőny legrutinosabb tagja. Jenson Button korábbi és jelenlegi csapattársát hasonlította össze.

Október elején Malajziában 300. F1-es futamának vág majd neki Jenson Button. A jelenlegi mezőny legrégebbi tagja pályafutása során számos kemény ellenfél, csapattárs oldalán bizonyíthatott. Összesen három világbajnokkal volt alkalma közvetlenül is összemérni tudását: Jacques Villeneuve-vel még a BAR-Hondánál, Lewis Hamiltonnal és Fernando Alonsóval pedig a McLarennél.

Közülük elmondása szerint a brit bizonyult a leggyorsabbnak – mi több, szerinte a címvédőnél még nem is igen láthatott gyorsabbat a sportág! „Lewis nem volt következetes, viszont hihetetlenül gyors volt. Talán a leggyorsabb versenyző, aki valaha Forma–1-es autóban ült. Talán Sennával együtt. De persze az összevetés nehéz. Azokon a versenyeken, melyeken én is részt vettem, mindenesetre Lewis volt a leggyorsabb versenyző” – nyilatkozta a Motorsport-Totalnak.

„Az időmérő edzésen rendkívül gyors tudott lenni. Annyira, hogy azt kérdezted: honnan a pokolból jött ez elő? Közben viszont teljesen el is tudta szúrni az időmérőket és a versenyeket is. A tehetsége látható volt, de nem mindig tudta kontrollálni. Volt, hogy azt gondoltad, most megfogod az időmérőn, aztán egyszer csak elővett valahonnan négy tizedet. Vagy olyan is, hogy vezettél a versenyben, aztán hirtelen elmegy melletted és elhúz.”

Hamiltonra az elmúlt években ugyanakkor már nem jellemző az a kiegyensúlyozatlanság, amely Buttonnel közös, 2010 és 2012 közötti időszakában – és ezt 2009 bajnoka is látja. „Az az érzésem, hogy azóta versenyzőként érettebbé vált, nyugodtabb lett” – ismerte el.

A versenyzőt persze nem csak a gyorsaság és a tehetség teszi. Ha az összképet tekintjük, Button szerint jelenlegi csapattársa, Fernando Alonso az etalon. „Nagyon intelligensen dolgozik együtt a csapattal. Tudja, milyen úton kell járnia, és azt is, hogyan kell boldogulnia az autójával a versenyen. A futamokon Fernando mindig a maximumon van. Ha előttem, ha mögöttem van, mindig versenyben van velem. Egyszerűen nem tudod levakarni. Ez nagyon nehéz, ugyanakkor élvezetes is. Nagyon örülök, hogy a múlt évben elleshettem, hogyan dolgozik, és hogy egyáltalán ellene versenyezhettem.”

Button végül elárulta, két korábbi csapattársáról, Jacques Villeneuve-ről és Ralf Schumacherről már inkább negatív emlékeket őriz. „Fiatal voltam, ők viszont nem akarták az újfiút a csapatban. Ez az egész hangulatot megmérgezte. Jacques esetében talán még jobban, mint Ralffal” – utalt a belső feszültségekre.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Tasi-r
#7 Tasi-r 2016. szeptember 01. 17:25  

emlékszem a Vili miylen mérges volt hogy jB oda vissza verte :D Dave Richardsnak panaszkodott az meg azt mondta akkor lehet elmenni :D El is ment és jött SATO a legnagyobb király :D

Turms
#6 Turms 2016. szeptember 01. 15:09  
kimi-sebfan:
Azoknak meg főleg megszépűl,akik nem látták a régi futamokat. :):):)

Az is igaz :)

kimi-sebfan
#5 kimi-sebfan 2016. szeptember 01. 14:42  
Turms:
Nézd meg, hogy Senna korában mennyi különbség volt az egyes csapatok köridejei között! csak úgy hasraütés-szerűen beírtam például az 1991-es japán nagydíjat a keresőbe, íme: https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Japanese_Grand_Prix Az időmérőn az első és az utolsó helyen állók eredménye között 8 másodperc a különbség, de a 10. helyen álló Nelson Piquet is már 4 másodperces hátrányban van. A versenyen az ötödik helyezett már kört kapott. Ugyanebből az évből mondjuk a magyar nagydíj hasonló képet mutat: https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Hungarian_Grand_Prix időmérőn az első és utolsó között 7 másodperc van ( a 10. helyen Martin Brundle 3,8 lemaradással), a versenyen a hatodik már kört kapott. Szóval: a múlt sok mindent megszépít, de akkor is baromi nagyok voltak a különbségek az autók között.

Azoknak meg főleg megszépűl,akik nem látták a régi futamokat. :):):)

Turms
#4 Turms 2016. szeptember 01. 13:30  
sanada:
Szeretem az ilyen cikkeket, most a Merci szekere megy, ezért Hamilton betud húzni, pár vb címet és ezért ő az egyik valaha volt leggyorsabb versenyző. Előzőleg Vettel szekere ment, akkor ő volt a valaha volt legnagyobb versenyző. Azért Sennaval nem hasonlítanám, teljesen más volt akkor a Forma 1, manapság sima rajta cél győzelmeket aratnak, vagy ha éppen a mezőny végéről kényszerülnek rajtolni, akkor pedig a körönként 2 másodperccel gyorsabb kocsival simán megeszi a mezőnyt.

Nézd meg, hogy Senna korában mennyi különbség volt az egyes csapatok köridejei között! csak úgy hasraütés-szerűen beírtam például az 1991-es japán nagydíjat a keresőbe, íme:
https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Japanese_Grand_Prix
Az időmérőn az első és az utolsó helyen állók eredménye között 8 másodperc a különbség, de a 10. helyen álló Nelson Piquet is már 4 másodperces hátrányban van. A versenyen az ötödik helyezett már kört kapott.
Ugyanebből az évből mondjuk a magyar nagydíj hasonló képet mutat:
https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Hungarian_Grand_Prix
időmérőn az első és utolsó között 7 másodperc van ( a 10. helyen Martin Brundle 3,8 lemaradással), a versenyen a hatodik már kört kapott.
Szóval: a múlt sok mindent megszépít, de akkor is baromi nagyok voltak a különbségek az autók között.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 01. 13:31

trialboj
#3 trialboj 2016. szeptember 01. 13:24  

Azért aki elfogadja ezt, amit Button állít, nem árt ha melléteszi, hogy Rózi legtöbbször 1 tizeden belül van hozzá időmérőn, és versenyen végén sem marad el sokkal, hiába nem tudja megelőzni.
Lehet meglepődnénk ha PL jövőre Kimi helyére menne Rózi...

F1890
#2 F1890 2016. szeptember 01. 11:33  
sanada:
Szeretem az ilyen cikkeket, most a Merci szekere megy, ezért Hamilton betud húzni, pár vb címet és ezért ő az egyik valaha volt leggyorsabb versenyző. Előzőleg Vettel szekere ment, akkor ő volt a valaha volt legnagyobb versenyző. Azért Sennaval nem hasonlítanám, teljesen más volt akkor a Forma 1, manapság sima rajta cél győzelmeket aratnak, vagy ha éppen a mezőny végéről kényszerülnek rajtolni, akkor pedig a körönként 2 másodperccel gyorsabb kocsival simán megeszi a mezőnyt.

senna futamgyőzelmeinek jelentős részét poleból szerezte...
de amúgy minden egyes korban nagyon sokat számított a kocsi. ezt vagy elfogadja vki aki nézi az f1-et vagy nem. összehasonlítani meg nehéz, de azért lehet látni h kik azok akik tényleg jók. 40 győzelmet nem a szél hozott össze

sanada
#1 sanada 2016. szeptember 01. 11:15  

Szeretem az ilyen cikkeket, most a Merci szekere megy, ezért Hamilton betud húzni, pár vb címet és ezért ő az egyik valaha volt leggyorsabb versenyző. Előzőleg Vettel szekere ment, akkor ő volt a valaha volt legnagyobb versenyző. Azért Sennaval nem hasonlítanám, teljesen más volt akkor a Forma 1, manapság sima rajta cél győzelmeket aratnak, vagy ha éppen a mezőny végéről kényszerülnek rajtolni, akkor pedig a körönként 2 másodperccel gyorsabb kocsival simán megeszi a mezőnyt.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”