Button hiányol pár dolgot, de nem félti az F1-et

írta: M4Sport
2016. május 09. 18:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár hiányol pár dolgot a „régi időkből” és néhány szabályt ő is megváltoztatna, a mezőny legtapasztaltabb versenyzője, Jenson Button nem aggódik a Forma–1 jövője miatt, mondván, a sport vezetői is látják a problémákat, és tudják, változtatniuk kell.

Hosszas egyeztetések és viták után április végén döntés született a 2017-es szabályokról, azaz a királykategória vezetői elfogadták a korábban vázolt tervezetet. Jövőre tehát ismét „átalakul” a Forma–1: az autókat négy-öt másodperccel gyorsabbá teszik, kinézetük agresszívebb lesz a jelenlegiekénél, a gumik pedig szélesebbé és tartósabbá válnak. A változásokról és az azokat kiváltó kritikákról a hetekben sokan elmondták már véleményüket – legutóbb például Jenson Button.

„Nehéz téma ez” – kezdte gondolatmenetét, amikor az F1i munkatársa arról érdeklődött, elégedett-e a 2017-es szabálycsomaggal. „Nem vagyok biztos abban, hogy megfelelően elmagyaráztuk, milyenek lesznek ezek a változások. Nagyon későn született döntés az előírásokról, mert az FIA állítólag ki szerette volna tolni a határidőt, hogy a nagycsapatok ne kerüljenek előnybe a kisebbekkel szemben. Ettől eltekintve, nem igazán tudom kommentálni a szabályokat” – magyarázta a McLaren pilótája, aki korábban elhintette, ezek is közrejátszanak majd a maradással vagy a visszavonulással kapcsolatos döntésében, 2016 végén ugyanis lejár versenyzői szerződése.

„Igen” – reagált erre a felvetésre. „Nem veszem biztosra, hogy akkora előnyünk származik ebből, mint amekkorára számítottunk. Öt-hat másodperccel gyorsabbak akarunk lenni körönként, de nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet. Sokkal érdekesebb és fontosabb, hogy a Pirelli több tesztnapot kap; ez nagyszerű, hiszen szükségünk van egy újfajta gumiabroncsra, olyanra, amilyet már évek óta nem láttunk a Forma–1-ben. Ez nagyon fontos; szükségünk van a mechanikai tapadásra. Az F1-nek nagyon nagy szükség van erre. Aerodinamikai szempontból az a legfontosabb, hogy a mérnökök továbbra is a helyes úton járjanak, mi pedig hiszünk bennük, és abban, hogy a helyes irányba mennek, szóval a versenyzés továbbra is jó lesz. Most ez minden, amiben bízhatunk” – folytatta.

Jenson ButtonButton 16 éve folyamatosan ott van a királykategória mezőnyében, melyben nála több versenyt egyetlenegy aktív pilóta sem teljesített, de az örökranglistán is csak ketten előzik le (Rubens Barrichello és Michael Schumacher), nála jobban tehát kevesen tudják összevetni az előző évek, évtizedek szabályrendszereit, versenygépeit. Éppen ezért gyakran megkérdezik tőle, mit hiányol legjobban a régi időkből, és mi az, amit azonnal megváltoztatna a szabályokon. „Szerintem egyértelmű, hogy az autóknak több mechanikai tapadásra van szükségük, a gumik méretének növelésével viszont az a baj, hogy egyúttal nehezebbek is lesznek.”

„És az autók már 120 kilogrammal nehezebbek, mint amikor elkezdtem a versenyzést. Szóval emiatt lomhábbnak fogjuk érezni az autókat. Ez egy probléma, de ezen nem változtathatunk a motorszabályok miatt. Pedig ezért lassabbak a köreink a verseny ideje alatt, azért mert nehezebbek az autók. Százalékos arányban elképesztő, mennyivel nehezebbek. A motorhang is nagyon komoly része ennek a sportnak; a szurkolók is ezt mondják. De ez ismét olyan dolog, amin nem lehet változtatni. Elindultunk egy irányba, és nem fordulhatunk vissza. Viszont hiányzik. Mindig izgatottan mentem a tesztekre, és bár öt kör után majd’ megsüketültem, mindig ott volt az a vigyor az arcomon. Akkor is izgatott voltam, amikor új barátok érkeztek a pályára, és körbevezettük őket a garázsban, majd meghallották az autó hangját, amihez nincs fogható ezen a világon” – emlékezett vissza.

„Ez mára eltűnt. Persze, ha kiviszel valakit a helyszínre, ugyanúgy el fog csodálkozni ezen a világon, de az a hang már nincs itt, és a bizsergés sem, amit okozott. Kár érte, de a világ ebbe az irányba tart az új technológiákkal, és nekünk is követnünk kell ezt az utat. Már nincs értelme annak, hogy visszaforduljunk, viszont az embernek néha beugranak emlékek bizonyos dolgokról. A gyártókat azonban ezek az új technológiák tartják itt a sportban. A Honda is ezek miatt van itt. Ha még mindig V10-es motorok lennének, valószínűleg nem lennének a partnereink” – jelezte.

A beszélgetés során azt is megkérdezték, aggódik-e a Forma–1 középtávú jövője miatt, és bár néhány dolgon ő is változtatna, valamint tudja, hogy sok kritika éri a géposztályt, Button szerint annak létét nem fenyegetik komoly veszélyek. „Nem aggódom, mert szerintem az egész F1 megértette, hogy változtatni kell a dolgokon. Minden sport kapni fog kritikákat, hiszen egyik sem lesz soha tökéletes. 10 éve is panaszkodtak bizonyos dolgok miatt, tehát ez mindig jellemző volt, igaz, most mintha több ilyet hallanánk. Szerintem az a lényeg, hogy ez emberek megértsék, hogy változásokra van szükség, és változtassanak is. Jó látni és hallani, hogy ez már csak idő kérdése. Remélhetőleg nem veszítjük el a rajongótábort, hiszen az probléma lenne” – zárta gondolatát 2009 bajnoka.

Jenson Button

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#1 albutr 2016. május 09. 22:02  

sok igazság van benne.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája