Button így dobná fel a Forma-1-et

írta: M4Sport
2016. január 04. 16:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A sport vezetőinek a mechanikai tapadás növelésére kell összpontosítaniuk a 2017-es technikai szabályok pontosításakor – jelentette ki a McLaren-Honda brit pilótája, Jenson Button. A korábbi világbajnok szerint az F1 most jó irányba indulhat, noha bőven van még tér a javításra.

Jövőre alaposan megváltoznak a királykategória szabályai, igaz, a pontos részletekről még nem született döntés. Az már biztosnak tűnik, hogy az autók szélesebb abroncsokat valamint vezetőszárnyakat kapnak és a tervek szerint körönként 5-6 másodperccel lesznek gyorsabbak a most használtaknál. Bár mindez jól hangzik, egyesek szerint a versenyzés ettől még nem lesz jobb, sőt mivel komolyabb szerepe lesz az aerodinamikának, még kevesebb előzést láthatunk.

Button szerint ezt a problémát is meg lehetne oldani, ha a szabályalkotók elsősorban a mechanikai tapadás növelésére összpontosítanának. „Az egyik legfontosabb dolgoz az, hogy a versenyzőknek élvezniük kell a vezetést” – mondta az Autosportnak. „Szóval, ha hatalmas mosollyal szállnak ki, vagy úgy, hogy majdnem összeesnek, mert fizikailag annyira megterhelő volt a versenyzés, akkor a szurkolók egészen biztosan imádni fogják. Most több előzést láthatunk, mint 10 évvel ezelőtt, mégis sokan azt mondják, azok voltak a legjobb évek a Forma-1-ben” – folytatja.

„Szóval a mechanikai tapadás növelésével kellene javítani a köridőkön, hiszen ez nincs hatással a mögötted érkezőre. És ami az aerodinamikát illeti; nos, szerintem a diffúzornak kellene központi szerepet kapnia, hiszen ez az a terület, aminek a lehető legkisebb hatása van a mögötted érkező versenyautóra” – utal a sokat emlegetett „káros” légáramlatokra, melyek miatt napjainkban meglehetősen nehéz előzni a hátul haladónak.

Jenson ButtonDe a királykategória nemcsak emiatt kapott komoly kritikákat az előző években, hanem a Mercedes dominanciája miatt is (a stuttgartiak 2014 óta uralják a sportot), ami sokak szerint a futamokat és a bajnokságot is unalmassá tette. Button viszont úgy érzi, a sport vezetői mindent megtettek azért, hogy javítsanak a „show minőségén”. „Szerintem ők mindent jól csináltak. Az év elején kaptunk néhány kritikát, de úgy gondolom, fordítottak a dolgon, és tényleg odafigyeltek ezekre. Az FIA és a csapatok is megértették, merre kell haladni. Mert most nem a legjobb a helyzet!”

„Azzal, hogy az autók hat másodperccel gyorsabbak lesznek, gyakorlatilag visszamegyünk 2005-be. 2016-tól elvileg a motorok is jobban fognak szólni, ami fontos, hiszen ez eléggé komoly része a sportnak. Szomorú, hogy jelenleg olyan a hangjuk, amilyen. Egyáltalán nem olyan, mint gyermekkoromban volt, vagy akkor, amikor bemutatkoztam a Forma-1-ben. Remélem, hogy 2016-ban már tényleg jobb lesz a hangjuk, hiszen ez segíthet a sporton” – fejtegette 2009 bajnoka.

Button jelenleg nemcsak abban bízik, hogy a szabályváltoztatások segítenek helyreállítani a Forma-1 megtépázott hírnevét, hanem abban is, hogy csapata jól fel tud készülni a 2017-es évre, a váltás pedig lehetőséget teremt az élmezőny utolérésére. „Profitálhatsz belőle, hiszen ezek az előírások mindenkinek újak lesznek. Mindenki tiszta lappal kezd majd, és remélhetőleg ez segít majd felzárkózni azoknak a csapatoknak, akik most nincsenek ott a mezőny elején. A jelenlegi előírások mellett eléggé nehéz elkapni az élcsapatokat” – zárta gondolatát.

Jenson Button

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#5 Thibczy 2016. január 05. 00:34  
F1890:
kiv leszek a kocanéző véleményére mikor hangosabb lesz 6 seccel gyorsabb de a mezőny jobban lesz szétszakadva h akkor mennyire fogja az átlagember élvezni ezt, valószínűleg mégkevésbé

A mostaninál kb. csak jobbat lehet csinálni.

https://www.youtube.com/watch?v=CuJdN72GEv0

Ezen a videón az első pár körön folyamatosan ott a feszültség a levegőben ahogy pengeélen táncol. Szinte kisebb csodának tűnik, hogy azzal a szörnyeteggel egyáltalán körbe bír menni a pályán. Ehhez képest a mai F1 kb. úgy néz ki, mintha csak körbegurulnának a pályán.

f1 the best
#4 f1 the best 2016. január 04. 18:49  

Szerintem is ez a jó irány, amit Button mond. Elsősorban a mechanikai tapadás növelése, és a még hatékonyabb és erősebb erőforrásokkal kell növelni a tempót. Ha ez pedig nem elég akkor jöhet a még jobb diffúzor, ami azért növeli valamennyivel a turbulens levegőt de jóval kevésbé mint a szárnyak.
Továbbra is azt mondom, hogy a jó versenyzéshez 2 dolog kell az F1-ben: kis különbségek a kocsik között és kis turbulens levegő de a világ leggyorsabb autói.

Casual
#3 Casual 2016. január 04. 18:09  

Ground effect + kicsi szárnyak meg acél féktárcsák. Az úgy már jó lenne. Mot olvastam, hogy 99-ben Zanardi acél féktárcsákat használt mert nem tudott hozzászokni a karbonhoz és úgy sem volt sokkal lemaradva pedig a féktávont megnehezti. Ez szvsz nagyon kéne az előzésekhez is.

khristiank
#2 khristiank 2016. január 04. 17:58  

szerintem igaza van JB-nek.. diffúzort a kocsikra és minden lesz.. nem is értem minek kellett betiltani egy olyan dolgot ami már az új ladákon is alapfelszereltség kb...

F1890
#1 F1890 2016. január 04. 17:15  

kiv leszek a kocanéző véleményére mikor hangosabb lesz 6 seccel gyorsabb de a mezőny jobban lesz szétszakadva h akkor mennyire fogja az átlagember élvezni ezt, valószínűleg mégkevésbé

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ