Button örömmel lett volna a Ferrari versenyzője

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. december 01. 09:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szívesen versenyzett volna a Ferrarinál Jenson Button, ha megfelelő lehetősége lett volna rá. Egy interjúban példaképeiről, paddockbeli barátairól is beszélt, és elmondta, miért könnyebb a mai fiatalok dolga.

Túl van utolsó Forma–1-es versenyén Jenson Button, aki a következő évben már csak segítőként követi figyelemmel a McLarennél zajló eseményeket. A Top Gear műsorvezetőjeként Eddie Jordan készített interjút vele még az Abu-dzabi Nagydíj előtt, s beszélgetésük során elárulta, szívesen csatlakozott volna a Ferrarihoz.

„Ha olyan lett volna a helyzet, igen, természetesen szívesen versenyeztem volna a Ferrarinál. Három csapatnál akartam versenyezni, amikor az F1-be érkeztem: a Williamsnél, a Ferrarinál és a McLarennél, és ebből kettőnél versenyeztem. Egyszer volt lehetőség rá, de úgy döntöttem, ez lesz a legjobb hely számomra” – nyilatkozta.

Más kérdés, hogy a McLarennél eltöltött utolsó évei már egyenes utat jelentettek a visszavonulása felé. Utalt rá, a gyenge forma és a középmezőnyben való csata miatt döntött úgy, hogy hátat fordít a kategóriának. „Idén volt pár futam, amit nem élveztem. Brazíliát sem” – fogalmazott, utóbbi futam kapcsán pedig megjegyezte, a legrosszabb versenye volt.

Buttont arról is kérdezte a korábbi csapatfőnök, kik voltak a példaképei. „Versenyzőként kedveltem Alain Prostot, ő volt a hősöm, de még nagyon fiatal voltam, amikor őt láttam versenyezni. Michael (Schumacher) inspirált, és hogy 2000-ben ott voltam vele a rajtrácson, az egészen elképesztő érzés volt. Sok embert tisztelek ebben a sportágban. De meg kell mondjam, a példaképem még mindig Alain Prost. Sok időt töltöttem vele, együtt kerékpároztunk. Még ma is le akarok ülni vele, hogy megbeszéljük, miért vonult vissza. Nem értem az okát, mert úgy éreztem, túl korán teszi.”

Bár úgy tartják, az F1 nem éppen a barátságok melegágya, Button büszke lehet arra, hogy egyes versenyzőtársakhoz közel került. „Igen, lehet barátokat szerezni. DC (David Coulthard) a legjobb barátom, Daniel Ricciardo is. Hozzá állok a legközelebb az új generációból. Sok fiatal érkezik, ami jó. Daniel szerintem nagyon jót tesz az F1-nek. A sportágnak szüksége van az ilyen karakterekre. Kiváló személyiség, szereti a mókát. Ez a sportág túl komoly.”

Jenson Button 300. futamának ünneplése„Max Verstappen rendkívüli tehetség, és biztosra veszem, hogy egy nap majd a bajnoki címért fog harcolni, de ahogyan Daniel emelt a szinten idén, az nagyon tetszett. Ő az idősebb versenyző, tapasztaltabb, de nem tört meg a nyomástól, és ezt nagyon szeretem benne. Ráadásul jó srác is” – méltatta a négyszeres futamgyőztest.

Ami a legkeményebb ellenfeleket illeti, Fernando Alonsót tartja a legkeményebb diónak. „Mindig a csapattárshoz viszonyítasz. Az időmérőkön talán Lewis volt. A versenyeken viszont Fernandót a legnehezebb legyőzni. Ha nagyszerű versenyed van, Fernando akkor is ott a s**gedben, és fogalmad sincs, hogy van ott. És ha neki van nagyszerű versenye, akkor meg előtted van. Mintha mindig ott lenne, nem tudsz megszabadulni tőle.”

Buttonnek megemlítették, amikor 2000-ben 20 esztendősen debütált az F1-ben, Jackie Stewart túl éretlennek találta őt. Nem tagadja, valóban tapasztalatlan volt, és szerinte a mai fiataloknak jóval könnyebb a helyzetük. „Könnyebb, ha megvan a tehetséged. Amikor én megérkeztem, semmi tapasztalatom nem volt, azt sem tudtam, hogyan lehet beállítani az autót. Egy évet töltöttem a Forma–Fordban, egy évet a Forma–3-ban, aztán bekerültem az F1-be. Manapság a versenyzők órákat töltenek a szimulátorban, Strollnak meg – ahogy hallom – saját tesztcsapata is van, és minden pályával megismerkedhetett egy kétéves Williamsszel. Nekünk akkoriban semmi hasonlóra nem volt módunk. Bedobtak a mély vízbe, az első versenyemen pedig még csak szuperlicencem sem volt” – állította ellentétbe a két korszakot.

Button a legjobb versenyéről:

„A kanadaira emlékeznek legtöbben (2011 – a szerk.), de nem ez volt a legjobb, mert elkövettem rajta pár hibát. A legjobb versenyem talán a 2012-es spái vagy a 2011-es szuzukai volt. A legrosszabb pedig az idei brazíliai.”

…a kedvenc korszakáról:

„2004 és 2005, a V10-esek. De az autók leszorítóereje miatt is, valamint ahogy kinéztek, és a gumiháború miatt. Elképesztő volt, imádtam. És a tankolást is. Tudom, hogy veszélyes, de élvezetes volt.”

… a kedvenc autójáról:

„A 2004-es BAR-Honda egy nagyszerű autó volt. A 2011-es McLaren is elképesztő volt a befújt diffúzorával. Élvezet volt vezetni.”

…Flavio Briatoréról:

„2001-ben és 2002-ben vezettem nála, és jó üzletember, de sosem jöttük ki igazán, amikor vele dolgoztam. Keményen hajtott, Monacóban pedig azt mondta, azt gondolta, lakást keresek, nem az autót vezetem. Nem tetszett ez, és ez nem is segített megkedvelni őt. De ma már sokkal jobban kijövünk.”

…Bernie Ecclestone-ról:

„Ismeri bárki is Bernie-t? Nehéz ez. Apám úgy tűnt, igen jól ismerte, mert még az F1 előtt ismerősök voltak, még mielőtt megszülettem volna. Mindig is jól kijöttem Bernie-vel, nagyon sokat tett a sportágért a hosszú évek alatt. Vagy szeretik őt vagy nem, el kell ismerni, hogy sokat tett a sportért.”

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

027
#9 027 2016. december 02. 14:07  
BCS_F1:
A Ferrarinál és mégis kinek a helyére gondolta magát? Talán egy 2009 utáni Massa szintet tudott volna hozni. De amúgy a Ferrarinál az igazat megvallva nála jobb versenyzők mentek.

Mégis kicsodák? Vettel meg Alonso volt jobb vernyző nála Ferrarinál. Massanál sztem simán jobb volt..Kimivel meg egyenlőlő szintet képvisel..
Számomra az egyik legemlékezetesebb versenyző marad..habár vilaágbajnokként kevés futamot nyert...viszont ezek mindegyike emlékezetes maradt..
sokak szerint csak mákkal lett vb 2009ben,szerintem bőven bebizonyította hogy teljesen megérdemelten nyerte azt a címet..,kár hogy nem látjuk többé
sok szerencsét bajnok!

Tasi-r
#8 Tasi-r 2016. december 02. 13:39  
BCS_F1:
A Ferrarinál és mégis kinek a helyére gondolta magát? Talán egy 2009 utáni Massa szintet tudott volna hozni. De amúgy a Ferrarinál az igazat megvallva nála jobb versenyzők mentek.

2002 ben Ross és Jean akarta Barri helyére ;)

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. december 01. 18:50  
BCS_F1:
A Ferrarinál és mégis kinek a helyére gondolta magát? Talán egy 2009 utáni Massa szintet tudott volna hozni. De amúgy a Ferrarinál az igazat megvallva nála jobb versenyzők mentek.

Erősen nagy butaságokat beszélsz

ryanmckane
#6 ryanmckane 2016. december 01. 18:34  

Remek interjú, remélem több is lesz majd még vele, sőt, remélem könyvet is fog majd írni JB. Már most is hihetetlen, hogy nem lesz ott jövőre a rajtrácson, hát még márciusban mennyire rossz lesz. :(

albutr
#5 albutr 2016. december 01. 18:29  
BCS_F1:
A Ferrarinál és mégis kinek a helyére gondolta magát? Talán egy 2009 utáni Massa szintet tudott volna hozni. De amúgy a Ferrarinál az igazat megvallva nála jobb versenyzők mentek.

2014-ben jöhetet volna.

BCS_F1
#4 BCS_F1 2016. december 01. 17:56  

A Ferrarinál és mégis kinek a helyére gondolta magát? Talán egy 2009 utáni Massa szintet tudott volna hozni. De amúgy a Ferrarinál az igazat megvallva nála jobb versenyzők mentek.

_JuSuF_
#3 _JuSuF_ 2016. december 01. 14:02  

Breko, breko!

- Foxtrott 1 jelentkezz, Foxtrott 1 jelentkezz! Veszed az adást?
- Tsss, brrr, tsss... Charlie, itt Foxtrott 1!
- Foxtrott 1 , meg tudod adni a Force India 4. helyéről szóló cikk koordinátáit? Ismétlem, meg tudod adni a koordinátáit?
- Negatív, Charlie! Zulu + 5. nap óta nincs változás!
- Foxtrott, biztos vagy benne?
- Charlie,ez biztos. 56 cikket fésültünk át Zulu + 5 nap óta, de egyik cikk sem tartalmaz említést a témáról!
- Vettem Foxtrott 1! Akkor küldöm a paraméter listát, minden cikket szórjatok meg vele! El kell juttatnunk ezt ahová csak lehet, nem hallgattathatnak el minket!

http://imgur.com/a/jkfne

- Ok Charlie! Megszórjuk a férgeket! Foxtrott 1 kiszáll, ismétlem Foxtrott 1 kiszáll!
- Jó utat Cowboy!
- Jeehaw....

Szóval.... 56 cikk született itt vasárnap óta, továbbra sincs változás, nem írtok semmit a Force Indiáról. Formula.hu , gp-live.hu, stb mind kirakott legalább 1 cikket... Itt nem kell. A linkemet, már 300-an megnézték, úgy látszik azért ennyi embert érdekelne...

http://imgur.com/a/jkfne

_JuSuF_
#2 _JuSuF_ 2016. december 01. 12:44  
McLarenHonda:
Jó interjú! Hiányozni fogsz, bajnok!

Jó lenne ha reaktiválnák a 2000-es évek gépeit, és ezek a visszavonult pilóták (vagy minimum 30-35 évesek, de még aktívak) állnának rajthoz velük. Egy ilyen F1 Senior széria. Hogy örülne neki. :)

McLarenHonda
#1 McLarenHonda 2016. december 01. 12:00  

Jó interjú!

Hiányozni fogsz, bajnok!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

A Mercedes öröme

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél