Button szerint a fékpedál meghibásodása már erősen biztonsági probléma...

írta: M4Sport
2016. július 24. 18:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Biztatóan indult a Magyar Nagydíj Jenson Button és a McLaren–Honda számára, de a brit hamar elbúcsúzhatott a pontszerző pozícióktól, először az autója meghibásodása, majd az áthajtásos büntetés miatt.

Buttonnak még a verseny legelején szól a csapata, hogy ne használja a váltót, mert elveszítették a hidraulikát. A versenyigazgatóság nem találta szabályosnak az üzenetet, ezért áthajtásos büntetésre ítélték a McLaren–Honda pilótáját, aki később a csapatrádión kifejtette, nem találja igazságosnak a döntést. „Szóval a fékpedál beesése nem biztonsági probléma? Elég érdekes. Azt hiszem, Charlie-nak (Whiting) át kellene gondolnia, mi biztonságos és mi nem.”

A verseny után Button elmondta, a tanács, amit a beállítások megváltoztatásáról adott neki a csapat a fék problémájához kapcsolódott és nem érzi, hogy ezért büntetés jár. „Teljesen beesett a fékpedál, ami nem túl kellemes érzés egy pilótának. Szerintem ez igenis biztonsági tényezőnek számít. A srácok a váltóval kapcsolatban mondtak egy változtatást, így nem esett a pedál a padlóig. És ezért kaptunk egy áthajtásos büntetést, annak ellenére, hogy legutolsó voltam.”

Button rávilágított arra is, hogy a rádiózásra vonatkozó szabályok ilyen bonyolult gépek esetén nem minden esetben biztonságosak. „Amikor azt mondják, hogy probléma van az autóval, ki kell menni a boxba. És talán előbb kell ezt megtenni, mint ahogy mi tettük. Vannak dolgok, amelyeket a mérnökök nem oszthatnak meg a versenyzővel, mert magunknak kell megoldanunk bizonyos helyzeteket. Egy ilyen bonyolult meghajtórendszer esetében azonban egy pilóta nem tud mindent megoldani. Amikor a fékpedál beesik, az biztonsági problémának számít, és szerintem nem jár érte büntetés. Akár balesettel is végződhetett volna az eset.”

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#10 Masters_Of_Hardcore 2016. július 25. 11:51  
oltaag5:
Ekkora faszkalap csicskákat mint ez az FIA....ez nevetséges

+1111111111111

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. július 25. 07:47  
Agressor:
Ez tipikus!! Fasiszta módon, ellentmomdást nem tűrően kényszerítik rá az autókra a glóriát, érzelmi zsarolást használva, (miközben egyik f1-es halottat sem mentette volna meg), de a fék nélkül 300-al száguldozó Button az nem probléma... A biztomság mindennél fontosabb mi, kedves FIA!??

Na bennem is pont ez a kérdés vetődött fel :D A glória az feltétlen szükséges, de az teljesen rendben van, ha valaki fék nélkül megy a pályán miközbe a csapat 3 mp alatt megtudná oldani a problémát, ha engednék, hogy beszéljenek a rádión és ez már nem az első eset volt ugye Perez a falban is végezte ugyanezért. A legjobb már tényleg az lenne ha megfognák az egész szabálykönyvet és rádobnák a tűzre aztán újraírják lehetőleg olyan emberek társaságában akik minimális intelligenciával is rendelkeznek. Az teljesen rendben van, hogy nem mondhatják meg, hogy milyen íven vegye be valaki a kanyart meg, hogy hol fékezzen, de ezzel le is kéne zárni ezt a rádiós ügyet. Nem várhatják el tőlük, hogy olyan kombinációkat tudjanak versenyzés közben amikhez még a mérnököknek is elő kell venni a használati utasítást.

sába
#8 sába 2016. július 24. 22:20  

Hogy a klasszikust idézzem: AZ FIA MONNYON LE! Kritikán aluli amit ezen a hétvégén (is) műveltek.

#7 "ps2" 2016. július 24. 21:12  

Ez a belterjes kriptaszökevény banda teljesen szétqrja az egész F1-et.
Idióta szabályok évről-évre,és csodálkoznak hogy esik a nézettség?
Na meg ismét villantott a McHonda.

Agressor
#6 Agressor 2016. július 24. 21:10  

Ez tipikus!! Fasiszta módon, ellentmomdást nem tűrően kényszerítik rá az autókra a glóriát, érzelmi zsarolást használva, (miközben egyik f1-es halottat sem mentette volna meg), de a fék nélkül 300-al száguldozó Button az nem probléma...
A biztomság mindennél fontosabb mi, kedves FIA!??

albutr
#5 albutr 2016. július 24. 20:49  

vicc ez az egész.

oltaag5
#4 oltaag5 2016. július 24. 20:24  

Ekkora faszkalap csicskákat mint ez az FIA....ez nevetséges

ernike
#3 ernike 2016. július 24. 20:01  

Azt megértem hogy olyat ne mondjanak hogy ki hogy veszi a kanyart és neked hogyan kellene, még talán a módokat is megtanulhatják a pilóták hogy maguk döntsék el mikor nyomják és mikor spóroljanak. De mikor meghibásodik az autó had mondja már el a mérnök hogy lehet megjavítani. Pereznek is elment a féke és a csapat egy szót sem szólhatott. És még ők akarnak halot bevezetni, nevetségesek.

SANI{Ó
#2 SANI{Ó 2016. július 24. 19:56  

igaza van...továbbra is egy idióta szabály ez a rádiós...

fist1
#1 fist1 2016. július 24. 19:27  

A megbüntetése igen erős kontraszt volt a hétvége többi, véleményes esetével szemben. Tényleg egy vicc az F1-es bíráskodás.

HairHungary