Button: Vissza Ross Brawnt!

írta: M4Sport
2016. április 20. 14:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Benetton, a Ferrari és a Mercedes korábbi sikerkovácsa, Ross Brawn lenne az ideális szabályalkotó Jenson Button szerint. Nem ő az első, aki fölvetette a brit zseni visszacsábításának lehetőségét.

A legnagyobb sikereit Michael Schumacher technikai igazgatójaként és barátjaként elérő Ross Brawn 2013 végén köszönt le a Mercedes csapatfőnöki pozíciójából, és bár azóta többször is felmerült F1-es visszatérése, azóta eltűnt a nyilvánosság elől (jóllehet, korábbi főnöke, Jean Todt kérésére azon bizottság élére állt, amelyet Jules Bianchi 2014-es szuzukai balesete körülményeinek kivizsgálására állítottak fel). Egy tavaly készített interjúból kiderült, hobbija, a kertészkedés és a horgászás mellett leginkább veteránautók gyűjtésével foglalkozik, és még a versenyzésbe is belekóstolt velük.

Vannak azonban olyanok az F1-es paddockban, akik szerint pazarlás, hogy egy ilyen kaliberű szakember már semmilyen szinten nem vállal szerepet a sportág életében – főleg akkor, amikor jól is jöhetne a segítsége. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már a múlt évben fölvetette, a csapatok állandó vitái helyett érdemesebb lenne egy független szabályhozói testületet fölállítani, melyet egy szakértő vezetne – Ross Brawn.

A brit egykori versenyzője, Jenson Button, akivel 2009-ben világbajnokságot nyertek, üdvözölné ezt a megoldást. „Ross nagyszerű lenne, fantasztikus! Szerintem Rossban mindenki hisz azok után, amit elért. De nem tudom, hogy érdekelné-e még ilyesmi, mert abban biztos vagyok, hogy élvezi a horgászást” – nyilatkozta az atomfizikusról.

Button a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA alelnökeként nemrég kulcsszerepet vállalt annak a nyílt levélnek a megírásában, melyben a mezőny tagjai kritizálták a sportág döntéshozói szisztémáját, s változást sürgettek. Azóta többen is hangsúlyozták, reményeik szerint az új szabályok megalkotásánál a jövőben az ő szavuk is ér majd valamit – jóllehet azt most Button is hangsúlyozta, nem akarnak politizálásba kezdeni a versenyzés helyett.

„Versenyzőként nem akarjuk megváltoztatni a világot, csak aggódunk a szeretett sportágunkért. Különösen az idősebbek, akik már akkor itt voltunk, amikor még szédelegve szálltunk ki az autókból, mert annyira megterhelő volt vezetni őket. Ott arról szólt minden, mennyire vagy tökös a nagy tempójú kanyarokban, milyen erős a nyakizmod, és most teljesen más a helyzet.”

„Technikai szempontból az autóink sokkal fejlettebbek, és nagyon sok tudomány áll mögöttük. De számos olyan dolog van ezen kívül, amit hiányolunk. Szerintem nagyon is indokolt a véleményünk. Sosem változtatnak szabályt a versenyzők véleménynyilvánítása miatt, és az üzlettel foglalkozókat nem is érdekli ez a terület, de a versenyzők ettől még segíteni akarnak, amennyit csak lehet, mert jobbá akarjuk tenni ezt a sportágat, amit mi és a szurkolók is szeretünk. Mert szurkolók nélkül aligha létezne Forma–1” – érvelt a McLaren versenyzője.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#3 HannaLill 2016. április 20. 18:25  

Vissza Ross Brawnt! -McHonda élére!!!!!!!!!!!

fagyi
#2 fagyi 2016. április 20. 17:51  

"amikor még szédelegve szálltunk ki az autókból, mert annyira megterhelő volt vezetni őket."

Most meg kajakra szoktam figyelni, h ki izzad meg egyáltalán futam végén :D

De amúgy Brawn is kihasználja a lehetőségeket, lásd Pirelli kérdéses teszt a Mercinek, amikor egy csapásra javult a gumikezelés, addig meg évekig a málnásban keresgéltek szegény MSC és ROS kárára :P

Agya meglenne hozzá, az kétségtelen.

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 17:54

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. április 20. 16:03  

amikor Jean Todt a FIA-hoz került, mindenki azt hitte,
hogy végre valaki értelmes ember, aki majd kézbe veszi a dolgokat,
erre csak még nagyobb lett a töketlenkedés,

úgy látszik, a hatalom/felelősség meghülyíti a legértelmesebb embereket is.

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 16:03

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”