Chilton Bianchi balesetéről: Velem is megtörténhetett volna…

írta: M4Sport
2016. február 02. 11:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Marussia korábbi versenyzője, Max Chilton őszintén beszélt az egykori csapattárs, Jules Bianchi tragédiájáról, ami elmondása szerint vele is megtörténhetett volna azon a rosszemlékű délutánon. A brit pilótát megviselte a márkatárs halála; a balesetről készült felvételt azóta sem nézte vissza.

Az IndyCar egyik legsikeresebb csapata, a Chip Ganassi Racing hétfőn erősítette meg, hogy szerződést kötött Max Chiltonnal, aki először 2015-ben próbált szerencsét az Egyesült Államokban (tavaly az Indy Lightsban versenyzett). A Sun a bejelentés kapcsán készített interjút a brit pilótával, aki őszintén elismerte, néhány évvel ezelőtt még más szemmel nézett az amerikai sorozatra, sőt akkoriban nem is érdeklődött iránta, hiszen csak és kizárólag Forma-1-es pályafutására összpontosított.

„Elég nagy váltás volt ez számomra, viszont már megtanultam, hogy az életedet nem tudod előre eltervezni” – kezdi a 24 éves versenyző. „Ez az egész annyira izgalmas! Sohasem gondoltam, hogy sor kerül rá, hiszen én is olyan voltam, mint a pilóták 99 százaléka, a Forma-1 volt a célom. Emlékszem, amikor azt mondtam, nem akarok az IndyCarban versenyezni, mert nem is tetszik. De soha nem mondd, hogy soha. Az élet változik. Elég szerencsés voltam, hogy bekerültettem a Forma-1-be, ahol nagyszerű dolgokat éltem meg, de az egész nagyon gyorsan és szomorúan ért véget…”

Chilton a csapattárs szörnyű balesete (Bianchi egy mentést végző traktornak csapódott, a baleset során súlyos fejsérüléseket szerzett, nyolc hónappal később pedig életét veszítette) után került ki a királykategóriából, amikor csapata komoly anyagi gondokkal szembesült. A tragédia természetesen őt is megviselte. „Jules halála szíven ütött. Csak a szerencsémnek köszönhetem, hogy mindez nem velem történt, hiszen egy körrel korábban volt egy hasonló pillanatom. Akkoriban a mi autónk volt a leggyengébb a rajtrácson, ennek volt a legkisebb a leszorítóereje; és ugyanabban a kanyarban volt egy pillanatom. Bármelyikünkkel megtörténhetett volna…”

Max Chilton és Jules Bianchi„Azóta sem néztem vissza a balesetről készült felvételt. Nem tudom visszanézni. Nem is értem, hogyan tudja egy versenyző megnézni azokat a képsorokat… A Forma-1 kemény, hiszen a csapattársad a legnagyobb ellenfeled, de abban a két évben én nagyon sokat tanultam Bianchitól. Nagy dolgokra volt hivatott. Nagyszerű autóversenyző volt; vigyázva őrzöm az emlékeimet azokról a napokról, amikor sikerült legyőznöm őt” – folytatja visszaemlékezését a Ganassi pilótája.

Bár elszomorította a márkatárs halála, Chilton nem akart felhagyni a versenyzéssel a történtek miatt, Justin Wilson tragédiája után viszont (a brit pilóta egy IndyCar-futamon veszítette életét 2015 augusztusában) elgondolkodott azon, tényleg a tengerentúlon akarja-e folytatni versenyzői pályafutását. „Azon a hétvégén nyertem meg a második oválversenyemet, melyen Jules elhunyt. A futam után egy kivétellel az összes IndyCar-csapat felkeresett; sokáig kettő alakulattal tárgyaltam, majd néhány héttel ezelőtt aláírtam a szerződésemet!”

„Ez az egész nagyon izgalmas volt! Laguna Secában később megszereztem a rajtelsőséget és a körrekordot is megdöntöttem, ami már 17 éve fennállt. Akkor úgy éreztem, az amerikai bajnokságra kell összpontosítanom. Amikor döntenem kellett, Justin halálos balesetet szenvedett és ez vagy tízszer nehezebbé tette a dolgomat. Csak azt mondogattam magamnak, hogy ez bármikor megtörténhet, hogy olyan volt, mint Bianchié – egy furcsa baleset. Emlékszem 2014-ben, a Forma-1-ben egyszer leszakadt Räikkönen kereke. Ha centivel került el engem. Nem számít, milyen autóban ülsz, amikor eljön az időd, akkor eljön az időd…” – zárja gondolatát.

Max Chilton és Jules Bianchi

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jocke
#3 Jocke 2016. február 03. 10:56  
Pifta:
" Forma-1-ben egyszer leszakadt Räikkönen kereke. Ha centivel került el engem." ??? Egyrészt értelmetlen mondat, másrészt Button volt a közelben, Chilton akkor még messze járt a Forma-1-től

2014 Brit Nagydíj
A megfogalmazás tényleg fura, bár értelmetlennek nem értelmetlen.

Pifta
#2 Pifta 2016. február 03. 08:22  

" Forma-1-ben egyszer leszakadt Räikkönen kereke. Ha centivel került el engem." ??? Egyrészt értelmetlen mondat, másrészt Button volt a közelben, Chilton akkor még messze járt a Forma-1-től

Quivver
#1 Quivver 2016. február 02. 19:18  

Chilton nem igazán ütötte meg a F1 szintjét, de szimpatikus versenyző, különösen, hogy sosem felejti el megemlíteni szegény Bianchit. Gyakran gondolok rá, és ismeretlenül is sajnálom. Egy szerethető fiatalember ígéretes pályafutása tört ketté Szuzukában. Ilyenkor döbbenünk rá arra, hogy mennyire a bőrünkön tudjuk érezni a közhelyet: az élet törékeny.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"