Clear: Schumacher már a Mercedesnél sem győzte dicsérni Vettelt

írta: M4Sport
2016. március 23. 10:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Michael Schumacher már mercedeses korszakában áradozott Sebastian Vettelről – árulta el korábbi versenymérnöke, aki ma már a Ferrarit erősíti. Jock Clear arra is rámutatott, mi emeli a két németet az átlag fölé.

Jock Clear 1997-ben a Williams versenymérnökeként nyert világbajnoki címet Jacques Villeneuve-vel, akit aztán később a BAR-Hondához is követett. Másfél évtizeden keresztül dolgozott aztán Brackleyben, majd miután a csapat Mercedesszé alakult, az első évben Nico Rosberg, aztán pedig Michael Schumacher mérnöke volt. A Ferrarinál idén januárban állt hivatalosan munkába amolyan mérnökigazgatóként.

Az Ausztrál Nagydíjon elárulta, nemcsak azért csatlakozott a vörösökhöz, mert ezzel gyerekkori álma vált valóra, az is vonzotta, hogy ismét világbajnokokkal dolgozhat együtt. Elmondása szerint Michael Schumacher már közös éveikben sem győzte dicsérni Sebastian Vettelt. „A legnagyobb elismeréssel beszélt róla. És ezért is örültem annyira ennek a lehetőségnek” – nyilatkozta. „És pontosan azt is kaptam tőle (Vetteltől), amit vártam. Ő egy négyszeres világbajnok, és minden egyes pillanatban érzed is ezt – akár a garázsban van, akár az autóban, a gyárban vagy a szimulátorban. Tudja, hogyan hozhatja ki a legjobbat az emberekből, és azt is, hogyan viheti előre a csapatot.”

Clear szerint nem is csoda, hogy sokan már első éve elején egyértelmű vezérként emlegették a németet Maranellóban. „Az ilyesmi márpedig döntő tényező egy modern Forma–1-es csapatnál. Csak így lehet előrébb jutni: csapatmunkával. A versenyzők a motivációért is felelősek, valamint azért, hogy irányt mutassanak. És éppen ez különbözteti meg a világbajnokokat a boxutcában lévő többi versenyzőtől. Ők tudják, hogyan működik ez” – mutatott rá Clear.

A szakember számára persze nem mostani az első alkalom, hogy megtapasztalja ezt a különlegességet. Egy 2012-es nyilatkozatában elárulta, hasonlót élt át a Mercedesnél is korábban, s azzal, hogy együtt dolgozhatott Schumacherrel, teljesen megváltozott a németről alkotott képe, amit addig főként a Jacques Villeneuve oldalán megélt 1997-es jerezi események határoztak meg. „Én is azok közé tartoztam, akik arrogánsnak és gőgösnek tartották őt. Leginkább a nyitottsága lepett meg. Ez az első két-három közös versenyünkön tisztult le. És az is meglepett, mennyire sebezhető tud lenni. Szinte egyetlen lélegzetvétellel megnyert hét bajnokságot, de hamar észrevehető volt, hogy bizonyos tekintetben így sincs önbizalma – ahogy ez másokra is jellemző. Folyamatos megerősítésekre volt szüksége, próbálta növelni az önbizalmát” – mesélte.

Clear szerint ugyanakkor a bajnokok között is vannak komoly különbségek. Villeneuve számára például szabadszájúsága és laza hozzáállása sok esetben akadályt jelentett – ilyen tekintetben szöges ellentéte volt a motivátor Schumachernek és Vettelnek. „Schumacherrel olyan szorosan, hatékonyan és közvetlenül tudtam együtt dolgozni, mint korábban csak Villeneuve-vel. Annak ellenére, hogy teljesen különbözőek voltak. Jacques legfőbb gyengesége az volt, hogy sokszor mondott rossz dolgokat rossz időben. Meggondolatlanul beszélt, ezzel pedig ellenségeket szerzett magának” – ecsetelte egy 2013-as interjúban.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt