Clear: Vettel olyan, mint Schumacher volt, amikor a Mercedeshez érkezett

írta: M4Sport
2016. augusztus 10. 19:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

A győzelem nélkül álló Sebastian Vettel kicsit a mercedeses Michael Schumacherre emlékezteti Jock Cleart. A Ferrari mérnöke szerint a négyszeres bajnoknak nem csak várnia kell a versenyképes autóra.

Úgy vonult el a Ferrari a nyári szünetre, hogy miközben egy évvel ezelőtt ilyenkor már két győzelem állt a nevük mellett, ezúttal csak a sikertelenségük szolgáltat beszédtémát. Sebastian Vettelt jó ideje a dobogón sem láthattuk, és ez kicsit távol áll attól, amiért ő 2014 végén aláírt a vörösökkel.

Négyszeres bajnokként, elődje, Fernando Alonso esetét is ismerve egyre gyakrabban fogalmazódik meg a kérdés, vajon meddig tart az ő türelme Maranellóban. Jock Clear vezető mérnök szerint ezen fölösleges aggódniuk. „Már sok versenyzővel dolgoztam együtt, és Seb pontosan az a négyszeres világbajnok, akinek az emberek megismerték, és alapvető része annak a Ferrarinak, amellyel újabb bajnoki címet akarunk nyerni” – nyilatkozta a Mercedestől érkező, idén télen munkába álló brit.

„Hogy mennyire lesz türelmes? Ő egy versenyző, hozzászokott a győzelemhez, szenvedélyesen szeret nyerni, mint minden társa. Mivel hozzászokott a győzelemhez, nyilván zavarja, hogy most nem nyer. Mélyen érinti, hogy nincs esélye megvívni Lewisszal és Nicóval. De készen áll rá. Élvezi a csatát, még akkor is, ha nem a győzelem a tét, ha a Red Bull az ellenfél.”

„Kicsit olyan, mint Michael volt, amikor megérkezett a Mercedeshez. Egyszerűen ő is imádott versenyezni” – vont párhuzamot Schumacherrel, akinek Clear a Mercedesnél a versenymérnöke is volt, és aki Ross Brawnnal lefektette a mai sikercsapat alapjait. „Nyilván Seb nyerni akar, de hisz bennünk, mi is hiszünk benne, és ő már szerves része a Ferrarinak, aki úgy érzi, az ő hozzájárulása annyit ér, amennyit a miénk.”

A tapasztalt mérnök kiemelte: amikor egy nagy bajnokot egy kevésbé versenyképes csapat tart vissza a sikerektől, szó sincs arról, hogy egy képességeihez méltó autót kell csupán alárakni – a versenyzőnek várakozás helyett szintén tennie kell a győzelem esélyéért. „Gyakran beszélünk arról, mikor lesz végre győzelemre esélyes autónk. Nos, mindenki tudhatja, hogy ennek elérésében a versenyzőnek is kulcsszerep jut. Nem véletlen, hogy a nagy versenyzők végül mindig a legjobb csapatoknál kötnek ki. Ez annak az eredménye, hogy ők maguk is hozzájárulnak a legjobb csapat létrejöttéhez. Seb is központi figurája ennek, és segítséget várunk tőle a célunk eléréséhez, ahogy ő is tőlünk. Mert ezt együtt csináljuk végig” – mutatott rá Clear.

Oszd meg!

19 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#19 albutr 2016. augusztus 11. 22:02  
Nigel:
Ha Helmut Markón múlik, akkor egyhamar nem térnek vissza a dicsőséges napok Maranellóba. Ugyanis azt prognosztizálja, hogy 2020-ig legfeljebb csak a RB lehet komoly kihívója a Mercinek : "A motorszállítónk, a Renault nagyon rákapcsolt, a karosszériánk pedig amúgy is a legjobbak között van. Ezért nem arrogáns azt állítani, hogy egy versenyzőnek a következő három évben vagy egy Mercedesben vagy egy RB-ban kell ülnie ahhoz, hogy világbajnok legyen". A Red Bullé a legjobb pilótaduó ? "Talán már igen. A következő évben viszont egészen bizonyosan a RB-nak lesz a legjobb párosa"- ezt már Gerhard Berger nyilatkozta.

+ Verstappen is jót tesz a f1-nek.

Nigel
#18 Nigel 2016. augusztus 11. 14:38  

Ha Helmut Markón múlik, akkor egyhamar nem térnek vissza a dicsőséges napok Maranellóba. Ugyanis azt prognosztizálja, hogy 2020-ig legfeljebb csak a RB lehet komoly kihívója a Mercinek :

"A motorszállítónk, a Renault nagyon rákapcsolt, a karosszériánk pedig amúgy is a legjobbak között van. Ezért nem arrogáns azt állítani, hogy egy versenyzőnek a következő három évben vagy egy Mercedesben vagy egy RB-ban kell ülnie ahhoz, hogy világbajnok legyen".

A Red Bullé a legjobb pilótaduó ? "Talán már igen. A következő évben viszont egészen bizonyosan a RB-nak lesz a legjobb párosa"- ezt már Gerhard Berger nyilatkozta.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 11. 14:54

guide
#17 guide 2016. augusztus 11. 13:16  

Sokan várták a pillanatot,hogy Vettel fejét lenyomják a víz alá.Meglehet nyugodni,nem lesz bajnok a Ferrarival.
De hát úgysem érdemelte volna meg,mert már eddig is túl sokat nyert.:P
Schumi nyilván jobb autót tervezne,Alo meg többet kihozna belőle.

Én mindenesetre örülök,hogy 4 címe van.Akit ez bosszant,az szenvedjen csak nyugodtan.

velorex
#16 velorex 2016. augusztus 11. 12:20  
Bredio:
Ha hosszú vajúdás után, Vettelnek sem jön össze akkor nagyon sokan fognak a Ferrari ellen fordulni. Mégpedig jogosan. Ez a csapat egy pilóta-temető... A 2-es számút mindig teljesen kiégetik, megalázzák. Lásd: Barrichello, Massa, Kimi.... És akkor ráadásul még azzal sem nyernek, akire építik a csapatot.

Mennyien voltak azok és álltak be később a sorba követőként , akik Alonsot tették bűnbakká a Ferrari 2010-214-ig való eredménytelenségéért. Én nem gondoltam volna, hogy ez a teória ilyen durván meg fog dőlni.

velorex
#15 velorex 2016. augusztus 11. 12:15  

Ebben a helyzetben persze a Ferrarinak agyba-főbe körbe kell udvarolnia Vettelt azért, hogy kifelé éreztessék az ő személyének fontosságát, de azzal, hogy most Vettel Kimihez képest így teljesít eddigi ázsióján komoly szeplő esik.
Schumacher egy olyan csapattal kezdett neki 1996-tól a Ferrarinál amilyet nem sok csapat mondhat el magáénak az F1 történelmében. Ugyanez volt Vettel Red Bullos története is annak ellenére, hogy ˝csak" négy vb.-i címet szerzett velük. A mostani Ferrarinak köze sincs Schumacher Mercedeses visszatérésének körülményeihez a Mercedes akkor építkezett a Ferrari csak próbált építkezni Vettel jövetelekor, de ebből az eltelt időszakot nézve nem sok jó látszik kikerekedni.
Ergo ennek a Clear nyilatkozatnak nagyon kamu fílingje van minden téren.

fist1
#14 fist1 2016. augusztus 11. 11:18  

Schumacher jobb versenyzői képességekkel bírt, nagyobb tehetség volt. Más kérdés, hogy most annyira nagy lemaradásban vannak, hogy nem ezen múlik.

andrea1
#13 andrea1 2016. augusztus 11. 11:01  

Meglátjuk mennyire jön ossze Vettelnek ez a Ferrari sztori, remélhetőleg jól.
Az biztos Clear mondhatni odavan érte. :D Nem az első lyen elismerő nyilatkozata róla,múltkor láttam vele egy interjút a ferrari versenyzőiről beszélt, nagy részében róla áradozott mennyire kiveszi a részét a munkából, mennyire örül hogy vele dolgozhat stbstb, meg hasonlók aztán a végén megemlítette mert gondolom rájött hogy mind a két versenyzőről kérdezték, hogy amúgy Kimi nagyon jó visszajelzéseket ad, elégedettek vagyunk vele. :D

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 11. 11:02

BP05
#12 BP05 2016. augusztus 11. 10:25  
guide:
A 2010,2011,2012,2013-as Red Bullhoz sem volt köze?Csak érdekel a véleményed. Egyébként a Toro meg az RB 2008-ban szorosan együttműködött,úgyhogy Newey tudhatott Vettel visszajelzéseiről

7#hsz vége

guide
#11 guide 2016. augusztus 11. 10:06  
BP05:
Vettel a 09-es RB-ba ült bele amihez még nem sok köze volt, ami egy győzelemre esélyes sőt VB esélyes kocsi volt. MS is a 96-os Ferrariba ült bele amihez nem sok köze volt, csak elvezette azt amit kapott. De ugyanúgy Hamilton is egy top 2-es Mercibe ült át. A jövő évi kocsikat is még idén elkezdik fejleszteni, így ha valaki pl. jövőre a Renaulthoz igazolna és jó kocsit kapna maga alá ahhoz még nincs köze. Ugyanez a helyzet a mérnökökkel is ha átigazolnak, hogy igazán csak a következő évi kocsin érződhet a munkájának a gyümölcse. Minden átigazolás lutri, mert nincs arra garancia hogy aki jó volt az az is marad illetve fordítva.

A 2010,2011,2012,2013-as Red Bullhoz sem volt köze?Csak érdekel a véleményed.

Egyébként a Toro meg az RB 2008-ban szorosan együttműködött,úgyhogy Newey tudhatott Vettel visszajelzéseiről

Bredio
#10 Bredio 2016. augusztus 11. 10:01  

Ha hosszú vajúdás után, Vettelnek sem jön össze akkor nagyon sokan fognak a Ferrari ellen fordulni. Mégpedig jogosan. Ez a csapat egy pilóta-temető... A 2-es számút mindig teljesen kiégetik, megalázzák. Lásd: Barrichello, Massa, Kimi.... És akkor ráadásul még azzal sem nyernek, akire építik a csapatot.

BP05
#9 BP05 2016. augusztus 11. 09:38  
Raikkönen:
Vettel melyik győztes konstrukcióba ült bele? Abba az RBbe, amelyik 2008ban egy dobogós helyet szerzett Coulthard révén?Ha előző évi eredményeket nézel, akkor MS 96os Ferrari szerződése kevésbé volt lutri, mint Vettel energiaitalos igazolása. Miért? Mert a Ferrari 95ben Berger és Alesivel a kormánynál jópár dobogós helyezést hoztak illetve nyertek is. Dobogóra esélyes autóból könnyebb elérni az első helyet, mint egy épphogy pontszerzőből.

Vettel a 09-es RB-ba ült bele amihez még nem sok köze volt, ami egy győzelemre esélyes sőt VB esélyes kocsi volt. MS is a 96-os Ferrariba ült bele amihez nem sok köze volt, csak elvezette azt amit kapott. De ugyanúgy Hamilton is egy top 2-es Mercibe ült át. A jövő évi kocsikat is még idén elkezdik fejleszteni, így ha valaki pl. jövőre a Renaulthoz igazolna és jó kocsit kapna maga alá ahhoz még nincs köze. Ugyanez a helyzet a mérnökökkel is ha átigazolnak, hogy igazán csak a következő évi kocsin érződhet a munkájának a gyümölcse.
Minden átigazolás lutri, mert nincs arra garancia hogy aki jó volt az az is marad illetve fordítva.

Raikkönen
#8 Raikkönen 2016. augusztus 11. 09:18  
BP05:
Majd írd meg hogy azt válaszolta-e hogy csak ennyi-e a szerepük vagy annál azért több minthogy elmondják az igényeiket és hogy a kocsi jó lett-e vagy szar :) Egy sikercsapat vezéregyéniségének többek közt motiválnia is kell a csapattagokat, össze kell tartania a brigádot, tartania értük a hátát ha épp nem úgy mennek a dolgok, nem kritizálni őket hanem ösztökélni egy jobb eredmény elérésére, együtt dolgozni velük a problémák megoldásán de nem úgy hogy elmondják nekik hogy na fiúk ez baromi szar lett amit csináltatok javítsátok ki, stb.... És ha ez megvan akkor könnyebben át lehet majd csábítani olyan mérnököket is akik jelenleg meg sem fordul a fejében hogy eligazoljon máshová. Ahhoz hogy egy szarból legyen egy jó kocsid tenni is kell nem csak várni a sült galambot, és elöbb csapatként kell egy sikeres egységet alkotni az utolsó szerelőig beleértve ami már évek óta nem megy a Ferrarinál. És hogy az eggyel korábbi felvetésedre is reagáljak igen az biztos hogy Alonso is kellett hogy a Renaultból sikercsapat legyen, és ha megnézed látható is volt a folyamatos fejlődés míg fel nem értek a csúcsra. Vettel is kellett ahhoz az évekig tartó dominanciához, bár az ő helyzete annyival volt könnyebb hogy ő már egy győztes konstrukcióba ült be, de ennek megtartásához biztosan kellett ő is.

Vettel melyik győztes konstrukcióba ült bele? Abba az RBbe, amelyik 2008ban egy dobogós helyet szerzett Coulthard révén?Ha előző évi eredményeket nézel, akkor MS 96os Ferrari szerződése kevésbé volt lutri, mint Vettel energiaitalos igazolása.
Miért? Mert a Ferrari 95ben Berger és Alesivel a kormánynál jópár dobogós helyezést hoztak illetve nyertek is.
Dobogóra esélyes autóból könnyebb elérni az első helyet, mint egy épphogy pontszerzőből.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 11. 09:30

BP05
#7 BP05 2016. augusztus 11. 07:55  
F1890:
mégis mit? elmondják az igényeiket, milyen autót szeretnének, milyen a vezetési stílusuk , évadközben tesztelik javítják a hiányosságokat. vagyis a pilóta elmondja h mi a szitu, a MEGVALÓSÍTÁS a mérnökök feladata. . és ha nem tudnak vmit megvalósítani a pilóta a feje tetejére állhat akkorsem fog ez menni. lásd alonso ferraris időszaka. mostani hondas időszaka. elmondják h több lóerőt akarnak de nem az ő dolguk az h megvalósítsák hanem a mérnököké. na most ha a legjobb mérnökök dolgoznának ott akkor könnyebb elérni a célt. a rb merci ezt csinálta. a mclarennek ferrarinak nehéz a dolga. és ilyen idióta vezetés mellett ahol a fejétől bűzlik a hal, egy rb-os zseni kétszer is meggondolja h elhagyja a mostani állását és bűnbakként pár év múlva elküldjék a ferraritól, vagy marad a seggén és jól érzi magát továbbra is.

Majd írd meg hogy azt válaszolta-e hogy csak ennyi-e a szerepük vagy annál azért több minthogy elmondják az igényeiket és hogy a kocsi jó lett-e vagy szar :)
Egy sikercsapat vezéregyéniségének többek közt motiválnia is kell a csapattagokat, össze kell tartania a brigádot, tartania értük a hátát ha épp nem úgy mennek a dolgok, nem kritizálni őket hanem ösztökélni egy jobb eredmény elérésére, együtt dolgozni velük a problémák megoldásán de nem úgy hogy elmondják nekik hogy na fiúk ez baromi szar lett amit csináltatok javítsátok ki, stb....
És ha ez megvan akkor könnyebben át lehet majd csábítani olyan mérnököket is akik jelenleg meg sem fordul a fejében hogy eligazoljon máshová.
Ahhoz hogy egy szarból legyen egy jó kocsid tenni is kell nem csak várni a sült galambot, és elöbb csapatként kell egy sikeres egységet alkotni az utolsó szerelőig beleértve ami már évek óta nem megy a Ferrarinál.

És hogy az eggyel korábbi felvetésedre is reagáljak igen az biztos hogy Alonso is kellett hogy a Renaultból sikercsapat legyen, és ha megnézed látható is volt a folyamatos fejlődés míg fel nem értek a csúcsra. Vettel is kellett ahhoz az évekig tartó dominanciához, bár az ő helyzete annyival volt könnyebb hogy ő már egy győztes konstrukcióba ült be, de ennek megtartásához biztosan kellett ő is.

F1890
#6 F1890 2016. augusztus 10. 22:27  
BP05:
Kérdezd meg Cleartől :D

mégis mit?
elmondják az igényeiket, milyen autót szeretnének, milyen a vezetési stílusuk , évadközben tesztelik javítják a hiányosságokat. vagyis a pilóta elmondja h mi a szitu, a MEGVALÓSÍTÁS a mérnökök feladata. . és ha nem tudnak vmit megvalósítani a pilóta a feje tetejére állhat akkorsem fog ez menni. lásd alonso ferraris időszaka. mostani hondas időszaka. elmondják h több lóerőt akarnak de nem az ő dolguk az h megvalósítsák hanem a mérnököké. na most ha a legjobb mérnökök dolgoznának ott akkor könnyebb elérni a célt. a rb merci ezt csinálta. a mclarennek ferrarinak nehéz a dolga. és ilyen idióta vezetés mellett ahol a fejétől bűzlik a hal, egy rb-os zseni kétszer is meggondolja h elhagyja a mostani állását és bűnbakként pár év múlva elküldjék a ferraritól, vagy marad a seggén és jól érzi magát továbbra is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 22:29

BP05
#5 BP05 2016. augusztus 10. 22:13  
F1890:
szóval akkor a rb-ban jelentős mértékben vettel is kivette a részét :P köszönöm köszönöm. alonso is felfejlesztette a röncit.vagy mind a 3 igaz, vagy egyik sem a kulcsszerep az autó visszajelzésére vonatkozik.,meg arra h tökéletesen megy

Kérdezd meg Cleartől :D

F1890
#4 F1890 2016. augusztus 10. 21:49  
BP05:
,,Gyakran beszélünk arról, mikor lesz végre győzelemre esélyes autónk. Nos, mindenki tudhatja, hogy ennek elérésében a versenyzőnek is kulcsszerep jut. Nem véletlen, hogy a nagy versenyzők végül mindig a legjobb csapatoknál kötnek ki. Ez annak az eredménye, hogy ők maguk is hozzájárulnak a legjobb csapat létrejöttéhez.,, Fogalmazod már a levelet Clearnek is hogy nem ért a szakmájához és rosszul tudja mert márpedig a versenyzőnek nincs kulcsszerepe a legjobb csapat létrejöttében? Biztos vele is majd jól elvitázol erről mint a múltkor G0007-tel......ja mégse :DDD

szóval akkor a rb-ban jelentős mértékben vettel is kivette a részét :P köszönöm köszönöm. alonso is felfejlesztette a röncit.vagy mind a 3 igaz, vagy egyik sem
a kulcsszerep az autó visszajelzésére vonatkozik.,meg arra h tökéletesen megy

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 21:52

BP05
#3 BP05 2016. augusztus 10. 21:38  
F1890:
jah, csakhogy 2. éve van már h a ferrari semmilyen nagy neveket nem igazol, így márpedig nem igen lehet feljutni a csúcsra. a rb mercedes tudatos agyelszívást alkalmazott és bejött. itt meg szarból próbálnak várat építeni. sztem ez az egész ferrari projekt egy bukott dolog. de majd jövőre kiderül. nem lepődnék meg ha jövőre 3. erőként csatáznának a mclarennel

,,Gyakran beszélünk arról, mikor lesz végre győzelemre esélyes autónk. Nos, mindenki tudhatja, hogy ennek elérésében a versenyzőnek is kulcsszerep jut. Nem véletlen, hogy a nagy versenyzők végül mindig a legjobb csapatoknál kötnek ki. Ez annak az eredménye, hogy ők maguk is hozzájárulnak a legjobb csapat létrejöttéhez.,,

Fogalmazod már a levelet Clearnek is hogy nem ért a szakmájához és rosszul tudja mert márpedig a versenyzőnek nincs kulcsszerepe a legjobb csapat létrejöttében? Biztos vele is majd jól elvitázol erről mint a múltkor G0007-tel......ja mégse :DDD

F1890
#2 F1890 2016. augusztus 10. 20:45  

jah, csakhogy 2. éve van már h a ferrari semmilyen nagy neveket nem igazol, így márpedig nem igen lehet feljutni a csúcsra. a rb mercedes tudatos agyelszívást alkalmazott és bejött. itt meg szarból próbálnak várat építeni. sztem ez az egész ferrari projekt egy bukott dolog. de majd jövőre kiderül. nem lepődnék meg ha jövőre 3. erőként csatáznának a mclarennel

Bredio
#1 Bredio 2016. augusztus 10. 20:18  

Most még bírja a srác, csak az a kérdés meddig. Ez a csapat nem úgy fest, mint ami felkészülten várná a 2017-es szezont. Ez a tény előrevetíti, hogy mire számíthatunk. Mustang helyett egy rózsaszín pónira ültették. 1-2 évet még kivár, aztán ha jön egy jobb lehetőség, menni fog.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka