Coulthard: A McLarennek nincs választása, újra nyernie kell!

írta: M4Sport
2016. április 12. 11:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

A név győzelemre kötelezi őket, de mit sem segít a talpra állásban. David Coulthard szerint nincs garancia arra, hogy a McLaren-Honda képes lesz újra világraszóló sikereket elérni – de meg kell becsülnie minden pillanatot, amit Fernando Alonso e célért dolgozva tölt el náluk.

David Coulthard 1996 és 2004 között volt a McLaren versenyzője, a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején pedig hozzászokhatott ahhoz, hogy Woking rendre bajnokesélyesnek számított. Ezen idők azonban egyre távolabbi emléknek tűnnek a brit istálló számára, amely a 2012-es Brazil Nagydíj óta vár újabb futamgyőzelmére.

„Újra sikeressé kell válniuk, nincs más választásuk” – jelentette ki Coulthard a laureus.com oldalnak adott interjúban. „Ez az istálló részét képezi egy átfogó üzleti vállalkozásnak. És az utcai autóeladásuk ugyanúgy szorosan összefügg a versenypályán elért sikerükkel, mint a Ferrarié. Persze lehet azt mondani, hogy a Ferrarikat akkor is el lehet adni, ha a versenycsapatnak nem megy jól. De a sport ezen csapatok DNS-ében van, és az alapokat úgy rakták le, hogy a versenyzés elősegítse az eladásokat. A Ferrarit ez tette annyira vonzóvá, és ez tette függővé az embereket.”

Coulthard kiemelte, a McLaren vagy a McLaren és a Honda közös múltja mit sem ér a jelenlegi helyzetben – csakis a teljesítmény számít. „Nincs varázsgömböm, de a csapatnév nem garancia a sikerre. Minden a dolgozók munkamódszerén múlik. Ha a csapat nem tesz minden téren rendet, akkor igaz lesz rájuk a mondás, miszerint senki sem él örökké. Senki sem képes a végtelenségig tartani a legmagasabb színvonalat, és ez ugyanúgy áll a csapatokra, mint a sportágban résztvevőkre, a sportolókra, más sportcsapatokra. Mindenkinél szükség van egy építkezési időszakra, aztán eljönnek a legjobb évek, a tehetségük kivirágzik, majd valamikor visszavonulnak. Egyesek a csúcson, mások egy hosszabb hullámvölgy után. A történelem azt mutatja, hogy senki nem képes egy teljes életen át sikeres lenni.”

David Coulthard

Meg kell becsülniük Alonso jelenlétét

A McLaren versenycsapatként persze más helyzetben van, hiszen emberei folyamatosan cserélődnek. Az istálló éppen a múlt évben ment keresztül egy nagy megújulási folyamaton, így ők a Coulthard által említett építkezési fázisban járnak csupán. Nem úgy azonban két versenyzőjük, Fernando Alonso és Jenson Button, akiknek pályafutása nagyon is véges – és ezt ők is egyre inkább érzik.

Bár Alonso harmadik címre való esélyét egyre többen leírják, a skót szerint ez távolról sem olyan sarkalatos kérdés, mint amilyennek beállítják. „Számomra Alonso a sportág egyik legnagyobbja, függetlenül attól, nyer-e újra versenyeket és bajnoki címet. A természetes sebessége, a versenyintelligenciája, a támadásai alapján valahányszor megkezd egy időmérős kört, tudod, hogy itt valami különleges fog történni. Egy olyan szakaszban érkezett meg a McLarenhez, amikor nem megy nekik. Segítenie kell a csapatnak, hogy visszataláljanak a győztesek útjára. A McLaren számára sokat ér ez az időszak, mert mindenki tudja, mire képes Alonso. A versenyző körül tehát sosem lehetnek kérdőjelek, így foglalkozhatnak a karosszériával és a motorral” – nyilatkozta a Channel 4 csatorna szakkommentátora.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#1 albutr 2016. április 12. 20:39  

csak itt az a kérdés hogy mikor talál rá a sikerre.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa