Cristiano da Matta elégedett az idei évaddal

írta: Motorsportal
2003. október 27. 09:47
A Toyota versenyzője, Cristiano da Matta az idei esztendőben tíz pontot gyűjtött, amivel a tizenharmadik helyen végzett a Formula-1-es világbajnokságban. A brazil pilóta elégedett idei eredményével, azonban a versenyistállónak néhány területen még előrelépéseket kell tennie.

"Az idei évad során a legnagyobb ellenfelünk a folytonosság volt. Minden különösebb ok nélkül nem voltunk elég jók, azonban ezeket a dolgokat nem tudtuk mire visszavezetni, ezért számunkra nem ismeretes, hogy miért. A motor viszont az egész évad során a megbízhatóságáról tett tanúbizonyságot. Minden szükséges feltétel adott, hogy az elkövetkezendő esztendőben is egy versenyképes autóval álljunk rajthoz."

Da Matta az évad elején úgy gondolta, hogy nehezebb feladta lesz, mivel idén állt először rajthoz az autóversenyzés elit géposztályában, és számos pálya ismeretlen volt számára. "Néha csak egy óra állt a rendelkezésemre ahhoz, hogy megismerjem a pályát. Ez nagyon kemény volt, azonban ha az eredményeimet összehasonlítjuk azokkal, amelyeket olyan helyszíneken értem el, amelyeket ismertem, akkor kijelenthetem, hogy a tudásomnak megfelelően teljesítettem. Úgy érzem, hogy jobb eredményt érdemeltünk volna, de nagyon sokat tanultunk az évad során, és a következő esztendőben is jó formában leszünk."

A csapat számára a legemlékezetesebb futam az Angol Nagydíj volt, ahol da Matta tizenhét körön keresztül áll t a mezőny élén. A Toyota a megmérettetést megelőzően a Silverstone-i pályán tesztelt, így megfelelően fel tudtak készülni a futamra. "Annak ellenére, hogy a Toyota jelenleg már a második Formula-1-es idényét zárta, még mindig fiatal csapatnak számít. Barcelona volt az idény elő olyan versenye, ahol az egész hétvége folyamán minden simán ment. Nem hiszem, hogy a Spanyol Nagydíjon szerzett hatodik helyünket a egyedül teszteléseknek köszönhetjük, mivel minden csapat Barcelonában tesztel. Egyszerűen minden egyes részlet tökéletesen illeszkedett egymáshoz, mint Hockenheimban vagy Silverstoneban. Hasonló jó eredményekre számítunk az elkövetkezendő esztendőben is."

A Toyota pilótáját a fejlődés gyorsasága nyűgözi le a legjobban a Formula-1 világában. "Az autó egyes részeinek a fejlesztése, az abroncsoktól a kasztnin át, egészen az aerodinamikáig. Minden más sorozattal ellentétben, amelyekben volt szerencsém versenyezni, teljesen másképp van ez. Minden versenyen más autó állt a rendelkezésemre, ez a különbség a Formula-1 között. Sokkal nagyobb gondot kel fordítani az autó fejlesztésére. A többi szériában nagyobb hangsúlyt fektetnek a beállítások fejlesztésére, mivel nekik lehetőségük eljátszadozni ezzel. Az autó nagyon fontos szerepet játszik a Formula-1-ben, és sokkal több területen lehet dolgozni."

A brazil pilóta elmondása szerint nehéz összehasonlítani CART bajnokságot a Formula-1-es világbajnoki sorozattal. "Nehéz megállapítani a CART színvonalát, mivel ott a pilóták hasonló autókkal versenyeznek, de ennek ellenére sem lehet megmondani, hogy ki a jobb pilóta."

A téli tesztek igen hasznosak minden csapat számára, ezért a Toyota alakulata is nagy előrelépéseket vár tőle. Cristiano da Matta azonban úgy véli, hogy a ezeket a szezon folyamán sem szabad abbahagyni, mivel akkor könnyen vissza lehet esni. Folyamatos fejlesztésekre van szükség, ahogyan azt a Toyota Formula-1-es versenyistálló ideológiája is tartja.


Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt