Csak 20%-ban számít, ki ül az autóban?

írta: M4Sport
2016. június 23. 17:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari technikai igazgatója úgy véli, a versenyzők manapság már csak a teljes „csomag” 20%-át teszik ki a Forma–1-ben.

Mr. Húsz Százalék – évekkel ezelőtt Michael Schumacher korábbi menedzserét, Willi Webert gúnyolták e megnevezéssel az F1-es paddockban, ma viszont akár a mezőny tagjait is nevezhetnénk így. Legalábbis James Allison szerint, aki úgy véli, manapság az F1-ben a versenyző 20%-kal járul hozzá a pályán mutatott teljesítményhez, a többi mind a csomag további részein, az autón és a motoron múlik. Miközben Willi Weber esetében a Schumacher bevételeiből lenyesett 20% soknak tűnt, a versenyzők ezen hányada már inkább kevésnek…

„Jelen állás szerint azt mondanám, húsz, negyven, negyven az arány – ebből húsz a versenyző, és negyven-negyven a karosszéria és a motor” – nyilatkozta a Ferrari technikai igazgatója, amikor a versenyzők szerepéről kérdezték a mostani, sokak szerint túlságosan technikaközpontú F1-ben.

Vannak azonban, akiket nem is annyira ez a 20%, sokkal inkább a karosszéria és a motor egyenrangúsága aggaszt. Az új hibridmotorok 2014-es bevezetése óta az erősorrendet a korábban megszokottnál jóval dominánsabb mértékben határozza meg, mely csapat milyen motorral versenyez – s ez kétségkívül komoly szerepet játszott a Mercedes dominanciájának kialakulásában.

Allison azonban úgy véli, a 2017-es új szabályok, melyek az aerodinamika terén hoznak komoly változást, helyrebillenthetik az egyensúlyt, s így a motorgyártók helyett újra az egyes csapatok versengése kerülhet középpontba. „Jövőre az aerodinamika és a karosszéria kiemelkedőbb szerepet kap majd ebben az arányban, de nem annyira, mint korábban. A motorok továbbra is rendkívül fontosak lesznek” – vetítette előre.

Végül a kérdésre, szerinte valóban olyan fontos szempont-e, hogy a Forma–1 az utcai autógyártás szempontjából is élen járjon a technológiák terén, hozzátette: „Ezt nehéz megmondani, mivel a Forma–et számtalan dolog elegye teszi vonzóvá. Nehéz lenne kiválasztani egy dolgot, és azt mondani: ez a Forma–1. Annyi biztos, hogy a fiúk számára, akik nézik a versenyeket, ez egy fontos tényező, és ezt a különböző felmérések is rendre igazolják.”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#6 cyberpunk999 2016. június 26. 00:23  

Ha megnézzük, a pilóták közötti különbségeket, akkor az látszik, hogy sokkal kevesebb, mint 20% a pilóta szerepe, normál körülmények között.

20% az rengeteg, ennyit nem tud villantani a pilóta.

albutr
#5 albutr 2016. június 25. 15:11  
jtfan:
Ez eddig sem volt titok. Szxr autóval szxr eredményeket lehet hozni. Emlékszem egyik ismerősöm szerint Schumi még egy Minardival is harmadik lenne. Mondtam is neki hogy ezen még gondolkodj.

harmadik nem lett volna de Michael kivételes versenyző így nála is az lett volna mint 2001-ben Alonsonál.

fagyi
#4 fagyi 2016. június 24. 12:12  
jtfan:
Ez eddig sem volt titok. Szxr autóval szxr eredményeket lehet hozni. Emlékszem egyik ismerősöm szerint Schumi még egy Minardival is harmadik lenne. Mondtam is neki hogy ezen még gondolkodj.

Attól függ honnan közelítjük meg :D

Ha azt nézem, anno pl 2004-ben MSC 1h31:07.490 idő alatt teljesítette a Maláj nagydíjat, ahol az egyik minardi 3 kört kapott ( Zsolti 4.et, de még úgy is jó ). Ha azt a 3 kört még időben hozzáadod, még ha minardis idővel is akkor is megnyerte volna a 14, 15-ös versenyt. 1h40 felett mentek.

Időjárást nem vágom, nem néztem utána. Csak ausztráliaban nem ért célba minardi, ezért a következő a maláj volt.

Jó tudom, endurance van most, nem lehet összehasonlítani, de azért mi ez már :D:D:D:D Egy szar 10+os minardival! ha kibírja időbe "sokkal" jobb versenytávot nézve.

JK

Utoljára módosítva: 2016. június 24. 12:15

jtfan
#3 jtfan 2016. június 24. 08:51  

Ez eddig sem volt titok. Szxr autóval szxr eredményeket lehet hozni.
Emlékszem egyik ismerősöm szerint Schumi még egy Minardival is harmadik lenne.
Mondtam is neki hogy ezen még gondolkodj.

Pifta
#2 Pifta 2016. június 24. 05:42  

Wehrlein is DTM-bajnok, mégsem tud továbblépni az utolsó sorból.

ARPIKA
#1 ARPIKA 2016. június 23. 21:22  

Allison, itt belatta,hogy sem motorjuk, sem karosszeriajuk sem teljasit 40_40%-t.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

42016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa