Csak a motor jelenti a különbséget a Red Bull és a Mercedes között?

írta: M4Sport
2016. április 13. 10:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába volt eddig esélytelen a futamgyőzelemre a Red Bull, autójuk bizonyos kanyartípusokban még a Mercedeseknél is gyorsabb – véli Carlos Sainz. A Toro Rosso számára a testvércsapat jelenti a követendő példát.

Motorhátrány. Az elmúlt két szezonban ez jelentette a legnagyobb problémát a korábban négy világbajnoki címet nyerő Red Bull számára. Számos alkalommal hangoztatták, hogy egy, a Renault-énál erősebb hajtóegységgel továbbra is a bajnoki címekért harcolhatnának, ám a valóság azt mutatta, autójukkal sem volt mindig minden rendben. A múlt év elején igencsak megszenvedték az első szárnyakra vonatkozó szabály megváltoztatását, és futamokba telt, mire addig kiszámíthatatlan karosszériájukat működőképessé tették.

Idén teljesen más alapokról indultak. Daniel Ricciardo a Mercedes és a Ferrari első számú üldözőjeként Ausztráliában és Bahreinben is negyedikként ért célba, autójával pedig rendkívül elégedett volt. Pedig a télen még azt jósolták, a szintén remek karosszériával rendelkező Toro Rosso a múlt évi Ferrari-motorral várhatóan előttük lesz.

Nem így történt, Carlos Sainz pedig azt is tudja, miért. „Ez is azt mutatja, hogy a Red Bullnak hihetetlen autója van” – nyilatkozta az Autosportnak. „Sokat kérdezgettek minket arról, hogy harcba szállhatunk-e majd a Red Bull-lal, és nyilvánvalóan ez is a célunk, de észben kell tartanunk azt is, hogy az övék az egyik legjobb, vagy talán a legjobb karosszéria a mezőnyben.”

„Idén a motorjuk sem tűnik már annyira rossznak. Az egyenesekben ugyanolyan gyorsak, mint mi vagyunk, szóval a Red Bullt igencsak nehéz lesz elkapnunk a következő futamokon. Láthatjuk Ricciardo GPS-adatait, ebből kiderül, mennyire gyorsak a közepes és kis sebességű kanyarokban. Igazán gyorsak, ugyanannyira, mint a Mercedes, vagy tán még gyorsabbak is. Emiatt nehéz lesz harcba szállnunk velük, rendkívül magasra tették a lécet. De a költségvetésünk sem vetekedhet az övékével, az egy másik bolygó, egy teljesen más liga. Ezért nem is igazán szabad foglalkoznunk velük – olyan pályákon, mint Bahrein, biztosan nem. Mi remélhetőleg tartani tudjuk a lépést a Force Indiával és a Williamsszel, főleg a nekünk jobban fekvő pályákon.”

Hogy a Red Bull továbbra is igazi topautó, Ricciardo szerint sem kérdés. Az ausztrál úgy véli, elsősorban a féktávok jelentik az RB12-es legnagyobb erősségét. „Az egyenesekben még mindig veszítünk egy kicsit, de vannak igen hosszú féktávok, ahol sok időt nyerünk vissza. Az autónk nagyon jó fékezéskor, különösen a bahreini időmérőn voltam nagyon magabiztos. Láttam, hogy az első szektorunk igazán versenyképes volt ahhoz képest, hogy ott van az a sok egyenes. Ebből arra következtettem, hogy sok időt nyerünk a féktávokon” – állapította meg a háromszoros futamgyőztes.

Ricciardóék most abban reménykedhetnek, hogy beválik a Renault által Kanada környékére ígért továbbfejlesztett motor, amellyel tovább csökkenthetik hátrányukat az élmezőnnyel szemben. Az ausztrál korábban úgy fogalmazott, az év második felére a Renault fejlesztéseinek hála, talán már dobogós helyezésekért is küzdhetnek.

Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton

A Toro Rosso kicsiben másolná a nagy testvért

A Toro Rosso számára ezzel szemben éppen az év második fele ígér teljesítményhanyatlást. Miután a Ferrari tavalyi motorját használják, ezen a téren fejlesztésre nem számíthatnak, így várhatóan kinyílik majd az olló az egyre javuló riválisokhoz képest.

Sainz ettől függetlenül továbbra is helyes döntésnek tartja a motorváltásukat. „Még mindig jó lépésnek tartom. A megbízhatóságunk nagyon jó volt, és korábban ez volt a fő problémánk, így egyelőre nem nevezhető ez rossz lépésnek. A Ferrari emberei remekül beépültek a csapatunkba, hihetetlen munkát végeznek, nagyon elégedettek vagyunk velük. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a leggyorsabbak az egyenesekben, de ezt a légellenállás, a leszorítóerő mértéke is befolyásolhatja. Tudjuk, hogy az autónk nagyon erős a kanyarokban. Meggyőződésem, hogy jól döntöttünk” – jelentette ki a spanyol.

Főnöke, Franz Tost mindeközben jelezte, a Toro Rosso felkészült arra, hogy egyéves motorjuk később egyre inkább hátrányt jelent majd számukra, s megvan a tervük ennek ellensúlyozására – a kulcsot náluk is a karosszéria fejlesztése jelenti, akárcsak a Red Bullnál.

„Egy idő után mindent sikerül optimalizálnunk, a technikai igazgatónk, James Key pedig már dolgozik a fejlesztéseken. A tavalyi motorunk miatt a karosszériára kell összpontosítanunk, és meggyőződésem, hogy a szezon során előrelépünk ezen a téren. Két-három átfogó újítással elérhető ez a cél” – nyilatkozta az osztrák, akinek csapata leginkább a túlzott gumikopás miatt küszködött az első két futamon. Ez feltételezések szerint azzal is összefüggésben lehet, hogy autójukat eredetileg a Renault erőforrásához tervezték, s csak később módosítottak rajta. „Lesznek még változtatások, melyek javítanak a teljesítményen, de szerintem minden csapat ezt mondja” – fogalmazott ezzel kapcsolatban szűkszavúan Tost.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kepano
#2 Kepano 2016. április 13. 17:01  
fist1:
Ezért lenne szükség független gyártókra. Továbbra is a biturbót tartanám megfelelő motornak az F1 számára, túl bonyolultak és drágák a jelenlegi motorok.

???

fist1
#1 fist1 2016. április 13. 10:43  

Ezért lenne szükség független gyártókra. Továbbra is a biturbót tartanám megfelelő motornak az F1 számára, túl bonyolultak és drágák a jelenlegi motorok.

HairHungary