Csak az aláírás hiányzik Monza szerződéséről?

írta: M4Sport
2016. augusztus 31. 17:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Most már tényleg pont kerülhet az Olasz Nagydíj jövőjével kapcsolatos találgatások végére, a szervezők ugyanis jelezték, a hétvégén aláírhatják új, hároméves szerződésüket a Forma–1 üzleti ügyeit intéző Bernie Ecclestone-nal. A futamnak a folytatásban is Monza ad otthont.

Hosszú ideig a levegőben lógott az olasz futam sorsa, és jó ideig az is bizonytalan volt, hol rendezik a futamot, ha egyáltalán lesz folytatás. A napokban viszont több pozitív hír is napvilágot látott a klasszikus megmérettetés jövőjéről, ma pedig egy, a pályán rendezett sajtótájékoztatón maguk a szervezők is optimistán nyilatkoztak, amikor a folytatásról faggatták őket.

Az olasz autóklub (ACI) elnöke, Angelo Sticchi Damiani elmondta, Monza egy 68 millió eurós egyezménynek köszönhetően a folytatásban is a versenynaptárban maradhat, igaz, az új szerződést még nem véglegesítették, reményei szerint azonban a hétvégén erre is sor kerül, akárcsak a hivatalos bejelentésre. A megegyezés értelmében az Olasz Nagydíj 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is a versenynaptár részét képezné, annak helyszíne pedig változatlanul Monza lenne.

Bár voltak „politikai viták” és egy ideig úgy tűnt, az illetékesek nem tudják előteremteni a szükséges pénzösszegeket, végül Lombardia (ebben a régióban található a klasszikus versenypálya) is hozzájárul az új szerződés létrejöttéhez, mégpedig nagyjából 15 millió euróval.

Bár a szerződés időtartama rövidebb a „megszokottnál”, Sticchi Damiani nem aggódik, elmondása szerint ugyanis a következő három év lehetőséget biztosíthat a szervezők számára, hogy erősebb pozícióba kerüljenek az új kontraktussal kapcsolatos egyezkedések előtt. „Vannak, akik hosszabb időtartamra számítottak, de ha a rendszer működik, nem lesznek gondok. De van egy másik szempont is. Tudjuk, hogy több európai szervező is gondban van, Törökországnak, Koreának és Indiának pedig rövid ideig volt futama. Láttuk, hogy nem a pénz volt a gond, hanem a kultúra. Itt nálunk komoly hagyományai vannak a motorsportnak. Majd meglátjuk, mi lesz” – nyilatkozta.

Korábban felmerült, 2017-től Imola veszi át a futamot (a pálya tulajdonosai állítólag már megegyeztek Ecclestone-nal, az ACI elnöke azonban nem támogatta a váltást, ő ugyanis elkötelezte magát Monza „megmentése” mellett). Sticchi Damiani most erről a lehetőségről is beszélt, ismét elhintve, ő továbbra is a jelenlegi helyszínt pároltja. Éppen ezért örömét fejezte ki az utóbbi időben elért „előrelépések” miatt, melyeknek köszönhetően úgy tűnik, Monza „nyeri” a versenyt.

„Mindent megtettünk, amit meg kellett tennünk. Imola remek tartalékmegoldás lett volna, ha nem sikerül tető alá hozni a megegyezést. A helyszínek váltakozását (az is szóba jött, hogy a két pálya felváltva rendezze a futamot 2017-től – a szerk.) én nem tartom valós lehetőségnek, mert egész egyszerűen logikátlan lenne. Két szervezőcsapattal kellene dolgoznunk egy helyett. Amikor megkapjuk az aláírást, elmondhatjuk, hogy Ecclestone meghozta a döntését. Az ACI pénze nem állami támogatásból érkezik, ezt a régió segítségének köszönhetjük” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"