Csak csapatutasítást ne!

írta: M4Sport
2016. július 05. 14:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Néhány héttel a Spanyol Nagydíj után ismét megtalálták egymást a Mercedes versenyzői; Ausztriában az utolsó körben ütköztek egymással. Az eset után a vezetőség fontolóra vette a csapatutasítás alkalmazását – a szakértők erről hallani sem akarnak!

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff már a futam után jelezte, kezd elege lenni abból, hogy pilótái idén viszonylag sokszor kerülnek összetűzésbe, és egyértelműen kijelentette, a napokban át fogják gondolni, hogyan folytassák a szezont. Felmerült, adott esetben csapatutasítást is alkalmazhatnak; bár az elgondolás Wolffnak sem szimpatikus, neki elsősorban a gyár érdekeit kell nézni.

A stuttgartiak pedig nyerni akarnak, világbajnoki címeket szerezni és ezáltal nagyobb bevételre szert tenni. Ez mindenki számára egyértelmű, a versengés korlátozásának gondolata azonban a szurkolók a szakértők és a korábbi pilóták körében is népszerűtlen. „Remélem, nem alkalmazzák” – jelentette ki a BBC-nél dolgozó Alan McNish. „Versenyzőként volt szerencsém hozzá, és gyűlöltem! Ha nem te profitálsz belőle, tudod, hogy egyre kevésbé támogatnak” – tette hozzá.

„A kérdés az, a jelenlegi helyzetben mit jelente a csapatutasítás? A versenyzők vezetik a bajnokságot; mindössze 11 pont választja el őket, szóval a Mercedes nem választhatja ki egyiküket, és mondhatja, hogy ő nyeri meg a bajnokságot. Én egyelőre egy olyan helyzetet tudok elképzelni, hogy a futam bizonyos pontján túl a vezető már megtarthatja a pozícióját. Ez egyet jelentene azzal, hogy az időmérő edzés és a versenyfutás az első kanyarig még fontosabb lenne” – jelezte.

„Talán azonos stratégián is futtathatják őket, hiszen részben az alternatív taktikák felelősek azért, amit Ausztriában láttunk. Sor kerülhet a csapatutasításra, de ez nagyon rossz lenne a sportnak és a szurkolóknak is. A Mercedes versenyzőinek küzdelme tartja életben ezt a szezont” – mutatott rá a skót, aki annak idején a Toyota gyári csapatával versenyzett a királykategóriában.

Alan McNishHasonló véleményen van a Sky Sports munkatársa, Martin Brundle (korábban ő is versenyzett a Forma–1-ben) is. Sőt, szerinte a sport és a csatára vágyó szurkolók mellet még a Mercedes is profitálhat a történtekből, hiszen az ütközés és annak utózöngéi miatt most ismét a gyárról beszélnek majd, a hírverés pedig mindig jól jön egy csapat számára.

„Ez a történet lesz a középpontban addig, amíg az autók pénteken ki nem hajtanak a pályára a Brit Nagydíj első szabadedzésén” – kezdi a hétvége történéseit összegző írásában. „Totónak és a vezérkarnak imádnia kellene – meg fogják nyerni mindkét világbajnoki címet (az egyénit és a konstruktőrit – a szerk.), futamgyőzelmeket szereznek és az Ausztriában történteknek köszönhetően értékes hírverés alakul ki a márka körül. A csapatutasításnak semmi értelme sem volna” – szögezte le.

És akkor, hogyan tovább? McNish erre is választ adott – legalábbis elmondta, ő hogyan kezelné a helyzetet, ha a Mercedes bőrébe bújhatna. „Szerencsére már mindkét oldalon szerezhettem tapasztalatot – versenyzőként is, és most szorosan együttműködhetek az Audi menedzsmentjével. Ha én futtatnám a Mercedest vasárnap este mindenkinek azt mondtam volna, menjen haza. Az még túl korai időpont volt ahhoz, hogy racionálisan beszéljünk. A versenyzőket, a mérnököket és a szerelőket is arra kértem volna, hogy szerdán jöjjenek be a gyárba” – vázolja fel elképzelését.

„Akkor hideg fejjel külön-külön is beszéltem volna a versenyzőkkel és az ő csapatukkal, majd egyszerre mindenkivel. Végül azt mondtam volna: követeljük, és elvárjuk, hogy az autók tisztességesen, de keményen versenyezzenek egymással, és többé ne ütközzenek össze. Ez lenne az utolsó figyelmeztetés. Húznának egy vonalat a homokba. A nagy kérdés az, mi történik, ha nem tartják be az utasítást és ismét lesz egy incidens? Ez lenne az igazi probléma, mert egy ponton túl biztosan változtatni kell” – folytatta.

Elemezése egy korábbi szakaszában azon is elgondolkodott, milyen hatással lehet az ütközés a versenyzők párharcára. „Minden pilóta szerződésébe bele van foglalva, hogy büntetést kaphat, ha nem úgy viselkedik, ahogy a csapat elvárja. A 2014-es belgiumi ütközés után például Rosberg kapott valamilyen büntetést, hiszen ő okozta a balesetet. Az eset hatással volt rá – a szezon későbbi szakaszában már nem volt ugyanolyan, mint előtte. Valószínűleg megrázta, hogy őt hibáztatták. A többség most is őt okolja, vagy inkább Hamilton oldalára állt. Más a helyzet, mint a barcelonai eset után volt. Érdekes lesz látni, hogyan reagál. Visszavág, vagy zavarba jön, mint 2014-ben?”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Oszd meg!

16 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#16 Masters_Of_Hardcore 2016. július 06. 14:27  
F1890:
szerencsetlen rozbi.2013 malajban hamiltonnak fogytan az uzemanyaga es a nemrtre szolnak ra. pedig az o szitujaban ki a szart erdekelne h a masik hulye es kifogy a benyabol. 14 bahrein. elveszi h ne utkozzenek. 14 ring szinten elveszi. 14 belgium ott tartja az autot es mindenli lebassza. 15 usaban utkoznek kb ugy mint most de mivel nincs serules hamiltont senki nem dorgalja meg. ugyanez tortent most kanadaban is ahol hamilton bevalja h hibazott. majd most ahol egyeetelmu h rozbi volt a ludas megint rakenik. tobb olyan szituvolt ahol ugyanolyan hiba tortent mint most csak annak nem lett kovetkezmenye. az a durva h mindig felall es nem adja fel. egy barri webber 1 ev utan kipurcant

Nee már megint Hamilton gyűlölet tablettát vettél be? Ugyanazt eljátsza rosberg is ő is leszorítja a picsába... mit kell ennyire egy oldalra állni? Egyik se különb a másiknál. Annyi hogy Hami picit jobban vezet, de tud ő is hibázni.

Masters_Of_Hardcore
#15 Masters_Of_Hardcore 2016. július 06. 14:23  
trialboj:
A a merci vezetősége komolyan képes bevállalni, és még ki is jelenti hogy csapatutasítást alkalmaznak mostantól, remélem az összes futamon ahol ők nyernek ki lesznek fütyölve. Nem szeretem ha fujjolnak, és lehet a pilóták is nagyon zokon vennék, de a jelen helyzetben pont azt hiányzik még nekünk hogy félidőnél lezárják a harcot, és ég érdektelenebb legyen a vb/futam. Az internetnek hála elég nagy erejük van a rajongóknak is, és remélem hogy a fent említett esetben, elkezdenék minden lehetséges fronton támadni a vezetőséget. Ettől persze ők még csinálhatják csendben, de hagyják meg nekünk nyomorult nézőknek, hogy legalább a csaták lehetősége megmaradjon.

Láttad a Vasárnapi futamot? Verseny volt, ütköztek és fütyültek!!!! Még nem is volt csapatutasítás!!! Kicsit sem voltak elfogult barmok a lelátókon ülő nagy Verstappen hívők... Pedig elég egyértelmű volt hogy ki hibázott. Na ilyen birkáknak szól az F1. Meg is érdemlik hogy ilyen kiszámítható. Szenvedjenek csak hogy a kedvencüknek esélye sincs nyerni.

access_denied
#14 access_denied 2016. július 06. 08:15  

Abszolút szánalmas az egész F1, ha már egy baleset után ilyen drámai helyzet alakul ki. Balesetnél utólag ki lehet elemezni, hogy ki volt a hibás, és azt kell felelősségre vonni. A csapatutasítás pedig a legjobb módszer arra, hogy dögunalmassá váljanak a futamok. Nem értem az agonizálást, mindkét cím a Mercinél lesz. Olvassunk híreket, mesterséges feszültségkeltés, ennyi az egész.

Nonohari
#13 Nonohari 2016. július 05. 20:33  

teljesen hülyeség és fölösleges lenne a csapatutasítás. Ros-nak meg Ham-nak így is rengeteg pontja van már, ha 2-szer ütköznek még az évben és nulláznak, meg a töbi versenyen csak átlag, közepes teljesítményt nyújtanak akkor is megvan mindkét cím. A Mercinek is tök mindegy, sőt! Ha öszeütköznek, egyből szenzáció van. A MERCEDES pilótái összeütköztek, A MERCEDES csapat mérges, a MERCEDES vezetői mérgesek....hatalmas reklám ez a Mercinek. Sztem ezt ők is átlátják és hagyják őket nyomulni úgy mint eddig. Ez lenne jó mindenkinek.

sztárvorsz
#12 sztárvorsz 2016. július 05. 16:59  

Egyebkent jol csinalta ezt Rosberg, ez Kanadara volt egyfajta visszavagas. Ugyan pont meg buntetes ugyileg megint nem jott ki belole jol, de megmutatta, hogy o is oda kepes rakni a kocsit es mondani hogy "ja bocsi". Ha szepen legalisan elengedte volna, nem lett volna semmi, a kanadai eset meg szepen feledesbe merult volna. Ezekbol az utkozesekbol altalaban Hamilton profital, o jobban is erzi szerintem hol, mikor hogy lehet kicsit kreativan kezelni a hatarokat. Rosberg ezt a fegyveret hatastanalithatja ezzel a balheval. Es lehet, hogy o jobban jarna a csapatutasitasokkal, bar szerintem ezt rendszeresen futamrol futamra ugyse fogja meglepni a csapat - illetve mi a garancia arra h mindig mindenki betartja majd.

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 17:02

HungarianRacer
#11 HungarianRacer 2016. július 05. 16:54  
hammertime:
Ehhez képest Ham tiltakozik ellene a legjobban, Ros pedig belemenne.

Valóban, elfogadná, mivel - amint azt maga is megállapította - nincs választási lehetősége.
Hamilton viszont őszintén szólva simán megengedheti magának, hogy neki tetsző alkalom esetén ismét tojjon a csapatakaratra, van szerződése, a közvélekedés nagyrészt mellette áll, no meg a saját maga által felhúzott gangsteres egóba is belefér.
Még ha ki is merné tenni a Merci, akkor is enyhén szólva jobb kilátásai lennének, mint Rosbergnek azonos helyzetben.

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 17:00

hammertime
#10 hammertime 2016. július 05. 16:45  
grabowsky78:
Hamilton megint játssza az eszét! Egyértelmű, hogy a csapat utasítás neki kedvezne!

Ok, mit kellett volna mondania, amibe nem lehetne belekötni?

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 16:52

grabowsky78
#9 grabowsky78 2016. július 05. 16:32  
hammertime:
Ehhez képest Ham tiltakozik ellene a legjobban, Ros pedig belemenne.

Hamilton megint játssza az eszét! Egyértelmű, hogy a csapat utasítás neki kedvezne!

jackasszoli
#8 jackasszoli 2016. július 05. 16:27  
F1890:
szerencsetlen rozbi.2013 malajban hamiltonnak fogytan az uzemanyaga es a nemrtre szolnak ra. pedig az o szitujaban ki a szart erdekelne h a masik hulye es kifogy a benyabol. 14 bahrein. elveszi h ne utkozzenek. 14 ring szinten elveszi. 14 belgium ott tartja az autot es mindenli lebassza. 15 usaban utkoznek kb ugy mint most de mivel nincs serules hamiltont senki nem dorgalja meg. ugyanez tortent most kanadaban is ahol hamilton bevalja h hibazott. majd most ahol egyeetelmu h rozbi volt a ludas megint rakenik. tobb olyan szituvolt ahol ugyanolyan hiba tortent mint most csak annak nem lett kovetkezmenye. az a durva h mindig felall es nem adja fel. egy barri webber 1 ev utan kipurcant

Kanadát elfelejtetted ahol Rosberg vezette ki Hamiltont.

F1890
#7 F1890 2016. július 05. 16:03  

szerencsetlen rozbi.2013 malajban hamiltonnak fogytan az uzemanyaga es a nemrtre szolnak ra. pedig az o szitujaban ki a szart erdekelne h a masik hulye es kifogy a benyabol.

14 bahrein. elveszi h ne utkozzenek. 14 ring szinten elveszi. 14 belgium ott tartja az autot es mindenli lebassza.
15 usaban utkoznek kb ugy mint most de mivel nincs serules hamiltont senki nem dorgalja meg. ugyanez tortent most kanadaban is ahol hamilton bevalja h hibazott. majd most ahol egyeetelmu h rozbi volt a ludas megint rakenik.

tobb olyan szituvolt ahol ugyanolyan hiba tortent mint most csak annak nem lett kovetkezmenye. az a durva h mindig felall es nem adja fel. egy barri webber 1 ev utan kipurcant

trialboj
#6 trialboj 2016. július 05. 15:55  

A a merci vezetősége komolyan képes bevállalni, és még ki is jelenti hogy csapatutasítást alkalmaznak mostantól, remélem az összes futamon ahol ők nyernek ki lesznek fütyölve.

Nem szeretem ha fujjolnak, és lehet a pilóták is nagyon zokon vennék, de a jelen helyzetben pont azt hiányzik még nekünk hogy félidőnél lezárják a harcot, és ég érdektelenebb legyen a vb/futam.

Az internetnek hála elég nagy erejük van a rajongóknak is, és remélem hogy a fent említett esetben, elkezdenék minden lehetséges fronton támadni a vezetőséget.

Ettől persze ők még csinálhatják csendben, de hagyják meg nekünk nyomorult nézőknek, hogy legalább a csaták lehetősége megmaradjon.

hammertime
#5 hammertime 2016. július 05. 15:33  
HungarianRacer:
Hol nyilatkozott hasonlót Rosberg? Hamilton meg persze, hogy tiltakozik ellene, a jelenleg felépített egójával hogy nézne ki, ha nem nyílt sisakos küzdelem árán akaródzna neki lenyomni Rosberget?

http://www.motorsportal.hu/forma1/csapatutasitas-hamilton-schumacherek-peldajaval-riogat-de-nincs-beleszolasa-c67183.html

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. július 05. 15:29  

Akkora előnyük van h ezt meglépni tök feleslegesnek tartom.

HungarianRacer
#3 HungarianRacer 2016. július 05. 15:18  
hammertime:
Ehhez képest Ham tiltakozik ellene a legjobban, Ros pedig belemenne.

Hol nyilatkozott hasonlót Rosberg? Hamilton meg persze, hogy tiltakozik ellene, a jelenleg felépített egójával hogy nézne ki, ha nem nyílt sisakos küzdelem árán akaródzna neki lenyomni Rosberget?

hammertime
#2 hammertime 2016. július 05. 15:14  
HungarianRacer:
A "csapatutasítás" kódnyelv Rosberg másodrangúvá fokozására, mivel Hamilton ígyis-úgyis sz*rna bele...

Ehhez képest Ham tiltakozik ellene a legjobban, Ros pedig belemenne.

HungarianRacer
#1 HungarianRacer 2016. július 05. 15:08  

A "csapatutasítás" kódnyelv Rosberg másodrangúvá fokozására, mivel Hamilton ígyis-úgyis sz*rna bele...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

42016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa