„Csak egy autó fér el az első kanyarban – azé lesz, aki elsőként odaér”

írta: M4Sport
2016. július 31. 11:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem fél az első körös ütközéstől a Mercedes – csak annyira, mint mindig… A versenyzők szerint nem a rajt fog dönteni, de Nico Rosberg ezúttal nem puskázná el esélyét.

Újra két Mercedes az első sorban – újra adódik a kérdés: lesz-e baj belőle. Nico Rosberg és Lewis Hamilton spanyolországi incidense óta állandó téma ez a futamok előtt, pedig azóta többnyire zökkenőmentesen alakultak a rajtok, és csak Kanadában volt kisebb koccanás a két Ezüstnyíl között az első kanyarban.

Persze a tét most valamivel nagyobb, hiszen a Mercedes hazai versenyére készül, s várhatóan az egész vezérkar a helyszínen lesz, akik pedig nem szeretnének csalódni. Toto Wolff sportigazgató szerint azonban ez nem jelent extra terhet – a cipelt súly ugyanis mindig is nehéz volt…

„Mivel a televízió mindent közvetít, és több millió ember nézi a versenyeket, majdnem minden futam ugyanolyan. Nem lehet rosszabb, mint Barcelonában, ahol a Mercedes vezetősége is jelen volt, és ahol egy perc után meg kellett válaszolnunk a kérdést: mit csinálunk a következő kilencven percben? Tehát nincs rajtunk extra nyomás, mert nagyjából mindenhol ugyanaz a helyzet” – nyilatkozta a sportigazgató.

Hozzátette, versenyzőiket nem fogják külön figyelmeztetni a feladatukra. „Nyugodt vagyok. Sokat beszéltünk arról, mik lehetnek a következmények, és a helyzet nem változott. A versenyzők nem akarják, hogy a rajt előtt figyelmeztessék őket arra, ne törjék össze az autót. Tisztában vannak ezzel. Az irányelveket arra találtuk ki, hogy elkerüljük a csapat pontvesztését. És nem is voltak első körös balesetek Spanyolország óta. Silverstone-ban és Magyarországon is elég simán alakult minden, ami azt jelzi, hogy a korábbi figyelmeztetés célt ért.”

Lewis Hamilton sem aggódik. „Azért fizetnek, hogy elvégezzünk bizonyos feladatokat. Nem számít, hogy itt van-e az elnökség vagy sem. Spanyolországban mindent megbeszéltünk, és remélhetőleg mindketten tanultunk belőle. De ugyanúgy fogok versenyezni, mint mindig. Nem lesz probléma” – fogalmazott.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Ezúttal nem biztos, hogy a rajt dönt

Nagy kérdés persze, ezúttal melyikük fordul el elsőként a kanyarban, s vívja ki ezzel az előnyösebb stratégiát is. Az egy hete lerajtolt Rosberg úgy érzi, ezúttal nagyobb előnyt jelent a pole-ja, mint a Hungaroringen. „A kettes és hatos kanyarokig folytatódhat a csata. A különbség annyi, hogy itt elég rövid út vezet az első kanyarig. És az is fontos, hogy a régi aszfalt miatt ezen a pályán talán nagyobb hátrányt jelent a második rajtkocka. Pár dolog, ami nekem kedvezhet. De majd meglátjuk” – tekintett előre.

„Csak egy autó fér el az első kanyarban, így az azé lesz, aki elsőként odaér” – egyszerűsítette le a helyzetet Hamilton.

Egy hete hazánkban a rajt döntött a két versenyző párharcáról: a brit megelőzte a pole-ból induló csapattársat, majd nem is adta ki a kezéből a győzelmet. Pedig Rosberg akkor úgy érezte, gyorsabb tempóra is képes lett volna nála. „Ezen a pályán viszont könnyű előzni” – utalt arra, hogy a győzelem sorsa most nem fog eldőlni már az első körben.

Ugyanez persze nemcsak az ő válláról veszi le kicsit a terhet a rajtnál, de Hamiltonéról is. „Ha itt nem jön össze az első kanyar, még mindig lesz esély a másodikban vagy a hatodikban. Mégpedig az egész verseny alatt” – mondta a brit. „De ez még nem jelenti azt, hogy könnyebb lesz közel maradni és előzési pozícióba kerülni Nicóval szemben. Az viszont biztos, hogy jobbak az esélyek, mint a legutóbbi versenyen.”

Lewis Hamilton

„Amíg nem 43 pont a hátrányom…”

Wolffnak kétsége sincs afelől, hogy újra kemény küzdelmet lát majd. A tét ugyanis nem csak a futamgyőzelem sorsa, de a bajnoki tabella első helye is, amely Magyarországtól Hamiltoné. „Továbbra sem engednek egy kicsit sem a másiknak. Nyilván jó lenne mindkettejük számára egy győzelemmel, és főleg bajnoki éllovasként elvonulni a nyári szünetre” – fogalmazott.

Ők ketten persze másképp látják ezt. „Még hosszú a szezon utána is” – kisebbítette a mai verseny súlyát Rosberg. „Amíg nem negyvenhárom pont a hátrányom, nekem mindegy” – tette hozzá az év eleji mélységekből visszakapaszkodó Hamilton.

A brit persze nem véletlenül áll így a kérdéshez. Két nehézség is vár még rá a második félévben: elkerülhetetlennek tűnik egy motorbüntetés, továbbá egy esetleges harmadik megrovás is nehéz helyzetbe hozhatja őt. Előbbi kapcsán Wolff elmonta, még nem tudják, Spában vagy Monzában kerítenek-e sort a várhatóan dupla motorcserére. „Megnézzük, hol könnyebb előzni, és hogy hol kívánjuk bevetni a következő fejlesztésünket.”

Utóbbi témában pedig Hamilton jelezte: azt követően, hogy szombaton is aggódhatott, próbál úgy vezetni a hétvégéken, hogy a legkisebb büntetést is elkerülje. „Próbálom kerülni a nyilvánvaló kihágásokat, mint például a szélesre futásokat az edzéseken. De bizonyos dolgokra nem lehet ráhatásod. Az első két büntetésemet is furcsa vétségek miatt kaptam” – utalt arra, hogy Bahreinben boxutcai tolatás, Oroszországban pedig pályalevágás miatt figyelmeztették.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. július 31. 12:52  

haha...vagy ha a második jobban pöcköl :)PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget