Csak kivárta: Munkában a Ferrarinál a Mercedes volt mérnöke

írta: M4Sport
2016. január 26. 12:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Régen láthattuk Forma–1-es versenypályán, Ferrari-vörösben pedig még soha: a franciaországi gumiteszten bemutatkozott a Scuderiánál a Mercedestől szerződtetett Jock Clear.

Pedig ő is a Ferrari 2014-es megújulásának részese volt. Jock Cleart még két évvel ezelőtt szerződtette le a maranellói csapat a Mercedestől, ám előző kontraktusa értelmében egy évig nem állhatott munkába a riválisnál. Tapasztalata, valamint a brackley-i gárdáról szerzett tudása miatt az olaszok mindent elkövettek azért, hogy mihamarabb kezdhessen náluk – még pénzt is ajánlottak a Mercedesnek –, ám a németek hajthatatlanok voltak. Mindez már önmagában is jelzi, mennyire hasznos tagja volt ő korábbi csapatának, s képet fest arról is, mit remélnek tőle új munkaadói.

Clear hétfőn, a Pirelli által rendezett gumiteszten tűnt föl először a nyilvánosság előtt a Ferrari szerelésében – a mostani gyakorlás számára is remek lehetőséget kínált arra, hogy kipróbálja magát új munkakörében. A csapat hivatalosan ugyan még nem nevezte meg pozícióját, minden valószínűség szerint az érkezése előtt menesztett Pat Fry szerepkörét veszi majd át, s a két versenymérnök, Riccardo Adami (Vettel) és Dave Greenwood (Räikkönen) feletteseként irányítja majd a mérnöki gárdát.

A szakember nem akármilyen Forma–1-es múlttal büszkélkedhet. Pályafutását a királykategóriában 1988-ban a Lola-csapatnál kezdte, egy évvel később pedig már a Benetton kompozitrészlegének vezetője volt. 1991-ben a Leyton House-hoz szerződött, majd dolgozott a Lotusnál is. Később a Williams alkalmazottja lett, ahol 1997-ben Jacques Villeneuve versenymérnökeként bajnoki címet ünnepelhetett. Aztán követte a kanadait a BAR-hoz is: Brackleyben végül 2014 végéig dolgozott (a hondás, Brawn GP-s és mercedeses időszakban is). Villeneuve mellett olyan versenyzőket segített, mint David Coulthard, Johnny Herbert, Rubens Barrichello, Nico Rosberg, Michael Schumacher és Lewis Hamilton. Utóbbi két bajnoknál ugyanakkor már nem mint versenymérnök, hanem mint az autó teljesítményéért felelős mérnök.

Egy mérnök arcai:

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához