Csak Monzában lehet olasz futam?

írta: M4Sport
2016. június 21. 15:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az Olasz Nagydíj csak akkor kap anyagi támogatást az olasz autóklubtól (ACI), ha a versenyt Monzában rendezik – jelentette ki a szervezet elnöke, Angelo Sticchi Damiani az Imola visszatérésével kapcsolatos híresztelésekre reagálva.

Mivel Monza továbbra sem írta alá úgy szerződését a Forma–1 Menedzsmenttel (FOM) az olasz futam sorsa a levegőben lóg. Az utóbbi időben rengeteg (estenként egymásnak ellent mondó) információ látott napvilágot a folytatásról: felmerült például, hogy az Olasz Nagydíj Imolába költözik. A versenynaptárból 2006-ban kieső helyszín örömmel fogadná a királykategóriát, a váltás gondolatától pedig a FOM első embere, Bernie Ecclestone sem zárkózik el.

A 85 éves sportvezető – aki saját elmondása szerint szeretné a Forma–1 körforgásában tartani Olaszországot – az Európa Nagydíj helyszínén is nyíltan beszélt erről a lehetőségről. „Már felvettük velük a kapcsolatot, de ez teljesen nyilvánvaló” – mondta a Reutersnek. „Ez az egész az országos sporthatóságtól függ, hiszen nekik is támogatniuk kell az ötletet. Ha Monzával nem sikerül a hosszabbítás, és támogatják Imolát, mi boldogan megyünk oda” – tette hozzá.

Hiába azonban a kezdeti lendület, Imola visszatérésére egyelőre igen kis esély mutatkozik, legalábbis az olasz autóklub elnökének elmondása szerint, aki egy torinói sportkonferencián kijelentette, az Olasz Nagydíj csak akkor kap támogatást, ha Monzában rendezik. „Az olasz pénzügyi törvények értelmében a futamnak Monzában kell lennie és nem Imolában” – mondta. „A következő szezontól az ACI is részt vesz a futam szervezésében, ez a tevékenység egy Monzában rendezendő Olasz Nagydíjjal kapcsolatos, nem Imolával. A pénzügyi rendelet új. Idén hagyták jóvá” – tette hozzá.

Sticchi Damiani később elmondta, reményei szerint az ACI már júliusban aláírhatja az új, Monza jövőjét biztosító szerződést a Forma–1 irányítóival. „Egyértelmű, hogy ez egy bonyolult szituáció. Azt hiszem, nagyon közel vagyunk a megegyezéshez, de a szituáció roppant összetett, ahogyan arra Bernie Ecclestone esetében számíthatnak is. Még sokat kell dolgozni, de remélem, már közel kerültünk a megoldáshoz. Bonyolult tárgyalások ezek. Az ACI jövőre felváltja a milánói autóklubot, természetes, hogy vannak rendezésre váró kérdések. A monacói futam körül találtunk közös pontokat Ecclestone-nal. Közel a megállapodás, de persze vannak dolgok, melyek nem segítenek.”

Időközben egy másik klasszikus futam, a Brazil Nagydíj jövője is kérdésessé vált. A FOM legutóbb azzal a feltétellel hosszabbította meg a brazilok szerződését, hogy a következő években felújítják a boxépületeket és a különböző kiszolgáló egységeket, valamint újraaszfaltozzák versenypályát. A munkálatok már tavaly kezdetüket vették, anyagi okok miatt azonban néhány változtatásra továbbra sem került sor. Ecclestone ennek kapcsán kijelentette: „Előfordulhat, hogy a következő szezonban már nem utazunk el oda.” Végül pedig hozzátette, tárgyalásban áll a szomszédos Argentínával, a helyszínnel kapcsolatban viszont még nincs egyetértés a felek között.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

elzee
#1 elzee 2016. június 21. 18:10  

a braziloknak most az olimpia fontosabb, mint a F1...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek