Csak semmi érzelgősség – bajnokát vagy tehetségét veszti el a McLaren?

írta: M4Sport
2016. augusztus 26. 13:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jenson Button ígéri, hamarosan kiderül, láthatjuk-e még a Forma–1-ben versenyezni a mostani szezon végeztével. A McLaren eközben hangsúlyozta, próbálnak nem teret engedni az érzelgősségnek versenyzőválasztásuk terén.

Az egyikük egy rutinos bajnok, aki idén már a hetedik szezonját tölti a csapatnál; míg a másikukat az egyik legígéretesebb fiatal tehetségnek tartják, akire vélhetően sok csapat azonnal lecsapna, ha lehetősége nyílna rá. A McLaren dilemmája leegyszerűsítve így hangzik: Jenson Button vagy Stoffel Vandoorne?

A döntést egyelőre nem hozták meg, ám korábban jelezték, szeptemberben ennek is eljön az ideje. Márpedig hamarosan szeptember is eljön. Éric Boullier versenyigazgató elismeri, nem lesz könnyű a választás, ám hangsúlyozta, az érzelmeknek e témában nem szabad teret engedniük. „Arról is döntenünk kell, mi legyen a McLaren stratégiája. Vannak érvek és ellenérvek, de Ron (Dennis), én és a tulajdonosok nem válhatunk érzelmessé. Talán a szurkolókat vagy a szponzorokat az érzelmek hajtják, de mi nem lehetünk érzelmesek. Racionálisan kell döntenünk arról, mit szeretnénk elérni a McLarennel idén, jövőre és a következő években” – nyilatkozta a francia a Motorsportnak.

Az nem kérdés, hogy a 36 esztendős Button inkább csak rövidebb távú megoldásnak tekinthető Woking számára, míg a 22 éves Vandoorne-nal akár hosszú-hosszú évekre is tervezhetnek. Boullier szerint viszont ez nem teszi egyértelművé, hogy a belgára van szükségük. „Mindkettő kell. A McLaren az elmúlt két évben átfogó változásokon ment keresztül, a Honda érkezésével pedig új szereplőnek számítunk az F1-ben. Közép és hosszú távon is gondolkodhatunk tehát. Meglátjuk” – titkolózott.

Button még nem döntött

Ha wokingi sorsáról nem is ő dönt, Button Spa előtt arról beszélt, az csakis rajta múlik, a mezőny tagja marad-e. Szavai azt sugallják, a Williams biztos lehetőség lehet számára arra az esetre, ha a McLaren nemet mondana neki. „Határozottan az én kezemben van a döntés, jövőre az F1-ben leszek-e. És hamarosan meg is hozom ezt a döntést. Ha jövőre is a Forma–1-ben akarok maradni, megtehetem. De az a kérdés, akarok-e vagy sem. Még nem tudom” – nyilatkozta korábban.

Belgiumban aztán arról is beszélt, hamarosan többet is megtudhatunk sorsa alakulásáról. „Sokat gondolkodtam. Nem volt túl sok időm a napon heverészni és gondolkodni, de azért természetesen gondolkodtam rajta. Már közel vagyok. Hamarosan hallani fogtok a döntésről, de határidőt nem tudok megszabni. Mindig mondtam, ha olyan autóm lehet, amivel a győzelmekért harcolhatok, akkor biztosan maradok. Ha nem, nos, akkor nincs már mit elérnem. Akkor akár mehetnék dartsozni is.”

Button hozzátette, ha hátat is fordít az F1-nek, a versenyzésnek várhatóan nem fog. „Az a gond, hogy nem tudok egy helyben ücsörögni. Nem ülhetek a strandon. Tervezem, hogy triatlonozom, akár versenyzem az F1-ben, akár nem. És az F1 után is mindenképp fogok versenyezni – akár autókkal akár kerékpárral. Én szeretem a versengést, nyerni akarok mindenben, és harcolni a győzelmekért” – jelentette ki.

Vandoorne „ultimátuma”

Ellenfele, az ezen a hétvégén hazai pályán csak figyelő Stoffel Vandoorne eközben finoman jelezte a McLarennek: ha nem őt választják, le is mondhatnak róla. „A McLarennel való szerződésem 2016 végén lejár. Jól érzem magam a pozíciómban. Ha a McLaren 2017-re nem tud nekem ülést garantálni, akkor viszont valahová máshová megyek” – jelentette ki egy belga lapnak. Vajon a „máshová” a Renault-t takarja? „Igen, vagy egy másik csapatot. Sok üres hely van még. De ennél többet nem mondhatok. Annyit megerősíthetek, hogy a következő évben a Forma–1-ben fogok versenyezni. És szívből remélem, hogy a McLarennél.”

Egyenes beszéd – és Button helyzetét is hűen visszaadja.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary