Csalódottság és „félreértés” a Toro Rossónál

írta: M4Sport
2016. március 20. 13:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a futam alatt is frusztráltnak tűnt, a leintés után pedig bosszantónak és kiábrándítónak nevezte a délután történteket Max Verstappen, aki a biztató kezdés után beragadt márkatársa mögé, és a csapattal is volt egy kis „félreértése”.

A tegnapi időmérőhöz hasonlóan a futam első fele is jól alakult a Toro Rosso számára, a piros zászlós fázis után azonban pozíciókat buktak, ráadásul a csapat hibázott Verstappen kerékcseréje alatt, így a holland még több időt veszített. A kiállást követően a csapattárs és a Renault-t hajtó Jolyon Palmer mögé tért vissza; a brit pilótán még átjutott, Carlos Sainzt azonban nem tudta leelőzni, ami – a közvetítésben hallható rádiós üzenetek alapján – egyre frusztráltabbá tette.

Később, a leintés után sem tűnt sokkal kedélyesebbnek. „Bosszantó és kiábrándító volt, remélhetőleg a következő versenyen jobbak leszünk. Az elrontott kiállásig sokkal gyorsabb voltam, el is tudtam húzni, utána viszont beragadtunk (Sainz és Bottas mögé) és igazából esély sem volt arra, hogy eléjük kerüljek” – foglalta össze a történteket, majd amikor a kiállásról kérdezték (mely során a csapattagok késve érkeztek autójához) szintén igyekezett tömör választ adni. „Félreértés volt, balszerencse.”

A helyszínen tartózkodó újságírók Sainztól is megkérdezték, mit gondol Verstappen (lent idézett) rádiós üzenetihez. „Nem tudok mit mondani, hiszen nem hallottam az ő rádióját, de most hogy kaptam egy kis információt, egész érdekesnek tűnik. Nincs problémám, én a saját futamom teljesítettem. Vannak kétségeim, jó volt-e a taktikának, hiszen a megszakítás előtt a hatodik helyen voltunk, a futam végén azonban csak a kilencediken. Nem ilyen eredményt akartunk, érdemeltünk.”

A tapasztalt F1-es újságíró, Adam Cooper a futam után a Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko véleményét is kikérte az esetről, ő azonban addig nem hallotta Verstappen üzeneteit, és a csapat teljesítményéről is szűkszavúan nyilatkozott: „Én erről nem hallottam. Inkább a Toro Rossót kellene felkeresned. A legtöbb, amit elmondhatok az, hogy az autóban több volt egy kilencedik és egy tizedik helynél…”

Végül pedig következzen néhány részlet Verstappen és mérnöke, Xevi Pujolar valamint Sainz és Marco Matassa rádiós beszélgetéséből.

MV (Sainz és Palmer mögött): Előzhetek?

XP: Igen.

MV: Engedjétek, hogy próbálkozzam, mert ez így sokáig tart!

XP: Csináld!

MV: Valamit tennünk kell.

MM: Nyomd Carlos!

CS: Nyomom, nyomom, ne mond, hogy nyomjam!

MM: Rendben van, különben helyet kell cserélni a következő körben.

MV (a futam végé, a csapattárssal vívott küzdelem során): A futam során végig el tudtam húzni, most viszont nem engeditek, hogy előzzek. Ez egy kib***ott vicc! Tényleg.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jtfan
#9 jtfan 2016. március 21. 08:16  
f1m12:
ennek fényében meg is érdemlik, h elbukták azt

Ki mint vet, úgy arat.
Mondjuk a legnagyobb vesztes a Ferrari és Vettel. Sima győzelmet dobtak el, mikor nem váltottak közepesre vagy legalább lágyra a piros zászló után. Nehéz volt előzni. Tuti Vettel siker lett volna.

f1m12
#8 f1m12 2016. március 21. 08:09  
jtfan:
Verstappennek igaza van. Őt kellett volna előbb kihozni mivel ő volt jobb pozícióban. A hiba a boxban szintén őt sújtotta, bár ez benne van. Összességében a Toro Rosso elkúrt egy potenciális 5-6. eredményt

ennek fényében meg is érdemlik, h elbukták azt

jtfan
#7 jtfan 2016. március 21. 07:24  

Verstappennek igaza van. Őt kellett volna előbb kihozni mivel ő volt jobb pozícióban.
A hiba a boxban szintén őt sújtotta, bár ez benne van.
Összességében a Toro Rosso elkúrt egy potenciális 5-6. eredményt

Utoljára módosítva: 2016. március 21. 07:24

stonefly
#6 stonefly 2016. március 20. 20:52  
jackasszoli:
Amúgy nekem tűnt fel, hogy idén még nehezebb előzni? Még a Mercedes motoros autók is nehezen előztek, sőt Palmert a renault motorral is nehezen előzték meg Sainzék. Amúgy meg Vertstappent Szujóék most is agyon dicsérték...

Nem csak neked, lehet köze van annak is hogy 2,5 mp-et gyorsult a komplett mezőny. Ami egyrészről jó, de közben valami félrement megint.

jackasszoli
#5 jackasszoli 2016. március 20. 17:42  

Amúgy nekem tűnt fel, hogy idén még nehezebb előzni? Még a Mercedes motoros autók is nehezen előztek, sőt Palmert a renault motorral is nehezen előzték meg Sainzék.
Amúgy meg Vertstappent Szujóék most is agyon dicsérték...

Cooper82
#4 Cooper82 2016. március 20. 17:39  

A lényeg, Verstappen helycserét szeretett volna csapatutasítással, de a csapat az előzésre adott engedélyt, ami nem jött össze neki. Szóval az agyonsztárolt Max inkább az előzést részesítse előnyben, mint a csapatutasítást, mert tavaly a csapatutasításra neki is egy határozott nem volt a válasza, ahogy Szujóék is visszaemlékeztek.

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. március 20. 15:40  
vandr:
Akkor mégiscsak engedték az előzést, csak nem sikerült :) Maxnak uralkodnia kell az érzelmein, különben Montoya lesz belőle és gyakran fog találkozni a gumifalakkal. Most is majdnem glockolt egyet.

Érdekes Alonso sz*rrá törte a Renault Kanadába mert nem tudott elmenni Fissichella mellett aztán mégis bajnok lett :D

vandr
#2 vandr 2016. március 20. 15:15  

Akkor mégiscsak engedték az előzést, csak nem sikerült :)
Maxnak uralkodnia kell az érzelmein, különben Montoya lesz belőle és gyakran fog találkozni a gumifalakkal. Most is majdnem glockolt egyet.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. március 20. 14:59  

Egyébként megnézve a Mclarenes oldalt kezdem érteni, hogy mért nem akarták kihozni őket. Valószínűleg ők is látták, hogy azon a ponton ha kiállnak akkor Palmer, Bottas, Hülkenberg és Grosjean mögé fognak visszajönni. Viszont egész jól állak a távolság növelés szempontjából Verstappen több mint 1 másodperceket adott Grosjeannak és 17 mp előnye volt mikor kiállt sőt még Sainz is a kiállás előtti körökben 8 tizedet, 9 tizedet, 1 másodpercet adott tehát nem volt értelme kijönni. Csak gondolom az új rádiós szabályok szerint nem közölhetik nekik, hogy xy-al versenyzünk, mennyi a különbség és mennyi kell még. Szóval meg kell tanulni megbízni a csapatban és nem az alapján kiállni, hogy ők mit látnak a kocsiból mert ez kb most olyan baki volt Sainz részéről meg aztán Verstappenéről is mint tavaly Hamiltonnak a Monacoi győzelem elpuskázása mert ő a kivetítő alapján megítélte, hogy ki kell állni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?