De hol maradtak a várt balesetek és biztonsági autós fázisok?

írta: M4Sport
2016. június 20. 14:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szinte minden versenyző sok biztonsági autós fázisra készült Bakuban – végül egyet sem láttunk. Túl elővigyázatosak lettek volna? A résztvevők szerint másnak köszönhető a jósolt hibák elmaradása.

„Egy csomó biztonsági autós fázist vártam, erre egy sem volt” – állapította meg már-már csalódottan Sebastian Vettel a vasárnapi bakui verseny után. És valóban: a bakui pálya közeli falai, kevés bukótere, a pénteki sok elfékezés, valamint a nagy tempó is jóval mozgalmasabb versenyt vetített előre, mint amit aztán végül kaptunk. Persze az F1-es mezőnyben így is csak két-három komolyabb, autótöréssel járó baleset történt az edzéseken, ám a GP2-esek két futama igencsak mozgalmasra sikerült: számos baleset, keveredés és biztonsági autós fázis váltotta egymást.

Ez olyannyira megágyazott az F1-es versenyen is várt fordulatoknak, hogy azokból végül nem is lett semmi… Még közvetlenül a futam előtt is szinte valamennyi résztvevő azzal kezdte nyilatkozatát, amikor a kilátásokról kérdezték, hogy „a GP2-es futamokon láthattuk…”, Felipe Massa pedig nem győzte hangsúlyozni, reméli, hogy kollégái „viselkednek” majd a versenyen, mert nem lenne jó roncsderbivé változtatni az első azeri versenyt.

Talán túlságosan is óvatossá tette őket ez a fajta várakozás – végül olyannyira ügyeltek a hibák elkerülésére, hogy egyetlen komolyabb balesetet sem láthattunk, s Bernd Mayländer is munka nélkül maradt.

A résztvevők szerint azonban épp ez jelenti a különbséget a forrófejű fiatalok sorozatai és a sportág csúcsa között. „Az biztos, hogy ebben az esetben a tapasztalat segít” – állapította meg Nico Rosberg. „Mi jóval tapasztaltabbak vagyunk, ezért jobban el is tudjuk kerülni a baleseteket. És tanultunk is abból, ami a GP2-ben történt előttünk, hiszen néztük a futamot, és láttuk, milyen vérengzést hozott. Pár dolgot megtanultunk belőle, de ez akkor is meglepetés.”

A futamgyőztes persze nem tagadta, cseppet sem bánta, hogy így alakult. „Minden pillanatban számítottam a biztonsági autóra, és valahányszor megelőztem egy lekörözöttet, ők pedig csúszkáltak vagy elfékezték a gumijukat, csak azt mondtam: »Fiúk, ne engedjetek ki, most ne sodorjatok bajba!«

Sebastian Vettel is meglepődött a mezőny hibátlanságán. „Szerintem ez a minőséget dicséri” – veregette vállon kicsit kollégáit és önmagát is. „Sokat beszéltünk arról, hogy milyen kockázatot jelent ez a pálya, hogy mennyire veszélyes. Ez eszembe juttat egy pár hónappal ezelőtti ebédet Sir Stirling Moss-szal. Az ő idejükben elég veszélyes volt minden helyszín, és azt mondta, ő éppen ezért ült mindig autóba – mert veszélyes volt. Ha ugyanis nem lenne az, akkor bárki csinálhatná, épp ez jelenti benne a kihívást.”

„Itt van néhány kanyar, amelyben nem szívesen gondolsz bele abba, mi történne, ha hibáznál. Nagyon kis lehetőség van hibázni, és ez egyértelműen figyelmesebbé tesz, éberebb vagy, és bár nyomod, amennyire csak tudod, de nem hiszem, hogy bármelyikünk is könnyedén vette volna ezt. Nem viszonyulhatsz bután a kockázathoz, mert annak rossz vége lehet.”

A harmadikként célba érő Sergio Pérez is úgy véli, az F1-es mezőny bizonyította, miért ezt tekintjük a királykategóriának. „Engem is meglepett, de egyben azt is megmutatja, milyen minőséget képviselünk a Forma–1-ben. Nem vettük könnyedén, mind keményen nyomtuk, minden egyes féktávnál úgy éreztük, bármikor baj lehet. Itt nincs hely a hibázásra. Szerintem mind jó munkát végeztünk, hogy egyetlen hibát sem követtük el. Ez meglepett” – fogalmazott a mexikói.

A mezőny legtapasztaltabb tagja, Jenson Button szerint ismét kiderült, milyen sokat ér a rutin a versenyzésben. „Sok balesetet láttunk az utánpótlás-sorozatokban, de ezek épp emiatt utánpótlás-sorozatok. Ahhoz, hogy az F1-be kerülj, nagyon jónak kell lenned más sorozatokban, ki kell maradnod a bajból. Az utánpótlás-sorozatok arról szólnak, hogy bebizonyítsd, képes vagy erre az ugrásra, ezért teljességgel érthető, hogy több ott a baleset, miközben a Forma–1-ben nagyobb tisztelet és hozzáértés a jellemző. De ettől még szórakoztató verseny volt ez, és nagyon élveztem” – fogalmazott a McLaren bajnoka.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa