De hol vannak az ígért hangosabb motorok?

írta: M4Sport
2016. április 21. 09:03
FOTÓ: ©Haas/Youtube

Hiába a kipufogókra vonatkozó új szabályok, nemigen váltak hangosabbá a turbómotorok 2016-ban. A Mercedes azonban előrevetítette, a jövőben drámai változást érhetnek el.

Új szabállyal, a több kipufogócső használatának előírásával reagált 2016-ban az FIA a szurkolók motorhanggal kapcsolatos panaszaira. Az idei autókon a középen elhelyezett főkipufogó mellett megjelentek a megkerülőszelepből kivezetett toldalék-kipufogók, melyekkel a korábbi megoldás hangtompító hatását kívánták csökkenteni. A Mercedes a télen még arról nyilatkozott, tesztjeik alapján jelentős, akár 25%-os hangerőjavulás is elérhető.

Azóta kiderült, drámai javulásról szó sincs. Bár egyesek szerint érzékelhető némi változás, ezt nem mindenki érzi így. „Nulla a különbség. Egész jó a hallásom, és nem gondolnám, hogy bármi is változott volna” – jelentette ki például Lewis Hamilton.

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója is hasonlóan látja (vagyis hallja). „Az első teszt elég érdekes volt, hiszen a Sauber 2015-es autójával körözött, de különbséget nem lehetett fölfedezni. Egész idő alatt ott voltam a boxutcában, szóval a pályán nem jártam, azonban sosem éreztem azt, hogy ’ó, ez a Sauber lesz, mert sokkal halkabb’. Nem állíthatom tehát, hogy bármi is megvalósult a tervből.”

A Red Bull nyersszavú tanácsadója, Helmut Marko még egyértelműbb ítéletet fogalmazott meg. „Ahhoz igencsak sok jóindulat kell, hogy különbséget fedezz fel. Mérföldekkel vagyunk elmaradva attól, amilyennek a Forma–1 hangjának lennie kellene. Semmi sikítás, semmi erő nincs benne.”

Andy Cowell, a Mercedes motorrészlegének vezetője év elején arról beszélt, hogy 3 decibelel erősödött (128) az idei motorok hangja, és már csak 1,5 decibellel maradnak el a V8-asok (129,5) hangerejétől. Más kérdés, hogy más szakemberek kiemelték, a V8-as motorok hangereje valójában akár a 145 decibelt is elérhette, azaz szerintük a Mercedes mérnöke némi szépítéssel beszélt a hangerő javulásáról. És akkor az emberi érzékelés szempontjából meghatározó hangminőség és hangmagasság kérdéséről még nem beszéltünk. (Többek szerint a valódi előrelépést a fordulatszámok megemelése jelenthetne, de erre aligha kerül sor a közeljövőben.)

Lewis Hamilton

A drámai javulásért dolgoznak

A 2014-bes új szabályok megalkotásánál szerették volna elkerülni, hogy a csapatok a továbbiakban is aerodinamikai célokra használják fel a kipufogógázokat (befújt diffúzorok), ezért egyetlen kipufogó megalkotására kötelezték a mérnököket. Csakhogy az amúgy is tompábban szóló turbómotort ezzel egy amolyan hangtompítóval látták el. „Az eredeti cél természetesen nem ez volt, hanem csak meg akartuk akadályozni, hogy extra kipufogócsöveket helyezzenek el az autókon, melyek aerodinamikai előnyt jelentenek” – magyarázta Cowell.

A hangerő növelése érdekében 2016-ban már külön csövön vezetik ki a turbó által fel nem használt, a megkerülőszelepen keresztül érkező gázokat. „Aztán hogy ebből az emberi fül mennyit érzékel, már más kérdés. Az sem mellékes, hogyan építették meg a tribünöket a pályákon. Négy decibel ilyen körülmények között nehezen érzékelhető” – ismerte el Cowell.

Az alapprobléma továbbra sem változott: a legfőbb hangtompítónak a turbófeltöltő turbinája számít, amely a kipufogógázok „útját állja”. Erősebb hangzásról jelenleg csak akkor beszélhetünk, amikor nyitva van a megkerülőszelep, vagyis a gázok akadály nélkül áramolhatnak a térbe. Csakhogy ilyen fázisok csak időszakosan vannak, a kör bizonyos szakaszain. Valamivel jobb hangzásról még az időmérőkörök során beszélhetünk, amikor a csapatok a nagyobb teljesítmény és kisebb igénybevétel miatt lemondanak az MGU-H (hőenergia-visszanyerő rendszer) feltöltéséről, s csak használják annak energiáját.

A hangerő javítására irányuló kutatások az idei visszafogott előrelépés után korántsem álltak le. Mi több, Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője elárulta, új módszereket vizsgálnak, melyek drámai hangerőjavulást eredményezhetnek. „Előreléptünk, de még dolgoznunk kell azért, hogy hangosabbá váljanak a motorok” – nyilatkozta az ESPN-nek. „Van pár ötletünk, amin jelenleg dolgozunk, és ami drámai hangerő-növekedést hozhat. A Mercedes a rendszer első számú fejlesztője. A fejlesztéseknél olyan megoldásra van szükség, amely úgy eredményez hangerőjavulást, hogy az nem kerül teljesítménybe. És ez lehetséges.”

Paddy Lowe

A túlzott spórolás náluk nem téma

Lowe konkrétumokat egyelőre nem árult el módszerükről. Helyette inkább beszélt a másik, motorokkal kapcsolatos vitás kérdésről, az üzemanyag-spórolás kényszeréről – mely szerinte távolról sem olyan probléma, mint az egyesek beállítják. „Sokat beszélnek a taxizásról, de a valóság az, hogy a száz kilogrammnyi üzemanyaggal, valamint a száz kilogramm/órás átfolyási sebességgel jól saccoltunk. Nem tudom, hogy ez szerencse volt-e, vagy felkészültség. De miközben az emberek arra panaszkodnak, hogy a versenyzők csak spórolnak a versenyen, hozzá kell tenni, hogy mindig is spóroltunk, hiszen végig teljes gőzzel menni nem szerencsés. Ahogy egyre hatékonyabbá tesszük a motorokat, egyre kevesebbet kell spórolnunk. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ezt a száz kilogrammos határt évről évre csökkentjük majd. Most kilencvennyolc kilogrammnál kéne járnunk, ahelyett, hogy a határ emelésén gondolkodnánk.”

Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#18 BrettShaw 2016. április 25. 09:24  
GreenHonda:
Na igen csak az a nehézkesség, hogy marketing szempontból nagyon nem csak olyan embereknek kell eladni, akik megfelelően intelligensek ennek felfogására. Sajnos hazánkban mintha csak a természetvédelmi törekvéseket látnám, ezzel tudok párhuzamot vonni. Leszögeznék viszont némi paradoxont a károgóknál, hogy most akkor a mesterségesen kialakított F1 a szurkolók igényei szerint az miért vonzó, mi benne a jó? Eddig pont az volt a varázslatos, hogy az F1 a technológiai fejlődést képviselve spontanitással alakult úgy, ahogy, és mindenki számára így teremtődött meg az etalon. Azonban az embereknek hozzá kell szokniuk a változáshoz, és hosszú időintervallumokban gondolkodni, mert ilyen mindig volt, és lesz is. Jelenleg ha tetszik, ha nem, nem az a technológia csúcsa, aminek rohadt nagy a hangja, mert eljutottunk oda, hogy ez már megszűnt. Csak sajnos aki nem halad, lemarad, ahogy a Luis De Funes filmben is mondják...

Értem én. Szerencsétlen sportág küzd azon, hogy megfeleljen a célközönség minden elvárásának, de folyamatosan elcseszik.

Nem szabadna előfordulnia annak, hogy a sportágon belülről bomlasztják azt. Itt vannak ezek a motorok, orrba szájba kéne nyomni az összehasonlításokat, minden futam előtti közvetítésben arról, hogy mennyivel, milyen döbbenetesen sokkal jobbak ezek, mint a korábbiak voltak, mert azok. A hang egy tényező, a millióból, ráadásul szubjektív értékítéleten alapul, szóval ennek a jelentőségét kellett volna csökkenteniük, amennyire csak tudják, erre? A sporton belülről is jön a rinyálás, amely persze, hogy eljut a szurkolók többségéhez, akik persze, hogy elégedetlenek lesznek 5 perc alatt.

Probléma a hang igen, mert sikerült úgy hangolni a ’felhasználói bázis’ nagy részét, hogy probléma legyen. Akkor viszont tessék kötelezően beépíteni egy olyan korábban linkelt aktív elemet, amivel akármilyen hangjuk lehet. Akármilyen... Ez kell nekik, kapják meg! Képmutatás, mímelt szarság? Naná, de úgy tűnik alulbecsült szempont volt eddig, hát változtassanak rajta. Erre szarakodnak a wastegate ilyen olyan kivezetésével ÚGY, hogy az összes motorgyártó EGYÉRTELMŰ végső célja, hogy a wastegate szelepet csak műszaki hiba esetében alkalmazza. Minden alkalommal amikor használják energiát dobnak ki az ablakon, szóval...

Az emberek nem szoknak hozzá semmihez, mindenben csak a rosszat látják, a jó dolgokat abszolút kirekesztik. Az elmúlt években nem tudsz mondani a most bevezetett gumiszabályon túl olyat, ami ne lett volna teljes mértékben megosztó.

Nekem varázslatos élmény volt két egymás utáni évben a LeMans. Az utolsó szívó R8 LMP1 autó után döbbenetes volt az első TDI. Egészen más élmény. Számomra nem rosszabb vagy jobb, hanem gyökeresen más.

Hallani a lengéscsillapítók szisszenését amikor használták a rázókövet? Klassz volt, megmutatta nekem, hogy mennyi más finom zajt nyomott el a szívó üvöltése...

The Saint
#17 The Saint 2016. április 23. 17:00  
fagyi:
Hat igen, gumik teren is latszik a "csucstechnologia" :P Egyebkenr opcionalis, a maga nemébenaz az a rancfelvarott v10 is csucstechnologia lenne.

Na igen a csúcstechnológia használatát mint kívánatos célt említettem, mert a gyorsan kopó gumik meg a költségcsökkentés címén túlzásba vitt spórolás motorfelhasználás terén már elkezdte lebutítani az egészet.

Utoljára módosítva: 2016. április 23. 17:01

fagyi
#16 fagyi 2016. április 22. 23:33  
The Saint:
Mondjuk valóban dögösebbek voltak a V10-es motorok és a hangjuk, de az F1 alapvetően a csúcstechnológiáról is szólna, az pedig jelenleg nem igazán a nagy benzinzabáló motorok jelentik... Visszalehetne hozni a régi idők technikáját némi modernizálással, de azzal lehet, hogy csak egyfajta "historic" avagy retro sorozattá válna. Na meg gondolom akkor sokaknak az lenne a baj, hogy miért nem a csúcstechnológiát alkalmazzák.

Hat igen, gumik teren is latszik a "csucstechnologia" :P

Egyebkenr opcionalis, a maga nemébenaz az a rancfelvarott v10 is csucstechnologia lenne.

Utoljára módosítva: 2016. április 22. 23:35

The Saint
#15 The Saint 2016. április 22. 11:40  

Mondjuk valóban dögösebbek voltak a V10-es motorok és a hangjuk, de az F1 alapvetően a csúcstechnológiáról is szólna, az pedig jelenleg nem igazán a nagy benzinzabáló motorok jelentik... Visszalehetne hozni a régi idők technikáját némi modernizálással, de azzal lehet, hogy csak egyfajta "historic" avagy retro sorozattá válna. Na meg gondolom akkor sokaknak az lenne a baj, hogy miért nem a csúcstechnológiát alkalmazzák.

Utoljára módosítva: 2016. április 22. 11:59

GreenHonda
#14 GreenHonda 2016. április 21. 18:07  
BrettShaw:
Unalmas már ez a rinyálás a motorhangon. Ha valaki a hangért nézte az F1-et, az nem nagyon fogta meg a sport lényegét. A hang kizárólag melléktermék, a mérnök kudarca, olyan energia, amelyet nem sikerült arra fordítani, hogy az autó gyorsabb legyen. Persze a show része ez is, de a turbó motorok hangja ilyen. Nem azért ilyen mert szándékosan ilyen buta hangot csináltak neki, hanem azért, mert konstrukciós sajátossága ez. Az amit a szívóktól megszokott az ember azért olyan, mert a kipufogó és a szívó oldal is közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, itt meg a kipufogó oldalra bekerült egy alakos turbina (hangtompító) a szívóra meg egy hasonló kompresszor és egy rohadt nagy lamellás intercooler (hangtompító). Ez van, ez drámaian megváltoztatja a hangját a motoroknak, ez az ára annak, hogy ezek a motorok harmadával kevesebb benzinnel is beérik, mint a 15 éve is elavult szívók. Ezt az eredményt persze mindenki leszarja. Tessék az egységsugarú szurkolók álma: https://www.eberspaecher.com/fileadmin/data/corporatesite/presse/medienservice/bilder/abgastechnik/Active_Sound_Exhaust_System.jpg Ha nekik a hang meghatározó, akkor ugye az sem gond, ha hangszóróból jön!? Működik, piacon van, alig 3 kiló az egész és rögtön lehet, akár V16@25 000 1/perc szívó hangja is a kocsinak. Ennyire egyszerű lenne megoldani...

Na igen csak az a nehézkesség, hogy marketing szempontból nagyon nem csak olyan embereknek kell eladni, akik megfelelően intelligensek ennek felfogására. Sajnos hazánkban mintha csak a természetvédelmi törekvéseket látnám, ezzel tudok párhuzamot vonni.

Leszögeznék viszont némi paradoxont a károgóknál, hogy most akkor a mesterségesen kialakított F1 a szurkolók igényei szerint az miért vonzó, mi benne a jó? Eddig pont az volt a varázslatos, hogy az F1 a technológiai fejlődést képviselve spontanitással alakult úgy, ahogy, és mindenki számára így teremtődött meg az etalon. Azonban az embereknek hozzá kell szokniuk a változáshoz, és hosszú időintervallumokban gondolkodni, mert ilyen mindig volt, és lesz is.

Jelenleg ha tetszik, ha nem, nem az a technológia csúcsa, aminek rohadt nagy a hangja, mert eljutottunk oda, hogy ez már megszűnt. Csak sajnos aki nem halad, lemarad, ahogy a Luis De Funes filmben is mondják...

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 18:10

Enveblo
#13 Enveblo 2016. április 21. 15:56  
F1890:
sajat velemy . az a1gpnek volt a legerosebb hangja amin voltamezidaig de nekem az mar fajo volt hallgatni. v8nak nagyon bena hangja volt sztem a v10hez kepest nemertwm azt kik sirjak vissza xd. attol h vmi hangosabb meg nem lesz feltetlenul szebb sztem. a vilag meg valtozik ,termeszetes h ugyanakkora teljesitmenyhez kevesebb zaj parosul.21. szazadi hang van akinek tetszik van akinek nem.ettol meg nem lesz jobb a futam es ha olyan futamok vannak mint 14 bahreinben mindenki leszarja mert nincs ido ezen agyalni annyira izgalmas. par havonta meg bedobni a temat meg uncsibb mert ez nem fog valtozni es az emverek mar beletorodtek ebbe persze 1-2 nyilvan nem .(a beletorodes mast jelent minth szavazas szerint az emberek melyik motort hallanak inkabb)

én őszintén nem értem hogy az emberek hogy tudnak ennyire szűk látókörűek lenni, és a saját dolgukat globálissá nagyítják, semmiféle empátia/kompromisszum képességgel.
Az meg hogy kikiáltani magukat a felsőbbrendű TrueFannak, már csak szimplán primitív és idióta.

Enveblo
#12 Enveblo 2016. április 21. 15:52  
Agressor:
https://www.youtube.com/watch?v=6V6y1bz-D-I Egy kis szomorú nosztalgia. Előre leszögezem, nem punis kislányoknak szól, hanem a Keménymagnak!! Szerintem a legnépszerűbb pilóták (Kimi, Alonso, Vettel) pont azért lettek ilyen népszerűek, mert volt tekintélye annak, ha valaki egy ilyen üvöltő szörnyeteget meglovagol... (úgy, hogy az internet még nem volt ennyire elterjedt, pláne a közösségi média nem) A mostani Barbiemobile-oknál ez nem így megy... És lesz@rom, hogy az is pont olyan erős, ha éppen most húzták ki a konnektorból, meg ideálisan működik a sok milliárdos berendezés egy kisebb ország költségvetésének az árán...

true fan = kisebbség aki azt hiszi hogy felsőbbrendű

Tipikus ismertetőjele BUTTHURT

Andras_xy
#11 Andras_xy 2016. április 21. 12:12  

Mikor még élvezet volt hallgatni és nézni az F1-et. Nem volt még DRS... A kommentátor is egy külön élmény volt.. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=6ZMqOlnC3Gs&ebc=ANyPxKrQLZC2lrAFer4AYS1L7MTw5G-JMZx2gIzMJD0seGLUF236iCXegIxSIxgUFqgHeIcBkw80K5_jnyzLcG_2-Ghx47Tv8w

Ès volt ilyen is :)
https://www.youtube.com/watch?v=qB0TKxpN08c

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 12:15

F1890
#10 F1890 2016. április 21. 12:07  

sajat velemy . az a1gpnek volt a legerosebb hangja amin voltamezidaig de nekem az mar fajo volt hallgatni. v8nak nagyon bena hangja volt sztem a v10hez kepest nemertwm azt kik sirjak vissza xd.
attol h vmi hangosabb meg nem lesz feltetlenul szebb sztem. a vilag meg valtozik ,termeszetes h ugyanakkora teljesitmenyhez kevesebb zaj parosul.21. szazadi hang van akinek tetszik van akinek nem.ettol meg nem lesz jobb a futam es ha olyan futamok vannak mint 14 bahreinben mindenki leszarja mert nincs ido ezen agyalni annyira izgalmas. par havonta meg bedobni a temat meg uncsibb mert ez nem fog valtozni es az emverek mar beletorodtek ebbe persze 1-2 nyilvan nem .(a beletorodes mast jelent minth szavazas szerint az emberek melyik motort hallanak inkabb)

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. április 21. 12:04  

Unalmas már ez a rinyálás a motorhangon. Ha valaki a hangért nézte az F1-et, az nem nagyon fogta meg a sport lényegét. A hang kizárólag melléktermék, a mérnök kudarca, olyan energia, amelyet nem sikerült arra fordítani, hogy az autó gyorsabb legyen.

Persze a show része ez is, de a turbó motorok hangja ilyen. Nem azért ilyen mert szándékosan ilyen buta hangot csináltak neki, hanem azért, mert konstrukciós sajátossága ez. Az amit a szívóktól megszokott az ember azért olyan, mert a kipufogó és a szívó oldal is közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, itt meg a kipufogó oldalra bekerült egy alakos turbina (hangtompító) a szívóra meg egy hasonló kompresszor és egy rohadt nagy lamellás intercooler (hangtompító). Ez van, ez drámaian megváltoztatja a hangját a motoroknak, ez az ára annak, hogy ezek a motorok harmadával kevesebb benzinnel is beérik, mint a 15 éve is elavult szívók. Ezt az eredményt persze mindenki leszarja.

Tessék az egységsugarú szurkolók álma:

https://www.eberspaecher.com/fileadmin/data/corporatesite/presse/medienservice/bilder/abgastechnik/Active_Sound_Exhaust_System.jpg

Ha nekik a hang meghatározó, akkor ugye az sem gond, ha hangszóróból jön!? Működik, piacon van, alig 3 kiló az egész és rögtön lehet, akár V16@25 000 1/perc szívó hangja is a kocsinak. Ennyire egyszerű lenne megoldani...

Agressor
#8 Agressor 2016. április 21. 11:46  

https://www.youtube.com/watch?v=6V6y1bz-D-I

Egy kis szomorú nosztalgia. Előre leszögezem, nem punis kislányoknak szól, hanem a Keménymagnak!!
Szerintem a legnépszerűbb pilóták (Kimi, Alonso, Vettel) pont azért lettek ilyen népszerűek, mert volt tekintélye annak, ha valaki egy ilyen üvöltő szörnyeteget meglovagol... (úgy, hogy az internet még nem volt ennyire elterjedt, pláne a közösségi média nem) A mostani Barbiemobile-oknál ez nem így megy... És lesz@rom, hogy az is pont olyan erős, ha éppen most húzták ki a konnektorból, meg ideálisan működik a sok milliárdos berendezés egy kisebb ország költségvetésének az árán...

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 11:47

Quivver
#7 Quivver 2016. április 21. 11:29  

Majd a Hungaroringen kiderül. 2002-ben a V10-es motorok hangjától még szédültem is a célegyenesben végignézett futam után, 2012-ben a V8-asok után csak aznap estig csengett a fülem, és bár tintásan eltévedtem hazafelé menet a mogyoródi erdőkben, a szintén tintás finn szurkolók hasznos segítséget adtak nekem, hazainak ahhoz, hogy legalább a legközelebbi benzinkútig eljussak, ahol 690 Ft-ért jogomban állt vásárolni egy 1,5 literes mentes ásványvizet, ami a szomjhaláltól megmentett.

Az elmúlt évek silány F1-ében üdítő színfolt volt a Magyar Nagydíj, úgyhogy nagy lelkesedéssel várom az ideit, és már előre kiírattam a szabimat arra a hétvégére, hogy el tudjak menni.

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. április 21. 11:08  
successboy:
Nincs szó az erőről sehol sem..Csak a hang

Ja hát én messze leszarom milyen egy kocsi hangja, de ez már magánvélemény.

successboy
#5 successboy 2016. április 21. 11:05  
Zasalamel:
A mostani V6-s turbók már messze erősebbek mint a V8-s motorok, de azt se tartom kizártnak h már-már a V10-től sincsenek messze. Szal nem értem ezt a fajta felháborodást.

Nincs szó az erőről sehol sem..Csak a hang

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. április 21. 11:00  
successboy:
Max te szoktad meg.Ezt nem lehet megszokni ugyanis óriási az űr V8 és V6 között, a V10-ről már nem is beszélve. Szerintem csak a magad és néhány hasonló "igényű" társad nevében jeletsd ki ezt, ne úgy fogalmazz hogy SENKI.Ugyanis a "senkik" 75%-ot tesznik ki azokban a szavazásokban akik arra szavaztak hogy ez a V6 hang nem a Formula 1-be illő és nem tetszik nekik. Ha te csak az autósportban csak az izgalmakat keresed és a "körítés" számodra nem számít ,akkor nézhetnél bármi mást is e helyett.Nagyon mókás a 80-as évek Formula 1-es hasonlatod is. Üdv Egy károgó

A mostani V6-s turbók már messze erősebbek mint a V8-s motorok, de azt se tartom kizártnak h már-már a V10-től sincsenek messze. Szal nem értem ezt a fajta felháborodást.

successboy
#3 successboy 2016. április 21. 10:48  
dani969:
Most megint miért kell ’motorhangozni’? Láttunk 3 jó versenyt, senki nem törődik a hanggal, eltűntek a károgók is. Ez az új éra 3. éve, megszoktuk és nincs is vele semmi baj. A 80as évek turbói sem voltak sokkal hangosabbak, azt a szintet kell elérni és akkor mindenki boldog lehet.(én már így is az vagyok, mert van küzdelem, még ha nem is feltétlen az első helyért)

Max te szoktad meg.Ezt nem lehet megszokni ugyanis óriási az űr V8 és V6 között, a V10-ről már nem is beszélve.
Szerintem csak a magad és néhány hasonló "igényű" társad nevében jeletsd ki ezt, ne úgy fogalmazz hogy SENKI.Ugyanis a "senkik" 75%-ot tesznik ki azokban a szavazásokban akik arra szavaztak hogy ez a V6 hang nem a Formula 1-be illő és nem tetszik nekik.
Ha te csak az autósportban csak az izgalmakat keresed és a "körítés" számodra nem számít ,akkor nézhetnél bármi mást is e helyett.Nagyon mókás a 80-as évek Formula 1-es hasonlatod is.

Üdv
Egy károgó

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 10:50

Agressor
#2 Agressor 2016. április 21. 10:39  

Nem a fenét nem törődik... Attól, hogy az ember beletörődik, hogy lenyomják erőből a torkán a sz@rt, az attól még sz@r marad...
Egy F1-es autó, már közel nem nyújt akkora élményt élőben, mint évekkel ezelőtt.
És ez a jelenlegi pazarló, és környezetszennyező érában nem is fog változni.
Bármilyen jelentős változást vezetnének be a hangok oltárán, azzal a kígyó már nyíltan is beleharapna a saját farkába... Most csak, csendben, a sötétben...

dani969
#1 dani969 2016. április 21. 10:16  

Most megint miért kell ’motorhangozni’? Láttunk 3 jó versenyt, senki nem törődik a hanggal, eltűntek a károgók is. Ez az új éra 3. éve, megszoktuk és nincs is vele semmi baj. A 80as évek turbói sem voltak sokkal hangosabbak, azt a szintet kell elérni és akkor mindenki boldog lehet.(én már így is az vagyok, mert van küzdelem, még ha nem is feltétlen az első helyért)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"