De ki fogja ezt felügyelni?

írta: M4Sport
2016. március 18. 03:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jenson Button kétli, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képes lesz megfelelően felügyelni a csapatok és versenyzők közötti kommunikációt, s ezáltal betartatni az új rádiós szigort.

2016-tól az FIA 24 pontra korlátozza azon információk és üzenetek listáját, melyek a csapatrádiókon elhangozhatnak. Korlátozásuk azonban nem áll meg a rádiózásnál: jelezték, a trükközés elkerülése érdekében a boxfal tábláit is figyelni fogják, valamint azt is, hogy a résztvevők nem használnak-e majd kódokat, madárnyelvet bizonyos információk továbbítására.

Amennyiben bárkit „tetten érnek”, az vizsgálatra és büntetésre számíthat. Jenson Button azonban erősen kétli, hogy a szövetségnek van kapacitása arra, hogy mindenkin és mindenen rajta tartsa a szemét. „Ezt lehetetlenség felügyelni. Kizárt, hogy a versenyirányítás minden egyes rádióüzenetet minden egyes alkalommal hallgasson. Ez nagyon nehéz lesz, szóval nem tudom, hogy zajlik majd. Remélem, hogy a lehető legtöbbet hallani fognak, hogy a lehető legigazságosabb legyen” – fogalmazott 2009 bajnoka.

A mezőny legrutinosabb tagjaként Button egyébként úgy véli, a szigorítás elsősorban a tapasztaltabbak kezére játszik. „Egyértelműen a tapasztaltabb versenyzőknek segít. Végigfutsz az adatokon, és mindent megtanulsz, amit csak tudsz. Ha csak pár éve vagy itt, akár lusta is lehetsz. Én jól emlékszem még, amikor nem volt információnk arról, mi történik, szóval én már nagyon várom. Szerintem egyértelműen hozzátesz majd a versenyzéshez. Csak épp ellenőrizni lesz szinte lehetetlen.”

A mezőny másik veteránja, Kimi Räikkönen szintén úgy érzi, az új szabály felkavarhatja az állóvizet – ám ő egyelőre nem biztos benne, hogy pontosan milyen hatása is lesz. „Nyilván kevesebbet beszélünk majd a rádióban, kevesebb utasítás érkezik majd. De hogy nehezebb lesz-e ettől a dolgunk? Nem is tudom. Az biztos, hogy más lesz, de még senki sem mondhatja biztosra, hogyan hat majd ránk. Ha a verseny simán megy, akkor nagyjából minden olyan lesz, mint előtte. Ha viszont váratlan feladatok várnak rád, akkor bizony nehezebb lesz az életed” – tekintett előre 2007 bajnoka.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka