De mikor debütál az ultralágy gumi?

írta: M4Sport
2016. január 14. 11:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a 2016-os év negyedik nagydíjhétvégéjére is ismertette gumiválasztását a Pirelli. Egy ideig még várnunk kell az új ultralágy abroncs debütálására…

Idén a megszokottól eltérő időpontban, május első vasárnapján rendezik meg az Orosz Nagydíjat. A naptárnak harmadik éve részét képező szocsi versenypálya az elmúlt két alkalommal híressé vált rendkívül sima, a gumikkal kíméletes aszfaltjáról, így joggal várhattuk volna, hogy a Pirelli beveti rajta a 2016-ban bemutatott lila jelölésű ultralágy gumiját – hiába.

Az olasz gyártó tudniillik jelezte, hogy a szuperlágy (piros jelölés), a lágy (sárga jelölés) és a közepes (fehér jelölés) keverékű abroncsokat bocsátja a csapatok rendelkezésére a negyedik 2016-os versenyen. Vagyis azt a három keveréket, amelyből az első három futamon is válogathatnak. Hiába tervezték tehát kimondottan a rendkívüli, utcai pályákra az új ultralágy gumit, azt májusig mindenképpen csak teszteken láthatjuk majd az autókon.

Az új szabályok értelmében a csapatoknak az Európán kívüli versenyek esetében 14 héttel a nagydíjhétvége kezdete előtt kell jelezniük, a Pirelli által előzetesen kiválasztott három típusból hány garnitúrát igényelnek az adott hétvégére. Az európai futam esetében a határidő a futam előtti 8. hét. (Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy már hat verseny gumiválasztásáról határozni kell, még mielőtt a 2016-os világbajnokság elrajtolna…)

A Pirelli az Orosz Nagydíjra a kötelezően használandó abroncsokat is kijelölte: a csapatoknak a versenyen egy szett közepes és lágy gumival mindenképpen rendelkezniük kell, melyek közül ráadásul egyet fel is kell rakniuk autóikra. Az időmérő edzésen mindeközben egy szett szuperlágy gumi használata kötelező a Q3-ban.

A Pirelli gumiválasztása az első négy 2016-os nagydíjra:

Ausztrál Nagydíj: szuperlágy (piros jelölés), lágy (sárga jelölés), közepes (fehér jelölés)

Bahreini Nagydíj: szuperlágy (piros jelölés), lágy (sárga jelölés), közepes (fehér jelölés)

Kínai Nagydíj: szuperlágy (piros jelölés), lágy (sárga jelölés), közepes (fehér jelölés)

Orosz Nagydíj: szuperlágy (piros jelölés), lágy (sárga jelölés), közepes (fehér jelölés)

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. január 15. 20:56  

Nem tudom milyen színvakok csinálták ezt a szavazást, de azt hiszem halvány fogalmuk nincs mi a lila. Nem ismerik a rózsaszín és a lila spektrumát, avagy halvány lila gőzünk nincs róla! Na hoppá most nagyon betaláltam!:D

Bár már nem idegesítem magam. Az emberek nagyon túlnyomó többsége a türkizzel sincs tisztában, pedig totál külön alapszín, de mindenki csak nyökög amikor meglátja, és zöldeskék vagy kékeszöldezik. Én nem tudom mi alapján alakult ki ez így a világban de idiotizmus level 10000

Toti
#2 Toti 2016. január 15. 08:12  
Thibczy:
Szocsiban bevethették volna. Na mindegy, majd jön Monacóban, aztán talán nagyon máshol úgyse fogják használni, kivéve ha kiderül, hogy megint túl kemények a gumik.

Hungaroring, Szingapúr, Abu-Dzabi, talán még Baku, Mexikó és Montreal. Monaco biztos, de teszt nélkül szerintem nem akarták kijelölni.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. január 14. 20:50  

Szocsiban bevethették volna. Na mindegy, majd jön Monacóban, aztán talán nagyon máshol úgyse fogják használni, kivéve ha kiderül, hogy megint túl kemények a gumik.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája