Defektek a szabadedzésen – itt a magyarázat!

írta: M4Sport
2016. április 15. 12:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Furcsa incidensekkel vette kezdetét a Kínai Nagydíj: Felipe Massa és Kevin Magnussen is defektet kapott az első szabadedzésen. Az abroncsok átvizsgálását követően a Pirelli jelezte, nem a gumik meghibásodása okozta a bajt – ezt az érintett csapatok is megerősítették.

Massa először az ötös kanyar után veszítette el uralmát versenygép felett, ami kigyorsításkor váratlanul keresztbeállt, majd végigcsúszott a kavicságyon, miután bal hátsó gumija levált a felniről. A tapasztalt brazil versenyző körülbelül fél órát töltött a garázsban, mielőtt visszatért a pályára, túl sok időt viszont második nekifutásra sem töltött ott, hiszen bal hátsó abroncsa ugyanúgy levált a felniről, mint az első kicsúszást megelőzően.

Az esetet természetesen a Williams és a Pirelli is azonnal vizsgálni kezdte: közösségi oldalukon előbb az olaszok jelezték, nem találták nyomát egyszerű defektnek, a második szabadedzés – ami már zökkenőmentesen zajlott a csapat számára – után pedig a britek is beszámoltak a vizsgálat eredményéről. Mint kiderült, a gumik meghibásodását egy beállítási hiba okozta: a Williams dolgozói arra viszonylag hamar rájöttek, hogy a kerékabronccsal volt baj, a részletesebb elemzés pedig kimutatta, hogy a felni eltört, mert hozzádörzsölődött a fékhűtőnyíláshoz.

„A felni az autó hátuljának – egészen pontosan fékhűtőnyílásának – a beállítása miatt sérült” – mondta a csapat technikai igazgatója, Pat Symonds, amikor a Motorsport a hiba okáról érdeklődött. „Nehéz volt kideríteni, egészen pontosan mi történt, de rájöttünk és ki is javítottuk a hibát. Amikor rájöttünk, mi volt a gond, onnantól kezdve igazából már nagyon egyszerű volt a feladat. A fékhűtő lényegében ugyanolyan volt, mint Bahreinben, néhány apró módosítással” – magyarázta.

Massa szerint most az a legfontosabb, hogy a csapat megoldotta a problémákat, a folytatásban tehát már csak és kizárólag a hétvégére való felkészüléssel kell foglalkozniuk. „Ha nem tudod, mi okozta a problémát, akkor mindez vezetés közben is hatással van rád, mert nem tudod, mikor robban fel a gumid. Akkor azonban, amikor a csapat ismeri az okokat, a probléma nem komoly. Bízom a srácokban, és olyan keményen fogom nyomi a gázt, amilyen keményen csak tudom. Az abronccsal volt problémánk, de az edzés előtt változtattunk és orvosoltuk a hibát” – nyilatkozta.

Felipe MassaA Renault-nál a felfüggesztés hibásodott meg

Nem sokkal Massa második defektje után újabb bizarr jelenet borzolta a kedélyeket. A Renault dán versenyzője, Kevin Magnussen riválisához hasonlóan levált felnivel igyekezett vissza a garázsba. Noha a harmadik meghibásodást látva egyre többen aggódni kezdték a gumik miatt, a Renault már a csapatrádión jelezte, a felfüggesztés meghibásodása állhat az incidens hátterében, a McLaren-Honda egyik mérnöke pedig arról tájékoztatta Jenson Buttont, tudomása szerint nincs gond a gumikkal.

Amint Magnussen visszatért a garázsba, ismét kezdetét vette a vizsgálódás, a Pirelli pedig újabb közleménnyel állt elő közösségi oldalán, melyben kiemelte, az átfogó vizsgálatok elvégzését követően nem talált arra utaló jelet, hogy a Renault versenyzője a gumiabroncs meghibásodása miatt kapott defektet. Később a csapatfőnök, Frédéric Vasserur is megerősítette, hogy nem a gumi, hanem – ahogyan azt már az első pillanatban sejtették – a felfüggesztés meghibásodása okozta a bajt.

A történtekről a második szabadedzés után Magnussen is beszámolt (ő nem vett részt ezen a gyakorláson, a Renault ugyanis a hiba okát kereste és annak orvoslásán dolgozott). „A felfüggesztés romlott el” – mondta. „Az abroncs csak ezután kapott defektet. Az autó leült, a gumi hozzáért a padlólemezhez és szétrobbant. 300 kilométer/órával mentem, majd 310-zel, és akkor, bumm! Elkezdődött a tánc. Nem volt előjele a történteknek. Könnyebb kezelni ezt a helyzetet az egyenesben, mint a kanyarban. Szóval, csak lelassítottam, majd megállítottam az autót” – mesélte.

Kevin Magnussen

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája