Dennis: A Mercedes után a McLaren lesz a következő világbajnok!

írta: M4Sport
2016. május 23. 11:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

A McLaren lesz az a csapat, amely megtöri majd a Mercedes egyeduralmát – jelentette ki a wokingiak vezetője, Ron Dennis. Már csak egy átfogó motorfejlesztés hiányzik céljuk megvalósításához?

Hiába szenvedték végig a 2015-ös évet, hiába élik meg már azt is nagy eredményként, ha idén bejutnak az időmérő utolsó felvonásában, a McLaren-Honda céljai továbbra sem változtak: világbajnokok akarnak lenni. Ron Dennis, a cég ügyvezető igazgatója szerint pedig erre hamarosan jobb esélyük lesz, mint a Mercedest idén is hiába üldöző Ferrarinak, valamint a Renault fejlődésével egyre jobb formába kerülő Red Bullnak!

„Őszintén hiszem, hogy a Mercedes utáni első világbajnok a McLaren lesz. Hamarabb érjük el ezt a célt, mint a többiek. Igencsak nagy kihívás, de mélyen hiszek az embereink technikai hozzáértésében és a Hondában” – nyilatkozta a BBC-nek Dennis.

Tény, a McLaren a múlt évi szenvedés után nagy előrelépést tett 2016-ban. Már Bahreinben megszerezték első idei pontjukat, Oroszországban jött az első kettős pontszerzésük, Spanyolországban pedig Fernando Alonso révén 2014 óta először jutottak be az időmérő edzés Q3-as szakaszába.

Dennis úgy véli, a 2017-es szabályváltozások további lökést adnak majd nekik. (Ne feledjük, az új aerodinamikai regulákat a McLaren koncepciója alapján alkották meg, így Woking némi előnyben lehet riválisaival szemben ezen a téren.) „A 2017-es szabályok összerázzák a mezőnyt, a Hondának pedig lesz elég ideje a fölzárkózásra, ezért úgy vélem, jók lesznek az esélyeink. Szerintem futamokat nyerhetünk majd. Nem szeretnék bajnoki címet jósolni. A Mercedest megfosztani a trónjától nagy kihívás lesz mindenki számára, nekem azonban minden okom megvan rá, hogy higgyem, nekünk előbb sikerülhet, mint bárki másnak.”

Dennis kiemelte, ehhez rendelkezésükre áll „a még mindig legjobb” Fernando Alonso is. „Frusztráló, hogy nem tudjuk neki biztosítani a legjobb autó-motor kombinációt. De tetszik, hogy mennyire éretten kezeli ezt, és tudja, milyen lehetőségek rejlenek a csapatban. Nagyon dicséri mostanság az autót, de ez azért is van, mert valóban jó.”

Hogy mennyire, arról maga a spanyol beszélt Barcelonában: elmondása szerint a McLaren karosszériája jelenleg a Mercedes és a Red Bull mögött a mezőny harmadik legjobbja. Ezen véleményét pedig a katalán pálya harmadik, a motorerőt háttérbe szorító szektorában mért részidőkre alapozza: ott valóban a harmadik leggyorsabb volt a McLaren autója a két riválisé mögött. „A harmadik szektor remek viszonyítási alapot jelent. Sok ellenfelünk előtt voltunk, ami egyeseket talán meglep, minket viszont nem. Jó a Williams, a Force India és a Ferrari előtt állni. Meglátjuk, hogy a következő versenyeken tovább javítunk-e a hatékonyságunkon és a mechanikai tapadásunkon” – nyilatkozta a kétszeres bajnok.

Fernando Alonso, Ron Dennis

A Honda áttörésére 2017-ig várni kell

Ahhoz, hogy a McLaren eredménye tekintetében is nagyobb előrelépést érjen el, ugyanakkor még mindig szükség lenne egy, a mostaninál jobb motorra. A Honda lázasan dolgozik ezen, s a hírek szerint a Belga vagy Olasz Nagydíjra fel is fogja használni a szezon közben rendelkezésére álló mind a 14 módosító pontját. Az idei első fejlesztési lépcsőfokot Kanada jelenti majd: ott főként az ERS hatékonyságának növelését célozzák a fejlesztéseik. „Akkor majd több elektromos energiát tudunk nyerni a hajtóegységhez” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak a csapat egyik mérnöke. Később a maradék pontokból érkeznek majd a belső égésű motor és a turbó fejlesztései is.

Haszegava Juszuke sportigazgató mindeközben arról beszélt, hogy jelenleg épp a módosítópont-rendszer a legfőbb akadálya felzárkózásuknak. Elmondta, nagyjából 40 pontra lenne szükségük ahhoz, hogy utolérjék idén a Ferrarit – viszont csak 32 áll rendelkezésükre egész évre. Jövőre viszont eltörlik a rendszert, így szabadon fejleszthetnek.

A szakember nem titkolta, főként az égési folyamatok terén kellene javulniuk: miközben Monacótól a Mercedes és a Ferrari után várhatóan már a Renault is alkalmazni fogja az úgynevezett előkamrás gyújtási technikát, a japánok a hírek szerint legkorábban csak 2017-ben állhatnak át a teljesítmény és a fogyasztás szempontjából is hatékonyabb módszerre.

És jövőre további – jelenleg még sok módosító pontot igénylő – változtatások is várhatóak a gyártónál. A hírek szerint a japánok végleg szakítanak egyedi motorkoncepciójukkal, s kiveszik a motor V-hengerei közül a turbófeltöltőt és MGU-H-t, hogy növelni tudják azok méretét, teljesítményét és hatékonyságát.

Lehet, hogy Fernando Alonso hiába hangoztatta az elmúlt másfél évben, ahhoz, hogy legyőzzék a Mercedest, valami mással kell próbálkozniuk, s most mégis a rivális lemásolásában találják meg a megoldást? „Természetesen a legegyszerűbb átvenni a Mercedes kialakítását és csomagolását” – ismerte el Haszegava is, de hozzátette: „Viszont ha így teszünk, akkor megelőzni nem tudjuk őket. Ezért más megoldásokat is vizsgálunk. Tudom, hogy sok előnye van az ő módszerüknek, és lemásolni lenne a legkönnyebb őket. De természetesen nem akarjuk ezt tenni.”

Oszd meg!

26 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#26 fagyi 2016. május 24. 00:06  

Ki ne vonuljon a Honda addig xD

Pont azt neztem, h Grosjeannak 2* annyi pontja van mint s 2 mekis vbnek egyutt, tudom hulyeseg ilyenbol kiindulni, de milyen mar xD

Utoljára módosítva: 2016. május 24. 00:13

Go.Michael
#25 Go.Michael 2016. május 23. 22:31  

Meki és a soha el nem fogyó önbizalom víz. :D Nálam már a nevetséges kategóriába értek. Amit Alonso is leművel, nem tudom ő vagy a honda vezetés a nevetségesebb. Ez hogy "majd jövőre" lejárt lemez, senki se tudja biztosra jövőre mi lesz... Dennist komolyabb embernek gondoltam, mint ebbe a kabaréba ő is kivegye a részét. Lehet nagyot fognak fejlődni, de mellette még 3-4 csapat szintén nagyot fog fejlődni... Meki 2003-05-07-08-ban volt igazán versenyképes...

f1m12
#24 f1m12 2016. május 23. 21:07  
cucli:
Fej fej mellett azért nem mondanám...Míg a Ferka épít motor és autót is a Meki csak a utóbbiért felelős. A ferka épített egy fos autót és egy jó motort, amiben semmi meglepő nincs, mert autót építeni sosem tudtak. Mondja már nekem meg valaki, mikor volt a Ferka domináns aeró szinten? A Meki legalább megmutatta többször is, h. tud nagyon jó autót is építeni, nem is egyszer.

viszont abból a Meki rohadtul nemél meg most, h mi volt régen....***hatják a régi jó aerójukat. itt most az a cél, h vb-k lesznek. ezt hangoztatta a Meki is, a Ferrari is folyton a Mercit akarja elkapni. egyiknek sincs esélye

grabowsky78
#23 grabowsky78 2016. május 23. 19:06  
GreenHonda:
Nézd, ez egy más kérdés! Nem azt vitattam, Ron Dennis nyilatkozatai mennyire tükrözik a valóságot, csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy a McLarennek 5 futamon volt 2 technikai problémája, mely nem jelzi a csapat gyengeségét, mert ebben van aki sokkal rosszabbul áll tőlük (és azok nagy nevek). Ilyen szempontból nincsenek elmaradva, így nem e téma kapcsán kell őket bírálatnak érnie.

Valóban csak 2x álltak meg 5 versenyen ami jó aránynak is mondható lenne, de azt nem tudjuk sajnos, hogy mennyire játszanak a teljesítménnyel a megbízhatóság javára, mert ugyan sokkal jobbak, mint tavaly még mindig nagyon lassúak főleg ahhoz képest ahol lenniük kellene, vagy szeretnének lenni! Azért nem gondolom, hogy olyan jók lehetnének csak valami hátráltatja őket, mert egyik edzésen/teszten sem csináltak kiugró eredményeket, nagyjából ezt a szintet hozzák mindig amit a versenyeken is látunk 10. hely környéke! Bár ha igaz amit állítanak, hogy a lassú kanyarokban jók az most ki fog derülni hétvégén!

GreenHonda
#22 GreenHonda 2016. május 23. 18:51  
HannaLill:
Kezdte Jaszuhisa a hurrá optimizmust ez idővel átragadt Bulliére és most jön vele Denis a kis komisz is egyedül az új Honda főnök maradt a földön eddig.

Az ilyet megtalálhatjuk a Ferrarinál is Sergio Marchionne személyében

GreenHonda
#21 GreenHonda 2016. május 23. 18:48  
grabowsky78:
Én nem szidom és több negatívumot sem mondok! De az, hogy megállt más gyártók motorja annak most szerintem semmi köze ehhez a hírhez itt most a Mchondáról van szó! Szerinem a Mclaren nevetség tárgyává teszi saját magát ezekkel a hülyébbnél hülyébb nyilatkozatokkal amiknek semmi alapjuk nincs! Az élmezőny tempójától kb 1-2évnyi fejlesztésre vannak jelen pillanatban, erre Ron benyögi, hogy már most gyorsabbak, mint a Ferrari, mert 5 verseny alatt volt egy szektor amiben gyorsabbak voltak teszem hozzá ott sem ők voltak a leggyorsabbak! Szerinted ez normális? Szerinted ez így rendben van?

Nézd, ez egy más kérdés! Nem azt vitattam, Ron Dennis nyilatkozatai mennyire tükrözik a valóságot, csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy a McLarennek 5 futamon volt 2 technikai problémája, mely nem jelzi a csapat gyengeségét, mert ebben van aki sokkal rosszabbul áll tőlük (és azok nagy nevek). Ilyen szempontból nincsenek elmaradva, így nem e téma kapcsán kell őket bírálatnak érnie.

grabowsky78
#20 grabowsky78 2016. május 23. 18:11  
GreenHonda:
Én nem azt mondtam hogy bajnok lesz egészen biztosan, de nem kell több negatívumot mondani mint ami tényleg jelen van, csak azért mert most szarul megy nekik és divat szidni őket. Milyen szemellenző, mondtam valami olyat hogy gyorsabbak, vagy hatékonyabbak eddig, mint a riválisok?

Én nem szidom és több negatívumot sem mondok! De az, hogy megállt más gyártók motorja annak most szerintem semmi köze ehhez a hírhez itt most a Mchondáról van szó! Szerinem a Mclaren nevetség tárgyává teszi saját magát ezekkel a hülyébbnél hülyébb nyilatkozatokkal amiknek semmi alapjuk nincs! Az élmezőny tempójától kb 1-2évnyi fejlesztésre vannak jelen pillanatban, erre Ron benyögi, hogy már most gyorsabbak, mint a Ferrari, mert 5 verseny alatt volt egy szektor amiben gyorsabbak voltak teszem hozzá ott sem ők voltak a leggyorsabbak! Szerinted ez normális? Szerinted ez így rendben van?

cucli
#19 cucli 2016. május 23. 17:02  
f1m12:
ebben fej-fej mellett haladnak a Ferrarival. ígérgetnek, h mi lesz jövőre, meg ha ez v az....... pofabe kell, dolgozni, és nem fantáziálni, mi lesz ha.....ráadásul évek múlva. vicc az egész.

Fej fej mellett azért nem mondanám...Míg a Ferka épít motor és autót is a Meki csak a utóbbiért felelős. A ferka épített egy fos autót és egy jó motort, amiben semmi meglepő nincs, mert autót építeni sosem tudtak. Mondja már nekem meg valaki, mikor volt a Ferka domináns aeró szinten? A Meki legalább megmutatta többször is, h. tud nagyon jó autót is építeni, nem is egyszer.

HannaLill
#18 HannaLill 2016. május 23. 16:32  

Kezdte Jaszuhisa a hurrá optimizmust ez idővel átragadt Bulliére és most jön vele Denis a kis komisz is egyedül az új Honda főnök maradt a földön eddig.

albutr
#17 albutr 2016. május 23. 16:22  

:-) NEKI HA ÍGY LESZ.

Tadeus
#16 Tadeus 2016. május 23. 15:41  

A drága igazgató úr csak azt feledi el, hogy a többi csapat is fejleszt illetve a béka segge alól lényegesen nagyobb léptékben lehet fejlődni, ami viszont magasabb szinteket elérve egyre csak lassulni fog...

dani969
#15 dani969 2016. május 23. 15:31  

Megvan az első Q3-as szereplés és már máris bajnokok akarnak lenni.. atyaég..
Dennis gyógyszerét szedegesse össze valaki mert megtébolyult az öreg! 2 mp-t igencsak nehéz lesz ledolgozni, főleg hogy a Mercedes sem karba tett kézzel vár hogy ’Na gyere, kapj el ha tudsz’...

trialboj
#14 trialboj 2016. május 23. 14:49  

Túl hosszú cikk egy ekkora baromsághoz. Szerintem valami fogadás lehet a háttérben, ki hazudja a legnagyobbat idén. Ezt tavaly is a meki nyerte, és idén is elviheti a díjat, ha nem képes belátni hogy csendben dolgozva hamarabb jön a siker.

f1m12
#13 f1m12 2016. május 23. 14:24  

ebben fej-fej mellett haladnak a Ferrarival. ígérgetnek, h mi lesz jövőre, meg ha ez v az.......
pofabe kell, dolgozni, és nem fantáziálni, mi lesz ha.....ráadásul évek múlva. vicc az egész.

GreenHonda
#12 GreenHonda 2016. május 23. 13:33  
HannaLill:
Megszólalt a gödörből a luk. Jobban jártál volna ha hallgattál volna. Mások is látják hogy a Honda állandóan megkotlik még a többi csak néha. Baxi!!!

Akkor te nem tudom mit nézel, mert ezek szerint nem az F1et:D

az meg sztem hogy kinek kellene hallgatnia és ki a gödörből a lyuk.. hát elég sok bizonyítéka van h ezt magadnak kellene címezned, de majd szólj ha olyat írtam ami nem fedi a valóságot, mert nem fogsz tudni

GreenHonda
#11 GreenHonda 2016. május 23. 13:30  
grabowsky78:
Tőlem bebújhatsz a hondás szemellenződ mögé, de hogy ebből az újjá alakult Mc-Hondából nem lesz bajnok ezt bármibe le merem fogadni!!

Én nem azt mondtam hogy bajnok lesz egészen biztosan, de nem kell több negatívumot mondani mint ami tényleg jelen van, csak azért mert most szarul megy nekik és divat szidni őket.

Milyen szemellenző, mondtam valami olyat hogy gyorsabbak, vagy hatékonyabbak eddig, mint a riválisok?

cucli
#10 cucli 2016. május 23. 13:25  

Egyetértek GeenHondával! Összefosta már magát nem is egyszer mind a Ferka, mind a Meki...nem tudom miről beszéltek. Inkább az a gáz, h. azok egy más teljesítmény szint mellett fosták össze magukat....míg a Honda azért elég gyenge...még....
Dennis optumizmusát értem, ez kell most a Fernandonak...
Azt is értem, h. a Ferkával nem számol...de h. a mérgezőital-gyárosokkal miért nem, azt nem értem.

Benhower
#9 Benhower 2016. május 23. 13:10  
Hombre B:
Bár a cikk végén Haszegava arról beszél, hogy más megoldást is megnéznek, de számomra úgy tűnik, hogy a Mercedes útjára fognak ők is lépni, amelyben a másik három gyártónak minimum 1 éves előnyben van, illetve a token rendszer eltörlése minden gyártónak jól fog jönni. Ha most fogadnom kellene, akkor én az RB-t tartanám a legnagyobb esélyesnek, hogy jövőre harcba lehet a VB címért a Mercedes-sel.

Ez mind kizárólag a renaulton fog múlni, mert az tisztán látszik ebben az érában is hogy kaszniban kb egy szinten vannak a mercival (bár szerintem ez kompromisszumok miatt van), szóval ha végre egy a merciétől csak kicsit gyengébb motort kapnának szerintem megvernék őket.

HannaLill
#8 HannaLill 2016. május 23. 12:35  
GreenHonda:
Miért a Mercedes vagy a Ferrari nem kotlik meg? Ne menjünk már át megint HannaLill-be

Megszólalt a gödörből a luk.
Jobban jártál volna ha hallgattál volna.
Mások is látják hogy a Honda állandóan megkotlik még a többi csak néha.
Baxi!!!

Utoljára módosítva: 2016. május 23. 12:37

can-tah
#7 can-tah 2016. május 23. 12:34  

Melyik sportágban?

grabowsky78
#6 grabowsky78 2016. május 23. 12:09  
GreenHonda:
Miért a Mercedes vagy a Ferrari nem kotlik meg? Ne menjünk már át megint HannaLill-be

Tőlem bebújhatsz a hondás szemellenződ mögé, de hogy ebből az újjá alakult Mc-Hondából nem lesz bajnok ezt bármibe le merem fogadni!!

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. május 23. 12:02  

Gyári csapat és történelmi múlt figyelembe véve én idén a mekit valahol a Willi szintjén vártam, ehelyett még mindig az utolsó pontért harcolnak, nem nagyon értem honnan van ez az optimizmus.
Ha jövőre is ugyanitt lesznek sztem Alonso és Button búcsút int nekik.

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. május 23. 11:53  
grabowsky78:
Vicces ez a Ron, minden realitást nélkülöző nyilatkozataival! :) Ok felzárkóztak a középmezőnybe, de innen még van közel 2mp-es lemaradásuk a Mercedesig és azért még mindig meg-meg kotlik ez a Honda motor!

Miért a Mercedes vagy a Ferrari nem kotlik meg? Ne menjünk már át megint HannaLill-be

kulcsarb
#3 kulcsarb 2016. május 23. 11:49  

<OFF>
http://www.corrieredellosport.it/news/formula-1/2016/05/20-11677851/clamoroso_in_f1_hamilton_rischia_il_licenziamento_/
</OFF>

grabowsky78
#2 grabowsky78 2016. május 23. 11:44  

Vicces ez a Ron, minden realitást nélkülöző nyilatkozataival! :) Ok felzárkóztak a középmezőnybe, de innen még van közel 2mp-es lemaradásuk a Mercedesig és azért még mindig meg-meg kotlik ez a Honda motor!

Hombre B
#1 Hombre B 2016. május 23. 11:41  

Bár a cikk végén Haszegava arról beszél, hogy más megoldást is megnéznek, de számomra úgy tűnik, hogy a Mercedes útjára fognak ők is lépni, amelyben a másik három gyártónak minimum 1 éves előnyben van, illetve a token rendszer eltörlése minden gyártónak jól fog jönni.

Ha most fogadnom kellene, akkor én az RB-t tartanám a legnagyobb esélyesnek, hogy jövőre harcba lehet a VB címért a Mercedes-sel.

HairHungary