Dilemmában a Mercedes: Marad-e ép gumija Hamiltonnak a rajtra?

írta: M4Sport
2016. június 18. 20:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nemcsak a rossz rajthellyel fizetheti meg az árát Lewis Hamilton az időmérő edzésen elkövetett hibáinak – gumifronton is nehéz helyzetbe került.

A brit versenyző a Q3-ban falnak csapta Mercedesét, így csak a 10. rajthely lett az övé. Mivel bejutott a top tízbe, Lewis Hamiltonra is érvényes a szabály, miszerint a Q2-es leggyorsabb köre során használt garnitúrával kell elrajtolnia vasárnap. Csakhogy azt a szuperlágy abroncsot elfékezte a címvédő, ezért a Mercedes az FIA-hoz fordult, s engedélyt kért tőle arra, hogy a kockásra fékezett első abroncsokat egy másik garnitúra első abroncsaival helyettesítse, elkerülendő a gumihiba kockázatát.

Arról egyelőre nincs hír, a szövetség, engedélyezi-e a rendhagyó cserét, viszont Hamilton nincs könnyű helyzetben. „Minden abroncsomat elfékeztem, az összes első gumit. Őszintén szólva fogalmam sincs, mit tesznek. Meg kell kérdezni a csapatot. Biztos vagyok benne, hogy valahogy megoldjuk” – nyilatkozta a versenyző.

Amennyiben az FIA engedélyt ad a cserére, vagy a szintén elfékezett harmadik, vagy az ütközés idején használt, s emiatt ugyancsak megsérült negyedik garnitúrájából használhat fel gumit. Adam Cooper szerint a Q1-ben használt abroncsa viszonylag jó állapotban lehet, valamint a negyedik garnitúra bal oldali első kerekét is felhasználhatják.

Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója eközben bírálta Hamiltont. „Egyvalamit nem értek: kétszer elfékezte magát. Mindig, amikor fontos lett volna, saját magának nehezítette meg az életét, ami sajnos oda vezetett, hogy végül a falnak ment. El kell gondolkodnia ezen, mert fatális következményei voltak. Ha mindkét Mercedes az első sorban lenne, sokkal egyszerűbb lenne a versenyünk” – nyilatkozta az osztrák.

A fölvetésre, nem gondolja-e, hogy Hamilton figyelmét az őt az időmérőre is elkísérő magyar modell, Palvin Barbara vonta el, hozzátette: „Én nem mennék ennyire messzire. Ő egy kedves fiatal hölgy, de nem vonnám le ezt a következtetést. Lewis elkövette a hibát, akár itt volt a hölgy, akár nem.”

Hamilton az időmérő után még úgy nyilatkozott, esélyt sem lát a vasárnapi győzelemre. Valamivel később már ennek ellenkezőjéről beszélt. „Láttam a GP2-es versenyt, ami megmutatta, nagyon sok minden történhet ezen a pályán. Nem jósolgathatok, még el sem gondolkodtam rajta. Csak annyit tehetek, hogy előre tekintek, nincs értelme foglalkozni a múlttal. Az autóm jó, az esélyem megvan, és ha ki tudjuk használni mások hibáját, sok pontot gyűjthetünk. Nem lehetetlenség nyerni a helyzetemből” – nyilatkozta a címvédő.

Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bogyi007
#18 Bogyi007 2016. június 19. 16:33  

Perez hülye kicsit, övé a harmadik hely, minek izmozni - mondjuk hátha benéz valamit s akkor Kimi tényleges harmadik lenne...

Toti
#17 Toti 2016. június 19. 12:51  
p4x-639:
semmi mert a q2-essel rajtól. De ha mondjuk a q2-es gyors köre után kap defektet akkor a defektes gumit kicserélhették volna a meglévő garnitúrákból felhasználva egyet. (kicsit tovább gondolva érdekesebb kérdés, hogy mondjuk taktikázik valaki és egy keményebb keverékkel jut be a q3-ba de olyanja már nincs több, akkor felraknak mondjuk 3 közepes mellé egy lágyat vagy kap egy vadi új setből a Pirellitől?) Kíváncsi vagyok, hogy volt-e már ilyen kérésre példa és akkor mit léptek, de Hamiltontól függetlenül az a véleményem, hogy ha saját hibából rossz a gumi akkor tessék kijönni hamarabb vagy bokszból rajtolni.

A Q2-ben is elfékezte magát.

p4x-639
#16 p4x-639 2016. június 19. 09:39  
trialboj:
Amúgy az év versenye lett volna ha Rózi is elbaltáz valamit, és 9-10 helyről jön a két merci... Úgy versenyeztek volna egymással hogy közben a mezőnyt is előzgetik :D azért azt mindenki tudta volna élvezni :( Mellesleg akkor mi történik, ha odaveri az autót a q3ban és kilukasztja a gumit?!

semmi mert a q2-essel rajtól. De ha mondjuk a q2-es gyors köre után kap defektet akkor a defektes gumit kicserélhették volna a meglévő garnitúrákból felhasználva egyet. (kicsit tovább gondolva érdekesebb kérdés, hogy mondjuk taktikázik valaki és egy keményebb keverékkel jut be a q3-ba de olyanja már nincs több, akkor felraknak mondjuk 3 közepes mellé egy lágyat vagy kap egy vadi új setből a Pirellitől?)

Kíváncsi vagyok, hogy volt-e már ilyen kérésre példa és akkor mit léptek, de Hamiltontól függetlenül az a véleményem, hogy ha saját hibából rossz a gumi akkor tessék kijönni hamarabb vagy bokszból rajtolni.

Toti
#15 Toti 2016. június 19. 09:19  
Mendez:
Nos.....ha elfékezte,akkor ki lehet ballagni az első körben cserélni.Nem tiltja a szabályzat.....

Vagy a bokszutcából rajtolni.

Mendez
#14 Mendez 2016. június 19. 08:52  

Nos.....ha elfékezte,akkor ki lehet ballagni az első körben cserélni.Nem tiltja a szabályzat.....

plman
#13 plman 2016. június 19. 08:31  

Na hát az még a világ vicce lenne ha a merci kikönyörögne egy vadiúj szettett Hamiltonnak.
Elfékezete? Cserélje le az első körben. Nincs mire mert az összes szettjét kinyírta? így járt.

Raikkönen
#12 Raikkönen 2016. június 19. 08:22  

És kit érdekel hogy elfékezte?menjen be az első körben és cseréljen, ahogy gondolom mindenki más csinálná.

Konszpiresiszeoriz
#11 Konszpiresiszeoriz 2016. június 19. 08:13  

Egyszerűen nem is értem honnan jött ez az ötlet?
Elindul a kockás gumival és az első körben lecseréli!!
Jaaaa hogy a mezőny végére kerül?

VERSENYEZZEN!

viktor1994
#10 viktor1994 2016. június 19. 07:43  
trialboj:
Amúgy az év versenye lett volna ha Rózi is elbaltáz valamit, és 9-10 helyről jön a két merci... Úgy versenyeztek volna egymással hogy közben a mezőnyt is előzgetik :D azért azt mindenki tudta volna élvezni :( Mellesleg akkor mi történik, ha odaveri az autót a q3ban és kilukasztja a gumit?!

Nem számít, mert már azzal a gumival rajtolnak, amivel a Q2-es legjobb idejüket futották. Ha meg nem jut tovább akkor szabadon választ. Mondjuk előfordulhatna, hogy a levezető körön defektet kap a gyors kör után.

trialboj
#9 trialboj 2016. június 19. 07:37  

Amúgy az év versenye lett volna ha Rózi is elbaltáz valamit, és 9-10 helyről jön a két merci... Úgy versenyeztek volna egymással hogy közben a mezőnyt is előzgetik :D azért azt mindenki tudta volna élvezni :(

Mellesleg akkor mi történik, ha odaveri az autót a q3ban és kilukasztja a gumit?!

sába
#8 sába 2016. június 18. 23:36  

A felvetést sem értem. Ezeknek elment az eszük?

Masters_Of_Hardcore
#7 Masters_Of_Hardcore 2016. június 18. 23:09  
AnTomySm7:
Ennyi. De mivel Börni papa kedvence, majd odaszól, hogy Hamika a sorozatos hibái ellenére is kapjon új gumit, mert rá másképp vonatkoznak a szabályok. Nem is értem a felvetést, hogy egyáltalán az eszükbe jut... Rájuk más szabályok érvényesek vagy mi?

Mondjuk ez tényleg érdekes. Kussban maradhatnának, hiszen ő fékezte el mindet... Mindegy, úgyis kiesik a felvezető körén.. vagy valami tuti lesz. :D Kell Rosbergnek az előny, mert uncsi lenne a VB...

AnTomySm7
#6 AnTomySm7 2016. június 18. 23:00  
F1890:
elfékezte a gumit? akkor menjen be a futam első körében és cserélje le. nem kell elfékezni ennyi

Ennyi. De mivel Börni papa kedvence, majd odaszól, hogy Hamika a sorozatos hibái ellenére is kapjon új gumit, mert rá másképp vonatkoznak a szabályok. Nem is értem a felvetést, hogy egyáltalán az eszükbe jut... Rájuk más szabályok érvényesek vagy mi?

F1890
#5 F1890 2016. június 18. 22:31  

elfékezte a gumit? akkor menjen be a futam első körében és cserélje le. nem kell elfékezni ennyi

kimi-sebfan
#4 kimi-sebfan 2016. június 18. 22:26  

Szerintem adjanak neki egy új szettet,mert neki jár! :):):)

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. június 18. 22:17  

a Mercedes strategait is megkerdeznem, mi a faszt neznek, terveznek, hogy elfogy az osszes szuperlagy gumija, mikor a Q1 Q2 a kozepessel is siman meglett volna, nameg en legalabb 2 szuper ujat meghagytam volna versenyre, ha nem is kell 1 kiallasnal tobb, mert az elfekezes ahogy lattuk mindenkiben benne van, akkor meg siman jol jon egy tartalek opcios szett, erre neki nemhogy 2, de egy sincs, valamint ami van, az is kocka alaku :D a lagyakat, meg a kozepeseket meg felajanljak jotekony celokra, mert hasznalni nem kell, csak 1et a versenyen

hammertime
#2 hammertime 2016. június 18. 20:55  

Megindult egy jó folyamat elmúlt két versenyen, erre most lehet megint 30 pont feletti hátrány lesz, mert amikor ilyenek történnek vele, olyankor negatív spirálba szokott kerülni, szóval holnap nagyon benne van egy kiesés.

s60pcc
#1 s60pcc 2016. június 18. 20:48  

Egész idáig úgy festett sétagalopp lesz a győzelem neki. Erre ez az érthetetlen hiba sorozat.
Felvállalja az önhibát ami jó, de ettől óriási baki és újabb ziccer Rosbergnek amit most nem a technikai hiba adott...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához