Dőlt a sebességrekord Bakuban – ezzel a tervező sem számolt

írta: M4Sport
2016. június 21. 12:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nagy kő esett le a bakui versenypálya tervezőjének a szívéről. Hermann Tilke végigizgulta a hétvégét, és arról is beszélt, mennyire meglepődött azon, hogy nem hivatalos sebességrekordot mértek a célegyenes végén.

Az új bakui pályát sok tekintetben is a rendkívüli jelzővel lehetett illetni. A világ leggyorsabb utcai pályája a versenyzők többségének tetszését is elnyerte. Bár egyes résztvevőknek voltak aggályaik a biztonsággal kapcsolatban, abban mindannyian egyetértettek, hogy az aszfaltcsík nagy kihívások elé állítja őket, amit nagyon is élveznek.

A tervezője, Hermann Tilke ugyanakkor egész hétvégén feszült volt. Több problémával is szembesültek a három nap során, és folyton azt várta, mi lesz a következő. „Természetes, hogy ideges voltam” – ismerte el az Auto Motor und Sportnak. „Nagyon sok mindenbe hiba csúszhat. Ott volt például a csatornafedél, ami fölszakadt az edzésen. Egy utcai pályán mindent elrendezni sokkal nehezebb, mint egy normál versenypályán.”

És ez csak egy volt a sok közül. A csütörtöki nyitónapon két helyen az új aszfalt hólyagosodott fel, amit ki kellett javítani, majd következett a pénteki első szabadedzésen tapasztalt rázókő-mizéria, mely még másnap reggel is munkát adott a tervező embereinek. Emellett pedig a boxutca bejáratát is módosítani kellett. „Minden úgy működött, ahogyan terveztük. Természetesen a péntekről szombatra virradó éjszaka során még volt munkánk a pályával. De mindenki, aki ebben részt vett, kiválóan dolgozott. Összességében elégedett vagyok, ahogy a szurkolók is azok voltak” – vont mérleget Tilke.

Hozzátette, a versenyzők biztonsággal kapcsolatos aggályai kevésbé foglalkoztatták. „Számunkra csak az FIA véleménye fontos. Nekik kell megmondani, minden rendben van-e vagy sem. A tizenötös kanyar bukótere kiválóan működött. A szűk részeken pedig Tecpro falakat állítottunk fel, hogy elnyeljék az ütközést.”

Hermann Tilke

Új sebességrekord született – nem hivatalosan

Az igazi nagy meglepetést nem a biztonsági kérdések jelentették Tilke számára, hanem a vártnál is jóval nagyobb tempó. Bár egyes csapatok előzetes szimulációikban úgy becsülték, a 2 kilométeres célegyenesben az autók egészen 350 km/óráig gyorsulnak majd, a német szakember még csütörtökön is tartotta magát a saját szimulációik során jósolt 340 km/órás végsebességhez. Aztán nézett egy nagyot, amikor Valtteri Bottas szombaton a hivatalos mérési ponton 366,1 km/órával haladt át.

És mind kiderült, még ennél is gyorsabb volt. A Williams később jelezte, saját méréseik szerint a legmagasabb elért sebessége 378 km/óra volt! Köszönhetően annak, hogy kiváló szélárnyékot fogott, melynek segítségével még a mérési pont után is tudott gyorsulni, mielőtt a fékre lépett volna.

Ennél gyorsabban F1-es autó még nem száguldott versenyhétvégén – legalábbis a mérések alapján. A hivatalos sebességrekordot Juan Pablo Montoya tartja 2005-ös monzai 372,6 km/órával. És bár a finn ezt most úgy tűnik, túlszárnyalta, mivel csapata mérése nem hivatalos, így csúcsa sem tekinthető annak.

Az érték ugyanakkor így is megdöbbentő. Utcai pályáról van szó, az F1 mégis gyorsabbnak bizonyult rajta, mint például a múlt évben Mexikóban, ahol Felipe Massa 364,3 km/óráig gyorsult, vagy Monzában, ahol Sergio Pérez 354,6 km/órás értéket ért el.

„Hallom, hogy új rekord született” – mondta Tilke minderről. „A mi számítógépes szimulációink 340 km/órás tempót jósoltak. Azt persze nem tudhattuk, milyen szárnyakat használnak majd. Emiatt is mondtuk azt előre, hogy az érték lehet 340 km/óránál is magasabb. Egyes csapatok 345-350 km/órát mondtak. De ennél is jóval magasabb lett.”

Ami a köridőket illeti, Tilkéék már nem tévedtek ekkorát. „Itt közel voltunk a valósághoz. Mi 1:41,0-s kört számoltunk, a végén az időmérő edzés leggyorsabb ideje pedig 1:42,5 lett.”

A tempó mellett a másik meglepetést Tilke számára az jelentette, hogy az F1-es futamon egyetlen biztonsági autós, virtuális biztonsági autós fázist sem láthattunk. Miközben a versenyzők mindezt a GP2-höz mért nagyobb tapasztalattal magyarázták, a mercedeses Paddy Lowe pedig azzal, hogy mindenki úgy kalkulált, már egy puszta célba érkezés is elég lehet a pontszerzéshez, ezért óvatosak voltak, Tilke másban látta ennek okát. „Meglepődtem. De a versenyzők nagyon taktikusak voltak, nagyon konzervatívan vezettek. A fogyasztás is szerepet játszhatott ebben. Volt, hogy gyorsabb köröket futhattak volna, ám ők újra visszavettek” – mutatott rá.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#5 Masters_Of_Hardcore 2016. június 22. 13:48  

Kár hogy leesett a kő és nem ráesett! :D

grabowsky78
#4 grabowsky78 2016. június 21. 22:40  

Csináltak egy pályát 6km egyenessel és csodálkoznak, hogy gyorsan mennek rajta? :D

cyberpunk999
#3 cyberpunk999 2016. június 21. 15:01  
Zasalamel:
Mivel jövőre az aero magasabb szint lesz így a végsebességek sztem csökkenni fognak, a köridők fognak jelentősen javulni.

úgy tudom sokkal erősebbek lesznek a motorok, jobb lesz a kigyorsítás...
Eleve nagyobb sebességről kezdik majd meg a kigyorsítást.

Szerintem gyorsabbak lesznek, annyival nem fog nőni a légellenállás...

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. június 21. 13:41  
cyberpunk999:
nem baj, jövőre még gyorsabbak lesznek, bár semmi értelme nincsen. Csak szarabbak lesznek tőle a futamok, de most majd jön az rb 3 éve... Pedig nyilvánvaló, hogy a mechnikai tapadás, a hatalmas nyomaték és a kevés aero jó futamokat tud produkálni.

Mivel jövőre az aero magasabb szint lesz így a végsebességek sztem csökkenni fognak, a köridők fognak jelentősen javulni.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. június 21. 12:44  

nem baj, jövőre még gyorsabbak lesznek, bár semmi értelme nincsen.
Csak szarabbak lesznek tőle a futamok, de most majd jön az rb 3 éve...

Pedig nyilvánvaló, hogy a mechnikai tapadás, a hatalmas nyomaték és a kevés aero jó futamokat tud produkálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál