Dominálnak, mint a Mercedes – de ők nem a Mercedes!

írta: M4Sport
2016. május 11. 13:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Négyből négy Nico Rosberg eddigi mérlege 2016-ban, mégsem ő az egyetlen még veretlen tagja a mezőnynek idén. A kerékcserék terén ugyancsak nyomasztó dominanciát láthattunk eddig – de kivételesen nem a Mercedestől!

„Vajon melyik kiállásuknál szúrják el?” – teszi föl a kérdést talán még manapság is a szkeptikus szurkoló, valahányszor ígéretes helyzetbe kerül a Williams egyik versenyzője. Bár nyilvánvaló előítéletről van szó, mégsem megalapozatlanról. A britek 2014 óta a legjobb csapatok közé tartoznak, ám igazán nagy meglepetésre még akkor sem voltak képesek, amikor kivételesen jó helyzetbe kerültek. És ez nem kis mértékben az autó tempója mellett csak másodlagosnak számító tényezőkön múlt.

Ott volt például a két évvel ezelőtti – végül Daniel Ricciardo által megnyert – Kanadai Nagydíj, mely után a hajrában balesetet szenvedő Felipe Massa kijelentette: ha csapata kicsit is gyorsabb a kerékcserénél, ő érhette volna utol elsőként a lassuló Nico Rosberget, s ezzel megszerezhette volna a győzelmet is. A boxutcai hibák az elmúlt években szinte összeforrtak a Williams nevével, s még ha az extrém kerékfölcserélős hibáktól (2015, Spa) el is tekintünk, a csapat úgy is számos pozíció- és lendületvesztést köszönhet a problémás kerékcseréknek.

De idén ez megváltozott! Olyannyira, hogy az eddigi négy verseny mindegyikén a valamelyik fehér autón hajtották végre a leggyorsabb kerékcserét, s az istálló ezzel vezeti a DHL kerékcsere-versenyt is. Ausztráliában mindössze 2,35, Bahreinben 2,27, Kínában 2,10, míg Oroszországban 2,23 másodperc kellett nekik a nap leggyorsabb kerékcseréjének végrehajtásához, négyből három alkalommal ráadásul kettő is az ő nevükhöz fűződött a verseny öt legjobb kiállásából.

„Amikor először láttam ilyen gyors kerékcserét, meglepődtem. A zöld lámpa kigyulladt, én meg azt gondoltam, valamit elhibáztunk! De aztán hozzászoktam, felkészültem arra, hogy gyorsabban érkezik a zöld jelzés, és ez remek” – kommentálta az éles fordulatot Valtteri Bottas. Csapattársa hasonló élményekről számolt be. „Az első versenyen meglepődtem, milyen gyorsan ment a kerékcsere. Valójában még veszítettünk is időt amiatt, hogy gyorsabb volt, mint vártuk… De Bahreinben és Kínában már felkészültem arra, hogy jó lesz. A csapat remek munkát végzett.”

Az első futamok öt leggyorsabb kerékcseréje

Csapat Versenyző másodperc
Ausztrál Nagydíj
1. Williams Bottas 2,35
2. Mercedes Rosberg 2,65
3. Williams Massa 2,72
4. Ferrari Vettel 2,73
5. McLaren Alonso 2,77
Bahreini Nagydíj
1. Williams Massa 2,27
2. Williams Massa 2,32
3. Mercedes Hamilton 2,37
4. Mercedes Hamilton 2,43
5. Red Bull Kvjat 2,54
Kínai Nagydíj
1. Williams Massa 2,10
2. Ferrari Vettel 2,29
3. Red Bull Ricciardo 2,44
4. Red Bull Kvjat 2,51
5. Ferrari Vettel 2,53
Red Bull Ricciardo 2,53
Orosz Nagydíj
1. Williams Massa 2,23
2. McLaren Alonso 2,46
3. Mercedes Rosberg 2,50
4. Ferrari Räikkönen 2,73
5. Williams Bottas 2,76

A titkuk a technikai változtatásban rejlik

De mire fel ez a komoly fejlődés? A két versenyző egybehangzóan állítja, csak apró változtatások hoztak komoly javulást. „Főleg a kerékanyákon és a kerékkulcsokon múlik. Az elmúlt két évben nagyon sokat foglalkoztunk a kerékcserék javításával, és a fiúk is sokat gyakorolták. Végül minden problémát elhárítottunk, most nagyon gyorsak lettek. És mivel a középmezőnyben nagyon kiélezett a harc, ez segíthet” – magyarázta Bottas.

„A legfőbb változást a kerékanyák és a kerékkulcsok jelentik” – erősítette meg Massa is. „Bizonyos dolgokon változtattunk, amiken már egy ideje tudtuk, hogy kellene, de amiknél eddig nem volt módunk a gyors módosításra. Idén változtattunk, és a helyzet is megváltozott. Tavaly sokszor hallottuk, hogy fogalmunk sincs, miként kéne kereket cserélnünk, de ez nem volt igaz. A fiúk még mindig ugyanúgy dolgoznak, csak most mi vagyunk a leggyorsabbak. És elég kiegyensúlyozottan teljesítünk. Kínában volt egy rossz kiállásom, a második kerékcserét elszúrtuk, de még így is három másodperc volt. Tavaly egy 3,2-es, 3,3-es kerékcsere teljesen normálisnak tűnt. Talán összeszedettebbek vagyunk, magabiztosabbak, mert minden jobban megy. De az biztos, hogy a fő különbséget az jelentette, hogy változtattunk valamin.”

Pat Symonds, a csapat technikai igazgatója szerint legénysége már az elmúlt években is képes lett volna hasonló teljesítményre, ám technikai problémák hátráltatták őket. „Ha emlékeznek, tavaly ez eléggé kínos volt számunkra. Problémánk volt a fennragadó kerekekkel, és emiatt lényegében teljesen újra kellett terveznünk a kerékagyat. Közben pedig megragadtuk a lehetőséget, hogy alaposan kielemezzünk minden részletet. És úgy tűnik, ez meg is hozta az eredményt” – nyilatkozta a Motorsportnak. „A színfalak mögött elég sok mindent csináltunk, megvannak az edzőink is, akik sokat segítettek, de ennek az eredménye nem igazán látszott a mechanikai probléma miatt. De most tessék, már a két másodperc alját kóstolgatjuk!”

kerékcsere, Williams

Szocsiban még Hamiltont idegein is táncolhattak

Tavaly arról pletykáltak, a Williams legfőbb problémáját az jelentette, hogy a csapat nem megfelelő anyagot használt a kerékagy gyártásánál, így az a futamon jellemző fölmelegedés miatt túlságosan kitágult, s emiatt nehezebb volt levenni az abroncsokat a helyükről. Symonds azonban cáfolta mindezt. „Nem, valami más volt a gond. A tervezéssel kapcsolatos, de javítottunk rajta. Egészen apró dologról van szó. De nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, mert egy nap mások is átveszik ezt a megoldást. Biztos vagyok benne, hogy így lesz, mert nagyon kis dologról van szó. Ennek ellenére megoldotta az alapvető problémát. Ez már egy nagyon eltérő tervezés, az egész kerékagy, a kerékanya és a kerék is teljesen más. De jól működik.”

Bár nem árulta el, min változtattak, a Motorsport elemzője szerint a legfőbb módosítást az jelentette, hogy alakjában, tömegében és anyagában is átalakították a hátsó tengelyt és a kerékagyat, lekarcsúsították azt.

Akárhogy is, a gyorsulás Rob Smedley vezető mérnök szerint a stratégia terén is nagyobb mozgásteret jelent számukra. „Ezzel elértük a kívánt szintet, ami segít a versenyzésben, a taktikai döntések meghozatalában, nem vagyunk hátrányban a kiállás körében, és ez komoly segítség a versenyünk alakulása szempontjából.”

„Ez magabiztosságot kölcsönöz nekünk. Minden téren előreléptünk ilyen szempontból, a kerékcserék alatt jobban kommunikálunk, automatikusabbá vált a rendszerünk, és valóban megérkeztünk a huszonegyedik századba. Ezzel már lehetünk agresszívek, meghozhatjuk a döntéseket akkor, amikor helyesnek tartjuk őket, és nem kell arra gondolnunk, hogy ’jaj, csak minden rendben menjen’. Ha a kerékcserék rendben mennek, minden csak a stratégiai döntéseiden múlik, azon, hogy a megfelelő körben állsz-e ki vagy sem.”

A brit kiemelte, Oroszországban például ennek segítségével tartották Lewis Hamilton előtt Bottast: azzal, hogy egy körrel korábban kihívták, a brit csak mögé érkezett vissza, s a pályán kellett megelőznie őt. „A Mercedes egy körrel utánunk álltak ki, ezért Hamilton mindent beleadott abban a körben, a gumiját is kihasználta, hogy megpróbáljanak megelőzni minket. Ha ugyanez tavaly történt volna, kétségem sincs afelől, hogy egy 3,5 másodperces kerékcsere után mögé érkezünk vissza. Szóval ez a versenyünk szempontjából is előny. De ez persze csak a minimális előfeltétele a sikerességnek.”

kerékcsere, Williams

De mire mennek a gyorsulással?

Smedley utolsó mondata ugyanakkor egyúttal amolyan öröm az ürömben. Ha a Williams mondjuk két éve teljesít ennyire magabiztosan a boxban, talán sokat profitált volna belőle. Idén viszont fájóan be kell ismerniük, hiába fejlődtek nagyot ezen a téren, más területeken kezdenek leszakadni a nagyobb költségvetéssel rendelkező riválisoktól. „Jelenleg három csapat is jobb nálunk. A kanyarokban mindig is jók voltak, de most már a csúcssebességük is jó” – állapította meg Massa.

A legfőbb problémát továbbra is a tapadás hiánya, valamint a gumikezelés jelenti Grove-ban – ez utóbbi pedig eléggé relativizálja a kerékcserék terén elért javulásukat. Szocsiban látható volt, hogy Bottas a szuperlágy keveréken még képes volt tartani a lépést a Mercedesszel és a Ferrarival. Azonban mihelyst lágy gumira váltott, szenvedni kezdett: nehezen bírta működésre a papucsokat, melyek aztán hamar el is használódtak. Hiába érzik tehát felszabadultabbnak magukat a gyors kerékcserék miatt, a stratégia terén továbbra is korlátok közé szorulnak.

Kíváncsian várjuk, hogy a Szocsiban már egész hétvégén használt új vezetőszárnnyal lesz-e előrelépés ezen a téren Barcelonában. Ahogy arra is, vajon az ő vagy Nico Rosberg veretlenségi sorozata tart-e majd tovább…

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#1 Jadeite 2016. május 11. 17:30  

A 14es formának jobban örülnék,de jó látni, h a kerékcserék ennyit fejlődtek.

HairHungary