Döntés született motorügyben

írta: M4Sport
2016. január 19. 20:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma-1-es Bizottság mai gyűlése után több mértékadó szaklap is tényként közölte, hogy a felek megállapodtak az erőforrások árának csökkentéséről és arról, hogy az évtized végéig senkit sem hagynak motorok nélkül. A megbeszélésen több új javaslatról is szó esett.

A királykategória irányítói és az abban érdekelt autógyártók hosszú ideje vitáznak már a jövő motorszabályairól: a megbeszélések során a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma-1 Menedzsment (FOM) az alternatív erőforrások bevezetése mellett kampányolt, a gyárak azonban hallani sem akartak erről a javaslatról. Azért, hogy elkerüljék az alternatív erőforrások bevezetését, a Motorsport információi szerint megállapodtak az egységek árának csökkentésében.

A fő cél most az, hogy 12 millió euróra csökkentik a hajtóegységek árát (ezeket jelenleg 18-24 millióért árulják) és szabályba iktatják, hogy a jövőben egyik alakulat sem maradhat motorszállító nélkül. Az utóbbi intézkedéssel az olyan helyzeteket szeretnék elkerülni, mint amilyenbe a Red Bull került 2015 végén, amikor egyik gyártóval sem tudott egyezséget kötni, vagyis egy ideig partner nélkül készült az új szezonra. A motorcsomagok árának csökkentését eközben néhány alkatrész (korábban az energia-visszanyerő rendszerekről volt szó) egységesítésével szeretnék elérni.

Az általában jól értesült amerikai szaklap információi szerint a költségcsökkentéssel kapcsolatos szabályok csak a 2018-as évad előtt kerülnek bele a szabálykönyvbe, addig ugyanis minden résztvevőnek és az FIA Motorsport Világtanácsának (WMSC) is el kell fogadnia azokat. A lap azt is megtudta, hogy a gyártók megegyeztek a jelenlegi motorformula megtartásában, 2020-ig tehát ezen a téren nem várható komolyabb változtatás. Ezen felül szóba került, hogy a költségcsökkentés érdekében egy pilóta a folytatásban csak három váltót használhat el büntetlenül.

rajtA Stratégiai Csoport és a Forma-1-es Bizottság legutóbbi (Genfben tartott) megbeszélésén természetesen a jövő sportszabályairól is szó esett. Felmerült például, hogy a folytatásban a nézők megszavazhatják a futam legjobb versenyzőjét és előzését. Ezzel a sport valamivel közelebb kerülhet szurkolóihoz és jobban kihasználhatja a közösségi médiában rejlő lehetőségeket, tehát két fontos kérdéskörben is előrelépést tehet. A Motorsport szerint ez a módosítás már idén bekerülhet a szabálykönyvbe, a legjobb előzést végrehajtó versenyző és a nap legjobbjának választott pilóta pedig kisebb trófeákat kaphat a nagydíjhétvége során.

A tankolás visszatérése és a fordított rajtrács ötlete ezúttal sem kapott komoly támogatást, felmerült azonban, hogy a leggyorsabban dolgozó bokszutcai csapat különdíjban részesülne a szezon végén, igaz, a Forma-1 egyik kiemelt partnere, a DHL már átad egy trófeát annak az istállónak, melynek dolgozói végrehajtották a szezon leggyorsabb kerékcseréjét. Természetesen az előzések számának növeléséről is tárgyaltak; a futamok akciódúsabbá tételének érdekében a Stratégiai Csoport arra fogja kérni a versenybírákat, legyenek elnézőbbek a manőverek szankcionálásakor, a csapatok és a pilóták ugyanis sokszor attól tartanak, kemény büntetést kapnak egy-egy incidensért.

Az elmúlt időszakban sok szó esett a versenyhétvégék programjának módosításáról is, ebben az ügyben azonban továbbra sem történt komoly előrelépés. A fordított rajtráccsal kapcsolatos előírás mellett a sprintfutamok (azaz a szombati, rövidebb megmérettetések) sem kaptak jelentős támogatást, a résztvevők azonban nem tettek le arról, hogy a jövőben felrázzák a menetrendet (2015-ben sokan a pénteki edzések hosszát kritizálták). Éppen ezért a jövőben a csapatokkal, a szervezőkkel és a szponzorokkal is tárgyalnak majd a lehetőségekről, hogy leghamarabb 2017-ben már elő tudjanak állni egy mindenkinek tetsző javaslattal.

kerékcsere, bokszkiállás

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

csikde
#4 csikde 2016. január 20. 12:07  

En meg meg mindig nem ertem, hogy mi az, hogy kell? A gyartok sulyos milliokat költenek arra, hogy övek legyen a legjobb motor, ezaltal a legjobb auto es nyerjenek a bajnoksagban. Es akkor belep egy kis csapat, aki a nagyokhoz kepest semmit sem költ a motorokra, de megis ugyanazt kell kapnia. Azaz innentöl elegendö csak a többi reszlegre költeni, mert ugyis kötelezö lesz a legjobbat kapni. A Red Bull sem adja ki az energiaitalanak receptjet csak azert, hogy mas valaki piti beruhazassal sikereket erjen el a piacon. Akkor inkabb kötelezzek a gyartokat meghatarozott parameterü ügyfelmotorok gyartasara, amit barki a szabalyok szerint meg valtoztathat is, ha akar. Aki meg jobbat akar, az gyartson sajatot.

fist1
#3 fist1 2016. január 20. 11:55  

Magyarul nem hoztak semmi konkrét döntést azt leszámítva, hogy a spórolás jegyében évente csak 3 váltót használhat egy pilóta. Aminek persze megint az lesz az eredménye, hogy egységárban drágább lesz a váltó, tehát szummázva meglehet, hogy az eddiginél is drágább, de el kell még játszani pár évig ezt a mókát, hogy rájöjjenek, ezzel nemhogy nem spórolnak, hanem plusz költségeket generálnak.

Ostya
#2 Ostya 2016. január 20. 11:40  
F1890:
és szabályba iktatják, hogy a jövőben egyik alakulat sem maradhat motorszállító nélkül. Az utóbbi intézkedéssel az olyan helyzeteket szeretnék elkerülni, mint amilyenbe a Red Bull került 2015 végén, amikor egyik gyártóval sem tudott egyezséget kötni, vagyis egy ideig partner nélkül készült az új szezonra. ilyen esetekben érdekelne h ki az aki adna az ilyen csapatoknak motort, h döntenék el? mondjuk én szabályba foglalnám azt is h csak azévi motort lehessen adni

Na igen, nem mindegy, hogy idei vagy tavalyi konstrukciót kapnak 12 millióért. Szerintem az lenne a mérvadó, hogyha a legkevesebb motorpartnerrel rendelkező gyártónak kéne a motor nélküli csapatot ellátnia hajtóegységgel. Amennyiben patthelyzet alakul ki, akkor pedig az FIA dönt.

A menetrend módosítás kerülgetése szomorú hír, de itt látszik, hogy megint csak riogatás volt az alternatív motorok ötlete, és még mindig nincsenek kézben tartva a csapatok. Kár érte.

F1890
#1 F1890 2016. január 19. 22:22  

és szabályba iktatják, hogy a jövőben egyik alakulat sem maradhat motorszállító nélkül. Az utóbbi intézkedéssel az olyan helyzeteket szeretnék elkerülni, mint amilyenbe a Red Bull került 2015 végén, amikor egyik gyártóval sem tudott egyezséget kötni, vagyis egy ideig partner nélkül készült az új szezonra.

ilyen esetekben érdekelne h ki az aki adna az ilyen csapatoknak motort, h döntenék el? mondjuk én szabályba foglalnám azt is h csak azévi motort lehessen adni

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?