Döntött az FIA Hülkenberg és egy sor másik versenyző ügyében (frissítve)

írta: M4Sport
2016. július 02. 18:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fellélegezhet Nico Hülkenberg. Az FIA fölmentette a sárga zászlós gyorshajtás vétsége alól az Osztrák Nagydíj időmérőjének egyik meglepetésemberét.

Megtarthatja első soros rajthelyezését Nico Hülkenberg. A Force India versenyzője az időmérő edzésen ugyan „csak” harmadik lett, Nico Rosberg büntetésével a második rajtkockába lépett előre. Most már hivatalosan is. Az FIA ugyanis kivizsgálta Q2-ben látott sárga zászlónál történt gyorshajtását, és megállapította, a német valóban nem vétett a szabályok ellen.

Hülkenbert a Carlos Sainz leállása miatti sárga zászlós fázis után került gyanúba, ám csapata már az edzés végén jelezte, a telemetriai adatokkal tudják bizonyítani, hogy a gyanúval ellentétben igenis lassított a figyelmeztetés láttán – annak ellenére is, hogy gyors időt autózott végül. „Bár a versenyző zöld szektorokat autózott a dupla sárga zászlónál, a telemetria egyértelműen bizonyította, hogy lassított a zászlójelzésnél, és a tempója csökkent is a sárga zászlós szektorban” – állt az FIA indoklásában.

Az FIA mindeközben négy másik versenyző ellen is vizsgálatot indított. Rio Haryanto, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer és Felipe Nasr szintén sárga zászlós gyorshajtás gyanújával állt az FIA bírósága elé. Közülük Palmer, Nasr és Haryanto egyaránt három rajthelyes büntetést kapott, valamint további két büntetőpontot a licencére. Magnussen Hülkenberghez hasonlóan megúszta büntetés nélkül.

Büntetésekből persze így sincs hiány Ausztriában. Sebastian Vettel után szombaton Nico Rosberg autójában is váltót cseréltek, amiért mindkét németnek öt hellyel kell hátrébb araszolnia majd a vasárnapi rajtrácson.

Ezenkívül Carlos Sainz aggódhat még. A sárga zászlós kavarodást előidéző spanyol versenyző Toro Rossójában egy frissen beépített korábbi motor füstölt el az időmérőn, és jó esély van arra, hogy egy újabb motorcsere miatt őt is megbüntetik. „Nem tudom pontosan, mi romlott el, de a motorral volt valami. Egész hétvégén nagyon gyorsak voltunk, a harmadik edzésünket viszont sajnos ki kellett hagynunk. Tartok tőle, hogy büntetést kapok…” – nyilatkozta Sainz, aki egyébként a 15. rajthelyet szerezte meg.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. július 02. 22:18  

Összesített rajtsorrend esetleg?

trialboj
#1 trialboj 2016. július 02. 20:24  

Azért vicc hogy ezt így játszották ki. Sainz már a kivezető kör elején elfüstölt, volt ideje a csapatnak szólni minden pilótának hogy el van tolva ez a lehetőség, nem értem hogy gondolkodtak.
Azt hitték hogy annyira jók, hogy első szektorban elemelik a gázt, majd a másik kettőben visszahozzák, és még meglesz az az extra ami kell a továbbjutáshoz is?

Egyre többször hibáznak számomra nagyot a csapatok.
Alonsot is megszívatták a használt garnitúrával... mi van most? Még csak év vége sincs?!?!PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget