Ecclestone: A versenyzők úgysem tehetnek semmit

írta: M4Sport
2016. április 02. 11:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzőknek csak a szájuk jár, mert politikai erejük az egyáltalán nincs, jelentette ki Bernie Ecclestone a Reuters hírszerző ügynökségnek.

Mint ismeretes, a versenyzők érdekvédelmi szövetsége (GPDA) a közelmúltban napvilágra hozott egy levelet, amelyben a Forma–1 döntéshozatali mechanizmusát bírálják, és bár nyilvános válaszlevelében Ecclestone részben igazat adott nekik, most mégis lesújtó véleményt tett közzé a kezdeményezésükről.

„Mondhatnak, amit akarnak. Ennyi az egész” – nyilatkozta a nyolcvanöt éves üzletember. „De nem tehetnek semmit. Megvan a maguk véleménye, de az mindenkinek megvan.”

Ecclestone azt is hozzátette, hogy szerinte az egész GPDA-akció hátterében a csapatok állnak, akik a szájukba rágták a versenyzőiknek, hogy mit kell mondaniuk. A brit úgy véli, hogy az istállók ettől nagyobb publicitást remélnek.

„Itt igazából arról van szó, hogy mit beszéltek meg a csapataikkal, és mi most a csapataik hangját halljuk. Ők mondták meg a pilótáknak, hogy mivel álljanak elő. Azt hiszik, így jobb. Azt hiszik, hogy az emberek jobban figyelnek a versenyzőkre – hogy az újságírók jobban figyelnek rájuk. Pedig valójában csak a szájuk jár.”

A GPDA természetesen kezdettől fogva azt állította, hogy a csapatoktól függetlenül cselekszenek, és mind a hivatalos levelük, mind egyes tagjaik – például Fernando Alonso – a támogatásáról biztosította Ecclestone-t, mondván, biztosan javító szándék vezérli, és csak jót akar a Forma–1-nek. Arra a felvetésre, hogy nem lehet-e, hogy a versenyzők mégis a maguk politikai erejét akarják fitogtatni, a sportág vezetőre kategorikusan „nemmel” felelt. „Ugyanis nincs politikai erejük” – magyarázta.

A csapatok maguk is szkeptikusak a versenyzőikkel szemben

Érdekes módon mindeközben a csapatok – akik szintén részt vesznek a döntéshozatalban – ugyancsak szkeptikusan fogadták a pilóták aktivizálódását, amit Ecclestone szerint saját maguk idéztek elő.

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke nemes egyszerűséggel csak annyit mondott, hogy „a versenyzőknek a vezetésre kéne koncentrálniuk, ugyanis az a dolguk”.

Bob Fernley, a Force India csapatvezető-helyettese szerint nem is lehetséges mind 22 pilóta közös képviselete. „Azzal is elég bajunk van, hogy a Stratégiai Csoport hat csapatát közös nevezőre hozzuk. A pilóták minden hétvégén elmehetnek Charlie Whitinghoz. Ott elmondhatják a véleményüket, és ez így helyes” – magyarázta.

Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója, egyenesen a GPDA azon állítását kérdőjelezte meg, hogy az egész rajtrács egyesült a kiáltvány mögött, mondván, hogy itt csak Alexander Wurz GPDA-elnök személyes ambícióiról van szó.

„Ez csak Wurz, ezt garantálom” – mondta az osztrák. „Lewis Hamilton meg sem mukkanhat, ahogy azt tudjuk. Wurz áll e mögött. Meg is voltam lepve, hogy a pilóták úgy beszélnek, ahogy mi szoktunk.”

Vettel tisztázta

Az valóban megkérdőjelezhető szándéknak tűnik, hogy Nico Rosberg és Nico Hülkenberg éppen abban a döntési folyamatban szeretne részt vállalni, amelyet a szervezetük kritizál. Sebastian Vettel azonban tisztába tette a dolgot.

„Mindenekelőtt szögezzük le, hogy mi, versenyzők nem azért vagyunk itt, hogy szabályokat alkossunk. Egyetlen sportban sem a sportolók írják a szabályokat. Ez világos. Nem mi akarjuk eldönteni, hogy a sportág milyen irányba haladjon tovább. Végső soron, mi tényleg azért vagyunk itt, hogy autót vezessünk, ez az, amit élvezünk és szeretünk csinálni. Nem szeretnénk, hogy ezen kívül még a szabályokról is mi döntsünk” – taglalta a német.

Ahogy azt a napokban Wurz is elmondta, a GPDA maguktól az F1 vezetőitől és tulajdonosaitól várja a változtatást a döntéshozatali folyamattal kapcsolatban, és a szövetség mindvégig tanácsadói szerepben maradna. Jelenleg minden szabályváltozásnak át kell mennie a magukat az egyes csapatokat is felsorakoztató testületen, a Stratégiai Csoporton – rövidtávon teljes egyetértéssel, ami nagyon ritkán van meg.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

NYA.
#5 NYA. 2016. április 02. 12:58  

: D A cím és a hozzá illusztrált kép,szóval a kettő együtt nagyon jól kiegészítik egymást.Jót nevettem ahogy megláttam.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. április 02. 12:17  

Nem tudom olvassák-e az adminok az itteni hozzászólásokat, de jobb híján ide írom. Nem lehetne az oldalra kirakni valahova, hogy mikor kezdődik pl. az időmérő és a futam?

MS_argo001
#3 MS_argo001 2016. április 02. 11:52  

Contra vim mortis non est medicamen in hortis.

hammertime
#2 hammertime 2016. április 02. 11:48  

Ugyanezt a fölényeskedő arroganciát szeretem annyira a politikusokban is. Majd mi mindig mindent jobban tudunk, nektek meg kuss van.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. április 02. 11:34  

„a versenyzőknek a vezetésre kéne koncentrálniuk, ugyanis az a dolguk”.

A 70-80 éves öregembereknek meg az idősek otthonában kéne lenniük nem a világ legnagyobb autósportjának az élén.
https://i.ytimg.com/vi/FluP0f7ABWw/maxresdefault.jpg

HairHungary