Ecclestone az F1 „őrült” szabályait bírálta

írta: M4Sport
2016. szeptember 03. 09:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Max Verstappen belgiumi incidensei kapcsán Bernie Ecclestone ismét kritikával illette a királykategória „őrült” és „ostoba” szabályait, melyekkel véleménye szerint az a legnagyobb probléma, hogy akadályozzák a pilótákat az egymással való versengésben.

A királykategória idén több komoly kritikát is kapott az első futam előtt bevezetett, majd a népszerűtlensége okán gyorsan törölt kieséses időmérő, a rádiós kommunikáció körüli huzavona (előbb még szigorúbbá tették az előírásokat, majd hirtelen visszatértek az „eredeti állapothoz”), valamint a következetlennek tartott bíráskodás miatt.

Legutóbb Verstappen – egyelőre megosztó – incidensei kerültek a figyelem középpontjába egyesek szerint az FIA hibázott, amikor nem részesítette büntetésben a Belga Nagydíjon több ízben is túlságosan agresszíven védekező holland pilótát, míg mások szerint a manőver „rendben volt”, az idevágó szabályokat azonban tisztázni kellene. A téma kapcsán az FIA versenyigazgatója megjegyezte, pénteken beszélt a fiatal pilótával, aki „szelíd figyelmeztetésben” részesült.

A királykategória üzleti ügyeit intéző Bernie Ecclestone eközben ismét a szabályokat bírálta, mondván, azok megakadályozzák, hogy a pilóták látványos test-test elleni csatákat vívjanak egymással. „Arra lenne szükségünk, hogy a versenyzők harcoljanak egymással, ezek az ostoba új szabályok azonban meggátolják őket ebben” – mondta a Sky Sportsnak.

„Nem menj át a fehér vonalon, ne csináld ezt, ne csináld azt. Kezd a versenyt a rajtrács hátuljáról, mert kicseréltek egy elemet a motorodban. Ez mind őrültség” – tette hozzá a 85 éves sportvezető, jelezve, továbbra sem sikerült kibékülnie a jelenlegi erőforrásokkal, melyeket – bár nem egy ízben elmondta, technikai szempontból valóságos műalkotásnak tart – a hozzájuk kapcsolódó előírásokkal együtt sokakhoz hasonlóan túlságosan bonyolultnak gondol.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sly0007
#2 sly0007 2016. szeptember 03. 13:12  

Az a baj, hogy ez már nem a versenyzésről szól hanem a pénzről. Ha a versenyzésről szólna, és elengednék a gyeplőt szabályok terén, akkor az a pár csapat akiknek pénzük van, elhúznának mint annak idején a ferrari. Lenne 2-3 csapat 1-1 élversenyzővel és egy segítővel, a többiek meg amíg bírják kullognának hátul, majd csődbe mennének, és nem lenne autó a pályán és nem lenne néző, nem lenne pénz. Ezért az élcsapatokat korlátozzák több kevesebb sikerrel, és bevezetnek egy halom látványos elemet (drs kers stb) amik használatához még segítő szabályokat is hoznak, hogy ne lehessen védekezni. Bármi áron de legyen látvány. De aki a régi F1-et ismeri, az szerintem már rég csak unaloműzőnek nézi a mai F1-et, ha épp nincs jobb dolga. Lassan annyit ér, mintha a valóvilág szereplőit autóba ültetnék, és utánna figyelnék ki hisztizik a másik miatt. Na mindegy hosszú lett, Ecleston bácsi nyilatkozott egy szimpatikusat, de ha szavaznia kellene nem erre szavazna. Az újságíróknak viszont megteszi, és megint van hír, azaz reklám..

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. szeptember 03. 10:08  

jól pedzegeti a témát.....itt a példa Max indokolatlan maradiak általi meghurcolásának!
elég volt! aki nyavalyog meg kocka szabályok szerint akar élni az távozzon! legyen az bíró szabályhozó és főleg pilóta!

HairHungary