Ecclestone intézkedett, hogy Hamilton gond nélkül elrajtolhasson

írta: M4Sport
2016. május 02. 12:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Valóban minden követ megmozgatott a Mercedes szombatról vasárnap virradóra, hogy elkerülje Lewis Hamilton hátrasorolásos büntetését. Így vállalt részt többek között Bernie Ecclestone is a címvédő szocsi második helyezésének létrejöttében.

A 44-es rajtszámú Mercedesben a szombati időmérő Q2-es szakaszának végén ment tönkre a hibrid rendszer. Miután megállapították, hogy több alkatrészt is ki kell cserélniük, a csapat elsődleges céljává az vált, hogy elkerülje a módosítások miatti hátrasorolásos büntetést. Lewis Hamilton végül megkapta a Kínában kiszerelt idei 1-es számú belső égésű motorját, melyhez azonban angliai gyárukból kellett hozatniuk egy új üzemanyagrendszert.

A vonatkozó szabály a már rendszerben lévő erőforrások használatát nem bünteti (szankció csak az 5. részegység vagy hajtóegység után jár). Emellett kimondja, az időmérő után a csapat már csak abban az esetben változtathat az autókon, ha az újonnan beépített alkatrész funkcióját és specifikációját tekintve is azonos az addig használttal. A Mercedes helyzetét ez utóbbi passzus nehezítette: éppen Szocsira használtak ugyanis fel két módosító pontot az üzemanyagrendszer átalakítására, ami azt jelentette, hogy a régi motorhoz tartozó korábbi verzió használata a boxutcai indulást jelentette volna Hamilton számára.

Mercedes, garázs

„Inkább nem akarom tudni, hogy intézte el…”

Toto Wolff elárulta, a Mercedes még Bernie Ecclestone-tól is segítséget kapott a büntetés elkerüléséhez. „Ez nagyon sok ember csapatmunkája volt” – utalt arra, hogy az éjjel magánrepülővel hozatták Brackelyből Szocsiba a szükséges alkatrészeket. „Niki Lauda szervezte meg a repülőt. Több választási lehetőségünk volt, és az alapján kellett dönteni, hogy melyikkel érhet ide a leghamarabb.”

A szállítmányt végül egy Bombardier Global 6000-es típusú repülő vitte Oroszországba. A kiválasztott járat eleve Moszkvába tartott, ám mivel a csomagot valakinek kísérnie is kellett, jött az újabb akadály: ki kaphat vízumot az úthoz pár óra alatt? A csapat óriási szerencséjére egyik gyári alkalmazottjuk éppen a reptérre készült, és pont megvoltak a szükséges papírjai.

„Paddy Lowe asszisztense, Nicole véletlenül pont orosz, így ő intézkedett a reptéren. Megvolt a gépünk, felkerültek rá az alkatrészek, megvolt az emberünk, aki a gépen volt, és a többit Bernie intézte” – folytatta Wolff.

Szükség is volt Ecclestone-ra, mivel a következő akadályt a vámvizsgálat jelentette. Oroszországban az elmúlt években már több csapatnak is meggyűlt a baja felszerelése szállításával a reptereken történő fennakadások miatt. De nem úgy a többek között Vlagyimir Putyinnal is barátkozó brit üzletembernek! Wolff szombaton még a sajtótájékoztatóját tartotta a Mercedes motorhome-jában, amikor egyszer csak elnézést kért az újságíróktól. Megcsörrent a mobilja, a vonal túloldalán pedig az intézkedő Ecclestone beszélt. Egy orosz számról hívta.

Hogy pontosan mit intézett, Wolff vasárnap inkább nem pedzegette. „A repülő megérkezett, és kilencven másodperc múlva a doboz már az autóban volt, úton a pályára. Nem is akarom tudni, hogyan intézte ezt el! De óriási szerepet játszott abban, hogy Lewis elrajtolhatott” – monda mosolyogva.

Bernie Ecclestone, Vlagyimir Putyin

A kapkodás végül majdnem végzetes hibához vezetett

A szükséges felszerelés már vasárnap hajnalban a csapat rendelkezésére állt, a parc fermé megnyitása után pedig öt órájuk volt az autó szétszerelésére és összerakására. Végül két óra alatt végeztek, s dél körül már fel is bőgött Hamilton motorja a garázsban.

A háromszoros világbajnok mellett Wolff sem győzött hálálkodni csapatának. „A fiúk nagyon keményen dolgoztak. Mivel a hiba pontos okát továbbra sem tudtuk, mindent nagyon aprólékosan kellett összerakniuk” – mondta. A futam után pedig elárulta, vélhetően ez a kapkodás vezetett oda, hogy Hamiltonnak a verseny felén túl a csökkenő víznyomás miatt kellett aggódnia és visszavennie.

„Nagyon hálás vagyok azoknak a srácoknak, akik az éjszaka során az új alkatrészekkel iderepültek, majd hajnali kettő és kilenc között keményen dolgoztak. Ezt követően az én szerelőim vették át a munkát kilenc és tíz között, és végeztek is vele. Még ha voltak is gondjaink, ez így is igazi áldás” – fogalmazott Hamilton.

A munka ezzel ugyanakkor még távolról sem ért véget – sőt, csak most jön a neheze. A csapatnak ki kell derítenie, pontosan mi vezetett Hamilton kínai műszaki hibájának megismétlődéséhez.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ati1982
#2 ati1982 2016. május 02. 18:55  

Ecclestone intézkedett, hogy Hamilton gond nélkül elrajtolhasson,Köszi Ecclestone,úgy látszik Lewis a kedvenc,ki ne nyald már a seggét.

Konszpiresiszeoriz
#1 Konszpiresiszeoriz 2016. május 02. 13:28  

Rosbergnek hozták nem???????FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája