Ecclestone lehúzta az F1-et az év egyik legizgalmasabb napján

írta: M4Sport
2016. február 22. 16:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 első embere úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még ilyen rossz a Forma–1.

A Forma–1 Menedzsment (FOM) vezetője az idei versenyautók csaknem felének bemutatását, valamint a téli tesztek hagyományosan mozgalmas első napját választotta annak kinyilvánítására, hogy a sportág szerinte rosszabb állapotban van, mint valaha.

„Azt hiszem, kijelenthetem, hogy manapság kivételnek számítok a Forma1-ben” – jegyezte meg a Daily Mail angol napilapnak adott átfogó interjújában. „Nekem feltétlen érdekeltségem van a sportágban. Én azt akarom, ami a legjobb a Forma1 számára. Nincs szükségem erre a munkára, és nincs szükségem a pénzre. A legtöbb résztvevő azon gondolkodik, hogy mi a jó nekik rövidtávon. A legtöbb embernek a hosszú táv az két-három versenyt jelent. Ennek az lett az eredménye, hogy a Forma–1 most rosszabb passzban van, mint eddig bármikor.”

Azt már régóta tudjuk, hogy Ecclestone számos szempontból elégedetlen a királykategóriában uralkodó erőviszonyokkal, ezt viszont talán még soha nem fogalmazta meg ilyen élesen. Az angol sem a pályán, sem a pályán kívüli, de még a Nemzetközi Autómobil Szövetségben (FIA) uralkodó állapotokkal sincs kibékülve.

„Nem költenék pénzt arra, hogy elvigyem a családomat egy futamra. Semmiképp sem! Mi értelme, ha nagyjából mindent tudsz… feltehetően Lewis Hamilton szerzi meg a rajtelsőséget, és több mint valószínű, hogy a futamgyőzelmet is, a másik Mercedes pedig ott lesz a dobogón.”

A címvédő Mercedes két pilótája, Hamilton és Nico Rosberg, valamint a ferraris Sebastian Vettel 2015-ben csaknem a versenyek felén kisajátították maguknak a dobogós helyeket. A két gyári alakulat tavaly meghatározó előnyre tett szert a többiekkel szemben – ők és a legnagyobb csapatok pedig kényük-kedvük szerint alakíthatják a szabályokat az F1 Bizottságon keresztül, amelyben döntő többséggel rendelkeznek.

„Az ilyesmit amúgy kartellnek hívják. És a kartellek illegálisak. Mi itt most valami olyasmit csinálunk, ami illegális, ráadásul ellentmond a versenyszellemnek.”

Mint ismeretes, ez utóbbi ügyben két Forma–1-es istálló, a Force India és a Sauber, tavaly már maguk is az Európai Bizottsághoz fordultak, ám jóllehet, Ecclestone a szavai alapján szintén elismeri a kisebb csapatok panaszát, ő maga nem látja szükségesnek a külső beavatkozást.

„A Bizottság beavatkozhat, ha akar, de nagyfiúk vagyunk, magunk között is meg kell tudnunk oldani a dolgot” – jelentette ki ezzel kapcsolatosan.

Az üzletember ugyanakkor nem minden regulázó testülettel kapcsolatban van ilyen elutasító vagy semleges állásponton. Bár véleménye szerint Jean Todt, az FIA elnöke komoly erőfeszítéseket tesz a közúti biztonság előremozdítása érdekében, ám ennek folyományaként a Forma–1-re kevesebb energiát fordít a szükségesnél.

„Jeanból sajnos diplomata lett. Azt akarja, hogy mindenki boldog legyen, ami szép dolog, de ez nem így működik. Nem lehet mindenki boldog. Fantasztikus dolgokat tett a közúti autózás biztonságosabbá tételéért. A Forma–1-gyel viszont csak azért foglalkozik, mert ő az FIA elnöke. Foglalkozhat a többi teendőjével, de a Forma–1-et rá kéne bíznia valaki másra…”

Részben fordított rajtrácsokat akar

A száguldó cirkuszban az utóbbi időben már többször is felmerült az a lehetőség, hogy újabb „showelemekkel” pezsdítsék fel a műsort, Ecclestone pedig most megerősítette, hogy ő maga is lát fantáziát az ehhez hasonló ötletekben, például a részben fordított rajtrácséban.

„Az időmérőt megtartanám olyannak, amilyen. A leggyorsabb srácnak kell megszereznie a pole pozíciót, már csak a hagyományok miatt is. De utána mondjuk a 10. helyről indulna, az időmérős eredménye és a bajnokságban elfoglalt pozíciója alapján. Most azt vizsgáljuk, hogy hogyan lehetne ezt megvalósítani. Az időmérőn a harmadik helyet elérő srác indulna a hetedik vagy a nyolcadik helyről. Ez jobb, mint a teljesen megfordított rajtrács, hiszen a leggyorsabbak hamar lehagyják a leglassabbakat, ebben a rendszerben viszont a hasonló sebességű srácokkal versenyeznének. Nem lenne egyszerű mindenkit leelőzni” – fogalmazott.

Ecclestone Schumacherről és az elmúlásról

A „kis ember” sohasem szereti, ha valamit véget ér – legyen az egy Forma–1-es verseny (korábban gyakran már a kockás zászló lendítése előtt elhagyta a pályát), vagy maga az élet. A súlyos síbalesetéből lábadozó legendát, Michael Schumachert sem kívánja meglátogatni.

„Ez lenne az utolsó dolog, amit csinálnék! Én temetésekre is nagyon ritkán járok. Úgy szeretek gondolni az emberekre, hogy élnek és virulnak. Vegyes híreket hallok Michaelről, én viszont csak akkor akarok ismét találkozni vele, ha már beszélhetünk egymással, szemtől szemben, és lefolytathatunk egy jó kis vitát.”

És mi lesz, ha őt magát, Bernie Ecclestone-t éri el a végzet? Például a gyakran pénzügyi nehézségekkel küszködő Silverstone-ra hagyná a hatalmas vagyonát?

„Semmiképpen sem!” – feleli. „Nem akarok elmenni, mielőtt el nem költöttem mindet. Hogy utána mi lesz, az nem érdekel. Utána papírdobozba is csomagolhatnak. A doboz oldalán lehetnének reklámok… Aztán még egy kemencébe is betehetnek.”

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#5 fist1 2016. február 23. 08:50  

Semmi értelme a fordított sorrendes indulásnak, akárhogy is variálják: lassabbnak lenni nem nagy kunszt, a cél pedig nyilván vasárnap előnyösebb pozícióból indulni.

vasa007
#4 vasa007 2016. február 22. 17:45  

"Nem akarok elmenni, mielôtt el nem költöttem mindet."

Na ez az, Ami nem igazán fog menni...

cybergyerek
#3 cybergyerek 2016. február 22. 17:14  

az az ember bármikor képes magából bohócot csinálni. persze lehet hogy üzleti érdekekből teszi csak, de ez a lényegen nem változtat.

totopad
#2 totopad 2016. február 22. 17:02  

Ez tök jó, csak a saját hibáit is beláthatná, hogy pl hiba volt az FIA-ra bízni az egészet, vagy pl hiba volt az igazi rajongóktól elvenni az f1-et, de leginkább ezeknek az autóknak a bevezetése volt hiba, amit ő is szorgalmazott.

Tuareg
#1 Tuareg 2016. február 22. 16:45  

Nagyban megsegítette az EU Bizottságot ezzel a beismerő vallomással:D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt